• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Gréci už čoskoro začnú s ťažbou zemného plynu, premiér hovorí o nevyhnutných krokoch

Gréci už čoskoro začnú s ťažbou zemného plynu, premiér hovorí o nevyhnutných krokoch

Nízke ceny ropy a plynu v uplynulých rokoch boli dôvodom zastavenia prieskumu ložísk plynu v gréckom Iónskom mori a pri pobreží ostrova Kréta.

Grécko zrýchli realizáciu svojich plánov na využívanie pobrežných ložísk zemného plynu.

Povedal to v utorok predseda gréckej vlády Kyriakos Mitsotakis, ktorý označil návrat k fosílnym palivám za dočasnú nevyhnutnosť pre narušenia vyvolané vojnou na Ukrajine.

Prieskum v šiestich oblastiach západného a južného Grécka by mali dokončiť do záveru budúceho roka, povedal premiér.

Vysoká miera neistoty

„Ruská vojna na Ukrajine a následná medzinárodná energetická kríza zvýšili veľmi vysokú mieru neistoty v našich životoch,“ povedal predseda vlády.

„Rád by som zdôraznil, že táto nová cesta nás nijako neodkloní od dlhodobých cieľov redukcie emisií kysličníka uhličitého,“ dodal.

Zvýšenie produkcie uhlia

Nízke ceny ropy a plynu v uplynulých rokoch boli dôvodom zastavenia prieskumu ložísk plynu v gréckom Iónskom mori a pri pobreží ostrova Kréta.

Vláda však minulý týždeň ohlásila plány na zvýšenie domácej produkcie uhlia a rozšírenie plynárenskej infraštruktúry s cieľom zväčšiť kapacity na skladovanie skvapalneného zemného plynu.


Expanzia plynárenstva má Grécku nakoniec umožniť export plynu do susedného Bulharska a Severného Macedónska, ktoré sú tiež silne závislé od ruského plynu.

Maďarsko upraví kontrakt s Ruskom, aby splnilo požiadavku Putina o platbách za plyn v rubľoch

Maďarsko plánuje upraviť svoj kontrakt o zemnom plyne s ruským plynárenským gigantom Gazprom, aby splnil požiadavku ruského prezidenta Vladimira Putina o platbách v rubľoch.


Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó na tlačovej konferencii v pondelok oznámil, že firma CEE Energy, dcérska spoločnosť energetickej skupiny MVM, bude platiť ruskej Gazprombank v eurách a banka ich prekonvertuje na ruble a pošle poskytovateľovi plynu Gazprom Export.


Upravenie kontraktu podľa šéfa maďarskej diplomacie zabezpečilo energetické zásoby krajiny, pričom zostáva v súlade so sankčnou politikou Európskej únie (EÚ). Po tom, ako EÚ uvalila sankcie na Rusko za jeho vojnu na Ukrajine, Putin vyslovil požiadavku, aby krajiny platili za ruský plyn v rubľoch, inak im vypnú dodávky. Maďarsko volilo za väčšinu sankcií EÚ voči Rusku, no silno sa zastáva neblokovania dovozu ruských energií. Argumentuje tým, že by to poškodilo jeho hospodárstvo.

Ak Maďarsko zaplatí za ruský plyn v rubľoch, poruší sankcie Únie, upozorňuje Von der Leyenová

Maďarsko poruší sankcie Európskej únie, ak zaplatí za ruskú energiu v rubľoch. Pre spravodajský web CNN to povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Maďarský premiér Viktor Orbán naznačil, že jeho krajina bude ochotná platiť za ruský plyn v rubľoch po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét požadujúci, že „nepriateľské krajiny“ budú musieť platiť za plyn v ruskej mene.

„Maďarsko sa zatiaľ držalo sankcií, takže kým neuvidíme opak, je to v poriadku. Nikdy predtým sme nevideli Európsku úniu takú zjednotenú, takú odhodlanú a takú rýchlu. A myslím si, že pre každý z našich členských štátov je tu aj otázka, či chce byť ten prvý, kto rozbije túto jednotu. Myslím si, že nie,“ povedala Von der Leyenová.

Orbán prišiel o verného spojenca, Kaczynski mu adresoval ostrú kritiku a odmietol s ním spolupracovať

Poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczynski v piatok dôrazne kritizoval svojho dlhoročného spojenca a priateľa, maďarského premiéra Viktora Orbána. Ďalšia spolupráca medzi nimi podľa Kaczynského nie je možná, ak sa nezmení Orbánov postoj k ruskej agresii voči Ukrajine.

Orbán je sklamaním

Sedemdesiatdvaročný politik sa v rozhlasovom rozhovore vyjadril, že má „jednoznačne negatívny“ názor na to, že Orbán odmieta odsúdiť ruského lídra Vladimira Putina v súvislosti s inváziou na Ukrajinu, nechce pomôcť s vyzbrojením Ukrajiny a tiež za to, že označil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za jedného zo svojich „oponentov“, ktorých porazil vo voľbách. Orbánov prístup pritom označil za „veľmi smutný“ a „sklamanie“.

„Keď premiér Orbán vraví, že nedokáže jasne vidieť, čo sa stalo v Buči, mal by navštíviť očného lekára a je to sklamanie,“ konštatoval Kaczynski v Radiu Plus, ktoré sa zameriava na sociálne témy a témy súvisiace s náboženstvom.


Napriek tomu sa však snažil nájsť zmysel v Orbánových cieľoch. Myslí si, že „to, čo Viktor Orbán robí, súvisí s nádejou, že zohrá nejakú úlohu v ukončení tohto konfliktu (na Ukrajine), no myslím, že to je slepá ulička, absolútne“.

Orbán drží stranu Putinovi

Orbán po svojom víkendovom víťazstve vo voľbách povedal, že chce posilniť väzby s Poľskom a ukončiť rozkol v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Poľsko totiž patrí k najvernejším spojencom Kyjeva. Kaczynski však na to v piatok reagoval s tým, že zmena vo vzťahoch by bola „dobrá, pod podmienkou, že Viktor Orbán zmení“ svoj postoj, pretože v aktuálnej situácii „nemôžeme spolupracovať“.

Pravicové vlády Poľska a Maďarska boli pritom roky strategickými partnermi a navzájom sa podporovali v sporoch s Európskou úniou.


Maďarsko pred časom odmietlo Ukrajine poskytnúť zbrane a nepovolila ani ich prevoz cez svoje územie. Orbán tiež vystupuje proti rozšíreniu sankcií na import ruských energií.

Orbán svoju rétoriku nezmení, naďalej bude robiť Putinovi lokaja a napĺňať rolu užitočného idiot

V otázke Ruskej federácie a odsúdenia jej agresie voči Ukrajine sa maďarský premiér Viktor Orbán ani po víťazstve vo voľbách vo svojej rétorike pravdepodobne nezmení. Zhodli sa na tom viacerí slovenskí poslanci Európskeho parlamentu, ktorých oslovila agentúra SITA.

Zvláštna neutralita Maďarska

Monika Beňová (Smer-SD/S/D) konštatuje, že veľká časť kampane Orbánovej strany Fidesz bola od vypuknutia agresie Ruska na Ukrajine postavená na akejsi neutralite Maďarska.


Či už išlo o dovoz zbraní z Maďarska, ich prevoz cez jeho územie alebo o odstrihnutí sa od energií z Ruska. Zároveň ale podporil sankcie voči Rusku. „Aj v kontexte vysokého víťazstva Fideszu nevidím veľmi dôvod na zmenu, či prehodnocovanie tohto postoja,“ povedala.


Europoslanec Martin Hojsík (PS/RE) sa domnieva, že Orbán už zašiel tak ďaleko, že možnosť návratu k pôvodnej rétorike si ani nevie predstaviť.

„Tento človek vo svojom víťaznom prejave označil ako jedného zo svojich súperov aj ukrajinského prezidenta Zelenského. To je nepredstaviteľná strata úsudku,“ vyhlásil s tým, že mu je bližší ruský prezident Vladimir Putin.

Orbán je Putinov lokaj

Eugej Jurzyca (SaS/ECR) vníma ako problematické to, že Maďarsko ako jediný sused Ukrajiny spomedzi krajín Európskej únie (EÚ) neumožnilo prevoz zbraní cez svoje územie.


„Viktor Orbán bude aj naďalej robiť to, čo je pre neho krátkodobo výhodné. Ak sa mu bude oplácať dovážať ruský plyn, urobí to, aj keby to znamenalo riziko, že bude financovať ruskú územnú expanziu,“ skonštatoval.

Podpredseda EP Michal Šimečka (PS/RE) tvrdí, že Orbán sa už roky správa ako Putinov verný lokaj a je naivné veriť tomu, že sa na tom niečo zmení. Dodal, že označiť ukrajinského prezidenta ako svojho nepriateľa je hrozný signál.

Rola užitočného idiota

Ivan Štefanec (KDH/EPP) neočakáva, že by sa Orbán po voľbách vo svojej rétorike k Ukrajine a Rusku zmenil. „Neustále sa vyjadruje len ku svojim voličom, v skutočnosti ale poškodzuje maďarské európske záujmy a napĺňa rolu užitočného idiota Kremľa,“ povedal.


Europoslanec Michal Wiezik (PS/RE) si myslí, že maďarský premiér má bližšie k Putinovi než k Európe. „Maďarsku aj naďalej vládne človek, ktorého hlavnou motiváciou zotrvania v EÚ zostali už len ekonomické výhody čerpania dotácií. Hodnoty demokratickej Európy sú mu cudzie,“ spresnil.

Dvojaká rétorika

Róbert Hajšel (Smer-SD/S/D) sa domnieva, že Orbán si zachová miernejší slovník voči Moskve, ale v Bruseli nebude vetovať prípadné sprísňovanie sankcií voči Rusku.


„Doma bude jeho rétorika iná a bude naďalej presadzovať národné záujmy svojej krajiny najmä v otázke zaistenia energetickej bezpečnosti a dostupnosti energií za prijateľné ceny,“ domnieva sa europoslanec.


Viktor Orbán získal v parlamentných voľbách v nedeľu 3. apríla väčšinu a obhájil tak funkciu maďarského premiéra.


Danko chce nechať celý konflikt na Rusov a Ukrajincov, súhlasí s Orbánom a zbrane by im neposielal



Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska



Putin by mal skončiť za mrežami, tvrdí posledný žijúci prokurátor z Norimberského procesu


Putinovi nejde len o Doneck a Luhansk či Krym, podľa politológa nedokáže fyzicky kontrolovať získané oblasti Ukrajiny


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie