• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Hargaš: Musíme si uvedomiť, že digitálne zručnosti sú zručnosťami budúcnosti (rozhovor)

Hargaš: Musíme si uvedomiť, že digitálne zručnosti sú zručnosťami budúcnosti (rozhovor)

Štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Ján Hargaš.

Štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Ján Hargaš zastáva od marca tohto roka aj funkciu Národného koordinátora pre digitálne vzdelávanie a zručnosti.

O tom, čo všetko by v rámci tejto pozície chcel presadiť a aké prvé kroky na tomto poste plánuje, prezradil počas rozhovoru na konferencii Jesenná ITAPA 2022.

Okrem pozície štátneho tajomníka zastávate aj funkciu Národného koordinátora pre digitálne zručnosti. Akú stratégiu máte v tejto oblasti?

Musíme si uvedomiť, že digitálne zručnosti sú zručnosťami budúcnosti. Je preto dobré, že táto téma je v hľadáčiku Európskej komisie, ktorá pomocou siete Národných koordinátorov pre digitálne zručnosti dáva tejto iniciatíve aj politickú vážnosť.


Našu Stratégiu a Akčný plán v tejto oblasti bude tento mesiac schvaľovať vláda. Je postavená na šiestich okruhoch. Ide o podporu lepšej koordinácie zapojených aktérov z verejnej správy, akademického sektora a súkromnej sféry a vybudovanie inštitucionálneho zázemia tejto témy.


Cieľom je podpora zvyšovania kapacít IT odborníkov napríklad cez zjednodušenie procesov najímania takýchto expertov zo zahraničia. Ďalej podpora rozvoja digitálnych zručností u produktívnej populácie, u žiakov a pedagógov, ale aj širšie zapojenie žien v IT a digitálna inklúzia.

Aké ambície máte v poslednej spomínanej oblasti digitálnej inklúzie?

V rámci nej by sa mali podporiť znevýhodnené skupiny ako zdravotne znevýhodnení alebo seniori a znížiť „digitálna priepasť“. Jedným z príkladov je projekt Senior Tabletov, ktorý naše ministerstvo realizuje z Plánu obnovy. Doteraz sme počas pilotnej fázy vyškolili 1 500 seniorov, ktorí od štátu dostali po úspešnom absolvovaní školenia tablet. Celkovo plánujeme vyškoliť viac ako 150 000 seniorov do roku 2026.


Ukázalo sa, že táto pozícia je pre Slovensko a jeho napredovanie v oblasti digitalizácie potrebná. Na čo je dôležité sa v tomto smere zamerať ako prvé?

V prvom rade je dôležité, aby potrebu vzdelávať sa v oblasti digitálnych zručností vnímal každý občan Slovenska. Od študentov cez učiteľov, pracujúcich až po seniorov. Už dnes vieme, že dve tretiny detí, ktoré v súčasnosti začínajú navštevovať školu, budú mať zamestnanie, ktoré momentálne ešte ani neexistuje. 2,5-krát rýchlejšie rastie počet pracovných pozícii vyžadujúcich digitálne zručnosti a v blízkej budúcnosti si ich aspoň základnú úroveň bude vyžadovať 90 percent všetkých pracovných pozícii. Takže prvoradá je osveta.


Viete povedať, aké sú vaše vízie do budúcnosti ako Národného koordinátora pre digitálne vedomosti a zručnosti?

Mojou víziou je, aby sme vďaka aktívnej podpore rozvoja digitálnych zručností pripravili Slovensko na zásadné dopady digitálnej transformácie. Predchádzajúcej generácii zručnosti získané v škole vystačili na 26 rokov. Dnes je to len na 4,5 roka. Mojou víziou preto je, aby mal každý občan šancu uspieť v digitálnej budúcnosti a aby z nej Slovensko profitovalo vďaka vzdelaným a digitálne zručným občanom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie