• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Gastro prevádzky sú na kolenách, od Matoviča chcú rýchle a efektívne riešenia kritickej situácie

Gastro prevádzky sú na kolenách, od Matoviča chcú rýchle a efektívne riešenia kritickej situácie

Radi by ho s ním oboznámili prostredníctvom videokonferencie.

26.10.2020 (Webnoviny.sk) - Slovenskí prevádzkovatelia gastro podnikov požiadali cez otvorený list premiéra Igora Matoviča o spoločnú videokonferenciu pre vážnu situáciu v sektore. Na videokonferencii by chceli predostrieť premiérovi a rezortom, do ktorých zasahuje gastro podnikanie, návrhy formy štátnej pomoci pre podnikateľov v tomto odvetví.

"Považujeme za nevyhnutné, aby obmedzenia prevádzky podnikov zo strany štátu išli ruka v ruke s nástrojmi okamžitej a efektívnej pomoci. Len vtedy budú môcť nútene zavreté prevádzky prežiť a udržať zamestnanosť. Veríme, že si premiér nájde čas na stretnutie formou videokonferencie so zástupcami podnikateľov v gastro sektore. Sme pripravení spolupracovať s expertmi príslušných rezortov pri hľadaní najefektívnejších riešení pre problémy, ktoré Slovensku prináša COVID-19," uviedli v stanovisku zástupcovia iniciatív, asociácií a združení v gastro sektore a ich dodávatelia.

Očakávajú bezodkladné riešenia

Cestou rýchlej a plošnej pomoci sa podľa prevádzkovateľov gastro podnikov vydala väčšina európskych krajín, ktoré v súvislosti s pandémiou prijali opatrenia na záchranu gastro sektora.

"Ako zástupcovia organizácií, ktoré sú súčasťou širších celoeurópskych platforiem, máme o týchto opatreniach dobrý prehľad a radi do diskusie prinesieme riešenia, ktoré sa už osvedčili inde. Preto si dovoľujeme apelovať na premiéra, aby zodpovedné vládne rezorty spoločne a bezodkladne priniesli rýchle a efektívne riešenia kritickej situácie, ktorá nastala v reštauráciách, pohostinstvách i kaviarňach," dodali prevádzkovatelia a ich dodávatelia.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Na Slovensku pôsobí viac ako 12 000 reštauračných podnikov, ktoré priamo zamestnávajú 53 000 ľudí a v súvisiacich odvetviach podporujú zamestnanosť ďalších viac ako 41 000 ľudí. Každé 1 euro vynaložené týmto odvetvím vytvorí ďalších 1,22 eura v dodávateľskom reťazci.

Ľudia utrácajú menej a kupujú skôr nápoje

Slovenský gastro sektor tak má celkovú pridanú hodnotu k HDP vo výške 1,4 miliardy eur. Aktuálnu kritickú situáciu v gastronómii potvrdzuje prieskum Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, podľa ktorého viac ako polovica (56 percent) podnikov hlási pokles návštevnosti zákazníkov oproti minulému roku.

Takmer dve tretiny podnikov uvádzajú, že ľudia utrácajú menej a konzumujú skôr nápoje ako jedlo. Takmer tretina prevádzok (32 percent) očakáva prepad tržieb až o polovicu. Dve tretiny podnikov (60 percent) ohlasujú, že zavrú, ak nedostanú pomoc s likviditou od štátu alebo vo forme úverov.

Otvorený list zaslali premiérovi - Asociácia hotelov a reštaurácii Slovenska, Asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov, Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska, Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd, Iniciatíva Zachráňme gastro!, Pomoc pre gastro, Potravinárska komora Slovenska, Slovenské združenie výrobcov piva a sladu a Slovenský zväz kuchárov a cukrárov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie