• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Foto: Prezidentka Zuzana Čaputová si uctila obete holokaustu čítaním mien z deportačných zoznamov

Foto: Prezidentka Zuzana Čaputová si uctila obete holokaustu čítaním mien z deportačných zoznamov

Čítanie mien obetí sa v Bratislave prvýkrát uskutočnilo v roku 2009.

9.9.2019 (Webnoviny.sk) - Prečítaním mien z deportačných zoznamov si dnes obete holokaustu uctila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Ako uviedla, spomienkové podujatie na obete holokaustu je miesto, kde prezident má byť.

Organizátori desiateho čítania mien obetí holokaustu prítomnosť Čaputovej chápu ako rehabilitáciu hlavy štátu na Slovensku. Iniciátorka podujatia Ľuba Lesná podotkla, že prezident slovenského nacistického štátu Jozef Tiso bol ten, kto sa pre holokaust veľmi zašpinil.

Prezidentka mala pri čítaní mien zvláštny pocit

Obete prečítaním ich mien si pripomenuli aj viaceré slovenské osobnosti spoločenského a kultúrneho života, medzi nimi napríklad herečka Emília Vášáryová či prozaik Pavel Vilikovský. Jubilejné podujatie sa dnes uskutočnilo v Mestskom divadle Pavla Orságha Hviezdoslava v Bratislave.


Čaputová čítanie mien obetí holokaustu označila za veľmi zvláštny pocit. „Za tými menami sú životné príbehy. Boli to ľudia ako my, ktorí si prešli svoj životný príbeh. Na rozdiel od našich, ich život sa skončil predčasne, násilne a bez toho, aby sa niečím previnili,“ povedala prezidentka.


Podľa Čaputovej je konštruktívne organizovať takéto akcie, lebo poznať minulosť je nevyhnutný predpoklad, aby sa nám podarila budúcnosť. Takisto treba spomínať, aby sa také hrôzy viac nevrátili.


„Doba, ktorú žijeme, je kľúčová, dôležitá, križovatková a pokúsim sa svojim dielom prispieť tomu, aby sme upevnili dôveru ľudí v to, že veci sa môžu diať aj v súlade hodnotami humanizmu a demokracie a, dúfam, že sa nám týmto prístupom podarí znížiť rast extrému a populizmu,“ prízvukovala.

Podujatie sprevádzali dve výstavy

Na tohtoročnom podujatí sa zúčastnil aj Nathan Steiner z Izraela, ktorého rodina prevádzkovala známy antikvariát Steiner. Porozprával príbeh svojej rodiny, ktorých mená tiež prečítali. Podľa Lesnej za desať rokov prečítali viac ako 4 000 mien. V čítaní mien plánujú organizátori pokračovať, až kým neprečítajú všetkých zo zoznamu 58 000 mien, ktoré sa zachovali v deportačných listoch.


Podujatie sprevádzali aj dve výstavy. Najprv otvorili prehliadku plagátov k 10. výročiu Čítanie mien obetí holokaustu, ktorých autorkou je Tamara Lesná. Druhá je výstava fotografií autorskej dvojice Zdenka Dzurjanina a Pavla Demeša, ktorí zmapovali súčasný stav 80 synagóg nachádzajúcich sa na území Slovenska - Sláva a smútok slovenských synagóg.


Organizátormi podujatia sú Medzinárodné kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS), Dokumentačné stredisko holokaustu, Židovská náboženská obec v Bratislave, Ústredný zväz židovských náboženských obcí, Magistrát Bratislavy a Bratislavský samosprávny kraj.

Pamätný deň holokaustu

Na Slovensku pamätný deň holokaustu pripadá na 9. september, pretože v ten deň v roku 1941 vtedajšia Slovenská republika prijala 290 represívnych paragrafov, takzvaný Židovský kódex, ktoré vyústili do procesu židovských deportácií.

Mená čítajú z deportačných listov, ktoré sa zachovali.

Do dnešného dňa totiž Slovensko nemá skompletizovaný zoznam obetí holokaustu. Deportačné listy sú z prvej vlny deportácií, ktoré sa uskutočnili v roku 1942. Zoznamy odvlečených z druhej vlny deportácií, ktoré sa začali v septembri 1944, sa žiaľ nezachovali.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo v popredí) počas príchodu do Mestského divadla P. O. Hviezdoslava na 10. ročník Čítania mien obetí holokaustu pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Bratislave, 9. september 2019.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie