• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Foto: Prezidentka Čaputová vymenovala nových sudcov a označila ich za novú nádej v justícii

Foto: Prezidentka Čaputová vymenovala nových sudcov a označila ich za novú nádej v justícii

V súčasnosti viacerí sudcovia a sudkyne čelia podozreniam, že zneužívali svoje právomoci.

21.11.2019 (Webnoviny.sk) - Nové tváre v sudcovských talároch musia sami prispieť k zvýšeniu dôveryhodnosti justície u občanov. Pri príležitosti menovania nových sudcov a sudkýň všeobecných súdov to vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová.

Hlava štátu im tiež pripomenula, že do súdnictva prichádzajú v neľahkých časoch. V súčasnosti totiž viacerí sudcovia a sudkyne čelia podozreniam, že zneužívali svoje právomoci. Tie vyplynuli z komunikácie Mariana K., ktorý čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Vysoké nároky na správanie

„Ujímate sa funkcií v čase, kedy sú pohľady verejnosti nasmerované k sudcom viac ako inokedy. V čase, kedy so znepokojením sledujeme, ako sa sudcovia sami, ale aj celý sudcovský stav vysporadúva s tými, ktorí vo svojej funkcii zlyhali. V čase, kedy zo všetkého najviac potrebujeme vidieť ozdravenie justície. Preto ste súčasťou novej nádeje, ktoré chceme v justícii vnímať,“ apelovala prezidentka na nových sudcov.

Podľa Čaputovej sú sudcovia nezávislí, a aj preto sú na nich kladené vysoké nároky. „Nevyhnutnou kompenzáciou vašej nezávislosti sú, prirodzene, vysoké nároky na vaše správanie a očakávania s tým spojené. Pretože takéto správanie buduje dôveru verejnosti. A tá je nevyhnutná práve preto, aby ľudia nevytvárali tlak na súdnu moc s cieľom spravodlivosť si vybaviť, či kúpiť. Dôvera verejnosti je teda základným kameňom skutočnej sudcovskej nezávislosti,“ dodala.

Päť žien a jeden muž

Prezidentka vymenovala do funkcie šesť nových sudcov, päť žien a jedného muža. Svoj dekrét si prevzala Mária Černáková, Eva Dobríková, Peter Dudič, Eva Lampartová, Gabriela Lukáčová a Zuzana Salajová.

Nové posily dostanú okresné súdy v Leviciach, Komárne, Rožňave, Prešove, Humennom a Kežmarku.

Všetci kandidáti museli ešte pred menovaním prejsť výberovým konaním na pôde Súdnej rady SR a budú pôsobiť v justícii bez časového obmedzenia, až kým nedovŕšia vek 65 rokov.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) počas vymenovania sudcov všeobecných súdov prezidentkou SR v Prezidentskom paláci. Bratislava, 21. november 2019.Foto: SITA/Branislav Bibel

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie