• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Francúzska cirkev sa po správach o sexuálnom zneužívaní detí duchovnými dostala do sporu so štátom

Francúzska cirkev sa po správach o sexuálnom zneužívaní detí duchovnými dostala do sporu so štátom

Biskup Éric de Moulins-Beaufort bol predvolaný na stretnutie s ministrom vnútra Géraldom Darmaninom.

7.10.2021 (Webnoviny.sk) - Francúzska vláda si predvolala hlavu tamojšej biskupskej konferencie po tom, čo povedal, že tajomstvá vyslovené v spovednici stoja nad zákonom.

Monsignor Éric de Moulins-Beaufort šokoval niektorých ľudí vo Francúzsku, keď v stredu v rádiu France-Info vyhlásil, že „spovedné tajomstvá sú silnejšie ako zákony republiky“. Tieto slová povedal v čase, keď vyšlo najavo, že francúzski predstavitelia katolíckej cirkvi sa v priebehu niekoľkých dekád dopúšťali sexuálneho zneužívania detí.

Spovedné tajomstvo je nedotknuteľné

Podľa správy, ktorú zverejnili v utorok, od roku 1950 duchovní a ďalší predstavitelia cirkvi zneužili asi 330-tisíc francúzskych detí. Odhaduje sa, že zo spomenutého počtu bolo 216-tisíc zneužívaných kňazmi a zvyšok inými predstaviteľmi cirkvi. Podľa správy až 80 % zneužitých detí boli chlapci. Širšia štúdia sexuálneho zneužívania detí vo Francúzsku zistila, že 75 % z celkového počtu obetí boli dievčatá.

Vo Francúzsku platí odluka cirkvi od štátu od roku 1905. Podľa katolíckej doktríny je spovedné tajomstvo nedotknuteľné a katolícka cirkev už viackrát odmietla požiadavky, aby prinútila kňazov hlásiť na polícii sexuálne zločiny, o ktorých sa dozvedia počas spovede.

Systémové zakrývanie zneužívania

Uvedená správa popisuje „systémové“ zakrývanie zneužívania zo strany katolíckej cirkvi a vyzvala cirkev, aby rešpektovala právny štát vo Francúzsku. Ako uviedol hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal, spomenutého biskupa predvolali na budúci týždeň na stretnutie s ministrom vnútra Géraldom Darmaninom.

Pápež František na stredajšej pravidelnej audiencii vo Vatikáne vyhlásil, že sa hanbí za zneužívanie francúzskych detí duchovnými a vyzval všetkých biskupov a náboženských predstaviteľov, aby urobili všetky potrebné opatrenia na to, aby sa podobné drámy viac neopakovali.

Viac k téme: Sexuálny škandál kňazov

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie