• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Grécka pravoslávna cirkev nechce zatvoriť kostoly, kňazov vyzýva na ignorovanie nariadení

Grécka pravoslávna cirkev nechce zatvoriť kostoly, kňazov vyzýva na ignorovanie nariadení

V Grécku platia prísne obmedzenia, kňazi však môžu slúžiť bohoslužby pri príležitosti stredajšieho sviatku Bohozjavenia bez prítomnosti veriacich.

4.1.2021 (Webnoviny.sk) - Grécka pravoslávna cirkev sa vzpiera voči nariadeniu gréckej vlády, aby počas týždňového prísnejšieho lockdownu zostali zatvorené kostoly. Svätá synoda, riadiaci orgán cirkvi, v pondelok vydala vyhlásenie, v ktorom vyzýva kňazov, aby počas stredajšieho sviatku Bohozjavenia na bohoslužby v kostoloch púšťali veriacich.

Obmedzenia, ktoré platia od 3. do 10. januára, synoda podľa svojich slov "neprijíma" a v tejto veci pošle list aj vláde.

Vláda by mala dodržať dohodu

Podľa Svätej synody by sa vláda mala držať uvoľnenia obmedzení tak, ako počas vianočných sviatkov, na ktorom sa s cirkvou dohodla. Duchovní podľa nej počas sviatkov verne dodržiavali všetky dohodnuté opatrenia zamerané na obmedzenie pandémie.

Synoda tiež vo vyhlásení vyzvala vedenie Európskej únie a grécku vládu, aby zabezpečili "potrebný počet schválených vakcín pre občanov".

Druhý lockdown v krajine

Po tom, ako v novembri vzrástli počty infekcií, úmrtí a zaplnenosť jednotiek intenzívnej starostlivosti zaviedlo Grécko druhý lockdown, počas ktorého zatvorilo školy a pozastavilo väčšinu ekonomickej aj spoločenskej činnosti. Vláda obmedzenia uvoľnila počas Vianoc a umožnila tak obmedzené otvorenie kostolov, obchodov s tovarom, ktorý nie je nevyhnutný, kaderníctiev a kozmetických salónov.

Od nedele však musia byť znova zatvorené, čím sa úrady usilujú dostať vírus pod kontrolu pred tým, ako sa 11. januára po dvoch mesiacoch otvoria školy. Kňazi môžu slúžiť bohoslužby pri príležitosti Bohozjavenia, ale bez prítomnosti veriacich. Protipandemické opatrenia medzi cirkevnými predstaviteľmi v Grécku vyvolali zmiešané reakcie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie