• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Funkčné obdobie Čižnára bolo premárnenou šancou, prokuratúra zostala podľa TIS uzavretá pred kontrolou

Funkčné obdobie Čižnára bolo premárnenou šancou, prokuratúra zostala podľa TIS uzavretá pred kontrolou

Pôsobenie Jaromíra Čižnára ako generálneho prokurátora sa skončilo v piatok 17.

20.7.2020 (Webnoviny.sk) - Funkčné obdobie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára bola premárnená šanca. Pre agentúru SITA to uviedla mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) s tým, že dôvera v dodržiavanie zákonnosti ostala za jeho obdobia rekordne nízka.

Zákonnosť uplatňovali selektívne

„Prokuratúra ostala uzavretá pred verejnou kontrolou a uplatňovala zákonnosť selektívne,“ komentoval riaditeľ TIS Gabriel Šípoš. V piatok 17. júla sa Čižnárovi skončilo sedemročné funkčné obdobie na čele generálnej prokuratúry.

Ako ďalej uviedla TIS, až obrovský verejný tlak po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej donútil prokuratúru ku skutkom, a to aj voči politicky dôležitým osobám.

„Pre budúcnosť je okrem voľby nových špičiek prokuratúry - generálneho aj špeciálneho prokurátora, dôležité, aby sa zaviedlo pravidelné a transparentné vykazovanie výkonnosti každého jedného prokurátora, od dĺžky konania, úspešnosti žalôb na súdoch či počte vyriešených politicky či finančne citlivých prípadov,“ uzavrela TIS.

Proces výberu sa začne v septembri

Bývalý prezident Ivan Gašparovič vymenoval Čižnára do funkcie 17. júla 2013, jeho sedemročné funkčné obdobie sa tak skončilo minulý týždeň v piatok 17. júla.

„Toto funkčné obdobie sa predlžuje až do zloženia sľubu novým generálnym prokurátorom," uvádza sa v zákone o prokuratúre. Jaromír Čižnár chce svoje rozhodnutie o ďalšom pôsobení vo funkcii najprv oznámiť prezidentke Zuzane Čaputovej.

Parlament by mal začať proces výberu Čižnárovho nástupcu pravdepodobne v septembri. Podľa novely zákona, ktorú v stredu 15. júla schválil parlament, sa o pozíciu kandidáta na post generálneho prokurátora bude môcť uchádzať aj osoba, ktorá nie je prokurátorom.

Viac k téme: prezident Slovenskej republiky, TIS Transparency International Slovensko, voľba generálneho prokurátora

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie