• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Heger ohlásil termín začatia výstavby nemocnice Rázsochy a ozrejmil, na čo pôjdu nové eurofondy

Heger ohlásil termín začatia výstavby nemocnice Rázsochy a ozrejmil, na čo pôjdu nové eurofondy

Premiér zároveň informoval, že Slovensko už môže začať čerpať z nových eurofondov, na ktoré Európska komisia uhradila prvé zálohové platby.

Výstavba novej nemocnice Rázsochy by sa mohla začať v druhom štvrťroku 2024. Informoval o tom premiér Eduard Heger (OĽaNO) na sociálnej sieti.

Predbežné náklady sú vypočítané na 263 miliónov eur.

Dokončenie prvej časti prinesie univerzitnú nemocnicu s približne 695 lôžkami, dvadsiatimi operačnými sálami, štyridsiatimi ambulanciami a tridsiatimi piatimi tisíckami hospitalizácií ročne.

Univerzitná nemocnica v Martine

Heger zároveň pripomenul, že koncom roka 2022 poklepali základný kameň novej univerzitnej nemocnice v Martine, ktorá bude hotová v roku 2026 a bude stáť 330 miliónov eur. Obe nemocnice sú financované z Plánu obnovy a odolnosti SR, ktorý prináša aj rozsiahle investície do rekonštrukcie a modernizácie ďalších nemocníc a podporu menších projektov.

„Celkovo sme v pláne obnovy na zdravotníctvo vyčlenili vyše 1,5 miliardy eur,“ doplnil Heger.

Nové eurofondy

Premiér zároveň informoval, že Slovensko už môže začať čerpať z nových eurofondov, na ktoré Európska komisia uhradila prvé zálohové platby. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vyhlási prvé výzvy z Programu Slovensko už čoskoro.


„Podpora pôjde na rozvoj regiónov, školy, športoviská, cesty či zatepľovanie domov. Z takmer 13 miliardového balíka uvidíme prvé pozitívne zmeny a najmä všetko bude pod jedným programom a metodikou, čím sa výrazne uľahčí byrokracia pri čerpaní eurofondov,“ uviedol Heger.

Nemocnica Bory získala povolenie na prevádzku, starostlivosť chce poskytovať vo viac ako 50-tich špecializáciách

Nemocnica Bory, ktorej prvé pracoviská majú otvoriť v Bratislave už v marci tohto roka, získala právoplatné povolenie na prevádzku všeobecnej nemocnice. Rozhodnutie jej na základe splnenia všetkých podmienok tento týždeň vydal Bratislavský samosprávny kraj. Informovala o tom hovorkyňa siete nemocníc Svet Zdravia Jana Fedáková.

Všetky medicínske odbory

„Tento týždeň sme sa stali všeobecnou nemocnicou, poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, čo nás veľmi teší a predstavuje to ďalší významný krok k otvoreniu nemocnice pre pacientov. Zároveň budeme na základe tohto rozhodnutia opätovne iniciovať rokovania so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou ohľadom zazmluvnenia nemocnice,“ uviedol generálny riaditeľ nemocnice Ľuboš Lopatka.

Nemocnica Bory bude prvá koncová nemocnica siete ProCare a Svet zdravia a bude zastrešovať takmer všetky medicínske odbory. Nosnú činnosť však bude tvoriť šesť hlavných klinických interdisciplinárnych programov, na ktorých sa budú podieľať odborníci viacerých špecializácií.

Spádová oblasť západného Slovenska

„Nemocnica bude poskytovať zdravotnú starostlivosť vo viac ako 50 špecializáciách. V niektorých máme ambíciu byť referenčným koncovým pracoviskom pre ostatné nemocnice, či už v rámci našej siete alebo aj v rámci celého Slovenska,“ vysvetľuje medicínsky riaditeľ Nemocnice Bory Róbert Hill.

V niektorých ďalších medicínskych špecializáciách bude nemocnica budovať centrá regionálneho charakteru určené hlavne pre spádovú oblasť západného Slovenska, napríklad klinická onkológia, neurológia, gynekológia a pôrodníctvo, chirurgia prsníka a iné.

Zamestná viac ako 1500 ľudí

Nemocnica bude mať 405 lôžok. Ročne plánuje uskutočniť 35-tisíc hospitalizácií a 350-tisíc ambulantných vyšetrení. Jej súčasťou bude 16 operačných sál, urgentný príjem novej generácie s heliportom, 24 izieb multiodborovej intenzívnej starostlivosti a 35 izieb intermediárnej starostlivosti, osem pôrodných izieb, robotická prípravovňa liekov a potrubná pošta a nadštandardné rádiologické vybavenie. Celkovo plánuje nemocnica zamestnať viac ako 1 500 ľudí.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie