• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Generické lieky môžu byť prospešné nie len pre pacientov, ale aj celý zdravotnícky systém

Generické lieky môžu byť prospešné nie len pre pacientov, ale aj celý zdravotnícky systém

Generiká musia spĺňať rovnako prísne požiadavky na kvalitu, účinnosť a bezpečnosť ako originálne lieky

Práve prebiehajúca osvetová kampaň Hodnota generík chce upozorniť na význam generických liekov pre pacientov, lekárov a na win – win riešenie pre zdravotnícky systém. Kampaň Asociácie pre generické a biosimilárne lieky (Genas) má priblížiť laickej aj odbornej verejnosti význam a pridanú hodnotu generických liekov a ich nezastupiteľnú úlohu.

Na nevyhnutnú potrebu využívania generických liekov pre dlhodobú udržateľnosť zdravotného systému upozorňujú najvýznamnejšie odborné spoločnosti z oblasti všeobecného lekárstva, lekárnictva, zdravotné poisťovne aj pacienti.

Problémy spôsobuje aj národná cenotvorba

„Pri lepšom využívaní generických a biosimilárnych liekov existuje na Slovensku potenciál pre dosiahnutie úspor verejných zdrojov v orientačnej výške až do 50 miliónov eur ročne. Tieto peniaze by sa dali použiť na rozšírenie liečby pre viacerých pacientov či iné priority v zdravotníctve. Oproti vlaňajšku pozorujeme čiastočné zlepšenie pri revízii úhrad, stále sú však v platnosti bariéry pri vstupe generík na trh,“ uviedol riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Peter Goliaš.

Ako doplnil, potenciál úspor nie je plne využitý ani pri centrálnom nákupe liekov a prehodnocovaní nákladovej efektívnosti skôr zaradených liekov. Už niekoľko rokov tiež zaznamenávame negatívny trend vstupu generík na slovenský trh, čo je spôsobené aj národnou legislatívou v oblasti cenotvorby.

Musia spĺňať prísne požiadavky

Generiká spĺňajú rovnako prísne požiadavky na kvalitu, účinnosť a bezpečnosť ako originálne lieky, z ekonomického pohľadu prínosu pre pacienta ich môžu dokonca prekonať.


Účinné látky, ktoré sú už známe z vývoja originálneho lieku môžu s použitím nových technológií priniesť špecifické a personalizované možnosti pre potreby pacienta aj lekára.

Asociácia pre generické a biosimilárne lieky združuje výrobcov a dodávateľov generických a biologicky podobných liekov pôsobiacich na Slovensku.


Asociácia vznikla v roku 2000 a združuje 15 farmaceutických spoločností. Genas je členom európskej generickej asociácie Medicines for Europe, Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu a patrí k jednému zo štyroch zakladateľov Slovenskej organizácie pre overovanie liekov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Voľba predsedu Hlasu bude podľa Rašiho na prelome mája a júna, v hre je Saková aj Šutaj Eštok

volba predsedu hlasu bude podla rasiho na prelome maja a juna v hre je sakova aj sutaj estok

20.4.2024 (SITA.sk) - Voľba predsedu strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) sa musí uskutočniť pred inauguráciou zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Ten je predsedom strany od jej vzniku.

Na prelome mája a júna tohto roku sa uskutoční snem Hlasu-SD, kde si jeho členovia zvolia nového predsedu. Informoval o tom minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) v relácii Sobotné dialógy verejnoprávneho média RTVS.

„Žiadne meno zatiaľ nepadlo, nepadlo ani meno ministerky hospodárstva Denisy Sakovej (Hlas-SD). Dohoda je, že to bude niekto z podpredsedov strany alebo generálny manažér strany Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Druhá dohoda je, že sa chceme vyhnúť vnútrostraníckym primárkam alebo bojom. Chceli by sme to urobiť tak, že sa vedenie strany a predsedníctvo dohodne na jednom kandidátovi a tento kandidát bude predstavený snemu ako spoločné rozhodnutie," povedal Raši.

Viac k téme: Ficova vláda 2023 - 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Minister investícií regionálneho rozvoja a informatizácie SR, predseda Hlasu
Zdroj: SITA.sk - Voľba predsedu Hlasu bude podľa Rašiho na prelome mája a júna, v hre je Saková aj Šutaj Eštok © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie