• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Generálneho prokurátora Žilinku si opätovne pozvali na branno-bezpečnostný výbor, rokovať chcú o kauze únosu Vietnamca

Generálneho prokurátora Žilinku si opätovne pozvali na branno-bezpečnostný výbor, rokovať chcú o kauze únosu Vietnamca

Nemecký súd konštatoval, že neexistuje pochybnosť, že Trinh Xuan Than bol unesený zo schengenského priestoru slovenským vládnym špeciálom.

3.2.2023 (Webnoviny.sk) - Generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku si opätovne pozvali na Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť. Ten bude zasadať v stredu 8. februára.

Ako ďalej informovala strana Sloboda a Solidarita na sociálnej sieti, rokovať sa bude o aktuálnych témach v kauze únosu Vietnamca.

Nemecký súd konštatoval, že neexistuje žiadna pochybnosť, že Trinh Xuan Than bol unesený zo schengenského priestoru slovenským vládnym špeciálom. To, či na tom participoval niekto zo Slovenska, ostáva otvorené," uviedla strana.

Žilinka: Nie je pravda, že vo veci únosu Vietnamca nekoná alebo že sa Generálna prokuratúra pokúša vec ututlať

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vo štvrtok v pléne Národnej rady SR počas štvrtkovej Hodiny otázok veľmi dôrazne odmietol sústavné podsúvanie určitého naratívu zo strany médií i niektorých politikov spôsobom hraničiacim s etikou. Podľa Žilinku opakovane tvrdia, že vo veci únosu Vietnamca sa nekoná alebo sa GP pokúša vec ututlať.

„Nie je to pravda a opakovane som na tieto lži reagoval na výboroch Národnej rady (NR) SR. Nie je pravdou, že by sa v danej veci nekonalo. Bratislavská krajská prokuratúra vykonáva v danej veci dozor prokurátora vo vyšetrovaní, ktoré vykonáva vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby, kde prebieha trestné stíhanie vo veci a kde sú vykonávané procesné úkony," vysvetlil Žilinka.

Zároveň zdôraznil, že odhaľovať trestné činy a zisťovať ich páchateľov je zákonnou úlohou Policajného zboru.

Poskytli pomerne podrobné informácie

Generálny prokurátor ďalej uviedol, že naposledy bratislavská krajská prokuratúra poskytla pomerne podrobné informácie o stave konania. „Orgány činné v trestnom konaní nedisponujú nateraz rozhodnutím nemeckého súdu v aktuálnej trestnej veci," informoval Žilinka v pléne.


GP vždy podľa Žilinku tvrdila, že pokiaľ ide o dané podozrenia, prebieha trestné stíhanie vo veci, v rámci ktorého sú vykonávané zákonným spôsobom procesné úkony.

„Orgány činné v trestnom konaní nemôžu rozhodovať na základe novinových článkov, môžeme rozhodovať len na základe zákonom získaných procesných dôkazov, ktoré musíme obstarávať zákonným spôsobom. To, čo sa tvrdí, že sa nekoná, nie je pravdou," dodal prokurátor.

Apel na médiá a politikov

Žilinka taktiež apeluje na médiá a politikov, aby bez znalosti dôkazného stavu len na základe novinových článkov nemanipulovali verejnosť, nezasahovali a netlačili na orgány činné v trestnom konaní. Dodal, že aj vyšetrovateľ, aj prokurátor vedia, čo majú robiť.

„Celému Slovensku garantujem, že tie úkony robia. Ale ani z ostatného rozhodnutia na základe informácií od slovenskej policajnej pridelenkyne v Nemecku jednoducho nevyplýva to, že by bola zistená nejaká súvislosť s konaním našich štátnych orgánov. Ak bude zistená, bude vyvodená zodpovednosť," povedal prokurátor.

Na Slovensku vraj nikoho nepreverujú

Predseda brannobezpečnostného výboru parlamentu Juraj Krúpa (SaS) v utorok 31. januára na tlačovej besede povedal, že vyšetrovanie kauzy únosu Vietnamca, ktoré dozoruje Krajská prokuratúra v Bratislave pokračuje bez toho, aby boli preverované podozrivé osoby na Slovensku.

„To je ako vyšetrovanie únosu bez toho, aby ste vyšetrovali únoscu," skonštatoval Krúpa s tým, že podľa jeho názoru ide o podvádzanie verejnosti. Zároveň Krúpa pripomenul, že vyšetrovanie rozdelil generálny prokurátor Maroš Žilinka do dvoch častí. Prvou časťou je, či vôbec došlo k únosu cez územie SR a druhou, či sa na ňom podieľali ústavní činitelia. Rovnako podľa neho Žilinka tvrdil, že nie je preukázané, že by sa Vietnamec nachádzal na Slovensku.


Podľa šéfa brannobezpečnostného výboru však tvrdenia Žilinku vyvracajú odsudzujúce rozsudky nemeckých súdov. Tie podľa neho dokazujú, že sa únos uskutočnil cez naše územie.

„Stanovisko súdu v Berlíne jasne konštatuje a dokazuje, že unesený bol súčasťou delegácie, ktorá sa vtedy stretla aj s exministrom Robertom Kaliňákom," dodal Krúpa.


Vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha podľa informácií nemeckých médií v lete 2017 pravdepodobne uniesli z Nemecka do Vietnamu. V Nemecku žiadal o politický azyl, pričom v domovskej krajine čelil obvineniam z korupcie. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung napísal, že auto s únoscami podľa GPS súradníc parkovalo pri vládnom hoteli Bôrik v Bratislave.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie