• Dnes je: Štvrtok 25. apríla 2024 meniny má Marek

Heger pochválil svoju prácu na tom, aby sa Ukrajina priblížila k EÚ. Stálo ho to veľa stretnutí a telefonátov

Heger pochválil svoju prácu na tom, aby sa Ukrajina priblížila k EÚ. Stálo ho to veľa stretnutí a telefonátov

Premiér si myslí, že ukrajinský ľud potrebuje v ťažkých časoch svetlo na konci vojnového tunela.

19.6.2022 (Webnoviny.sk) - Európska komisia vydala v piatok 17. júna odporúčanie pre Ukrajinu na vstup do Európskej únie (EÚ). Podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) ide o dobré správy pre celú Európu, pričom zdôrazňuje, že diplomatické úsilie Slovenska sa vypláca. Bolo totiž na čele európskeho pelotónu, pretože sme si uvedomovali, že ukrajinský ľud potrebuje v ťažkých časoch svetlo na konci vojnového tunela. Informuje o tom Heger na sociálnej sieti

„Pripravili sme náčrt krokov, ako by malo ukrajinské približovanie sa k EÚ vyzerať. Uskutočnil som veľa stretnutí a telefonátov s premiérmi a premiérkami i prezidentmi, aby som predstavil a vysvetlil našu víziu. Hovoril som o tom, že na členstve Ukrajiny v EÚ získame všetci. Viac bezpečnosti, ale aj viac ekonomických príležitostí, ktoré prinesú hospodársky rozvoj. A zvlášť to platí pre Slovensko, keďže susedíme s Ukrajinou," uviedol premiér.

Ukrajina ako demokratický sused je pre slovenskú prítomnosť aj budúcnosť výhrou. „Môžem to teda zhrnúť, v Európskej únii sa nám darí rozptyľovať obavy a nahrádzať ich solidaritou," uzavrel Heger.

Rusi vo svojich telefonátoch prezradili problémy. Darí sa im len pri Sjevjerodonecku, ale inde ofenzívu stopli

Ruské sily zaznamenali počas soboty menšie zisky na predmestí Sjevjerodonecka v Luhanskej oblasti, no na väčšine iných miest sa ich postup zastavil. Na svojom oficiálnom webe to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

V bitkách postupujú len pomaly

Ruské jednotky pravdepodobne čelia rastúcim stratám a degradácii vojakov a vybavenia, čo komplikuje pokusy o obnovenie útočných operácií na iných kritických miestach. Ich snahám neprispieva ani pomalý postup v bitkách o Sjevjerodoneck.

Podľa ISW budú ruské jednotky v najbližších týždňoch pravdepodobne schopné obsadiť spomenuté mesto, ale za cenu sústredenia väčšiny svojich dostupných síl v tejto malej oblasti. Menší pokrok zaznamenali ruské sily v ostatných dvoch týždňoch aj v okolí miest Bachmut a Slavjansk.

Zraniteľní a nedisciplinovaní

Ruské vojská sa snažili vytlačiť ukrajinské jednotky od okupovaných hraníc severne od Charkova, ale nedosiahli významné úspechy, čím sú zraniteľné voči ukrajinskej protiofenzíve a partizánskemu tlaku. Ich zásobovacie trasy sú navyše v delostreleckom dosahu ukrajinských jednotiek.

Ruská armáda naďalej čelí problémom v súvislosti s morálkou a disciplínou svojich jednotiek na Ukrajine. Hlavné ukrajinské riaditeľstvo spravodajskej služby zverejnilo informácie o zachytených telefonátoch zo 17. a 18. júna, v ktorých sa ruskí vojaci sťažovali na podmienky v prvej línii, zlé vybavenie a celkový nedostatok personálu.

Jeden z vojakov tvrdil, že v jednotkách slúži vyčerpaný personál a niektoré taktické skupiny majú v službe iba 10 až 15 vojakov.


Zabitých bolo vyše 33-tisíc Rusov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda približne 33 350 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Rusko podľa nich dosiaľ prišlo aj o 1465 tankov, 3573 bojových obrnených vozidiel, 2513 vozidiel a palivových nádrží, 739 delostreleckých systémov, 233 odpaľovacích raketových systémov, 98 systémov protivzdušnej obrany, 180 vrtuľníkov, 216 lietadiel, 594 dronov, 129 striel s plochou dráhou letu, 14 lodí a 55 kusov špeciálnej techniky.

Počas uplynulého dňa zaznamenali ruskí okupanti najväčšie straty v oblasti Bachmutu a Slavjanska v Doneckej oblasti i v okolí mesta Kryvyj Rih.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 24. apríl 2024

horoskopy na dnes stredu 24 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 24. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Najkritickejšie bude ráno. Len sa nezariekajte a nesľubujte nič, čo by vás mohlo neskôr mrzieť. Večer nájdete niečo, o čom ste si mysleli, že je navždy stratené.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes dostanete návrh, za ktorý sa oplatí bojovať. Obavy odložte, nemáte čo stratiť. Ak budete teraz príliš skromní, premárnite fantastickú príležitosť.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Ešte stále máte dosť energie, aby ste presadili to, na čom vám veľmi záleží. Musíte však postupovať rýchlo a s plným nasadením. Nemusíte sa ľakať prípadnej prekážky, ľahko ju prekonáte.

Rak 22.6. - 22.7.

Nedajte sa dnes nachytať na hruškách. Ktosi by bol veľmi rád, keby sa mu podarilo dostať vás do úzkych. Snažte sa takticky vymanévrovať z ošemetnej situácie. Nedajte sa vyprovokovať.




Všetky Horoskopy pre Stredu 24. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie