• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Financie: Predvianočné nákupy sa vo veľkej miere zrejme presunú na internet

Financie: Predvianočné nákupy sa vo veľkej miere zrejme presunú na internet

Predvianočné nákupy sa vo veľkej miere zrejme presunú na internet.

7.12.2021 (Webnoviny.sk) - Predvianočné nákupy sa vo veľkej miere zrejme presunú na internet. Ako ďalej pre agentúru SITA povedal generálny riaditeľ spoločnosti Mastercard pre Slovensko a Českú republiku Michal Čarný, Slováci si zvykli na online nákupy najmä počas pandémie. Len v roku 2020 narástol obrat e-commerce o 47 % a v tomto roku tento rast podľa neho pokračoval.

„Za prvé tri štvrťroky sme zaznamenali 15-percentný nárast v porovnaní s predchádzajúcim rokom,“ skonštatoval Čarný. Z ich posledného prieskumu zároveň zistili, že na internete nakupuje aspoň občas 91 % Slovákov. Pokiaľ ide o spôsob platenia na internete, Slováci uprednostňujú platby?kartou. „Platba na dobierku v hotovosti zaznamenala v posledných dvoch rokoch najvýraznejší prepad, zatiaľ čo v roku 2019 ju uprednostňovalo 39 % ľudí, v tomto roku už to bolo len 21 %,“ povedal Michal Čarný.

Sviatky sa nesú aj v znamení požičiavania si. V krajnom prípade môžu klienti využiť kreditnú kartu alebo povolené prečerpanie na účte. „Výber toho najlepšieho riešenia závisí od rôznych faktorov, napríklad koľko peňazí klient potrebuje, ako rýchlo ich vie splatiť, či potrebuje zaplatiť hneď v danej chvíli a ďalších,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Pri porovnaní povoleného prečerpania a kreditnej karty je nákup darčekov podľa nej určite výhodnejší cez kreditnú kartu. Má výhodu v tom, že peniaze sú k dispozícii rýchlo a bez úroku v rámci bezúročného obdobia. Pri využití povoleného prečerpania platí klient úroky okamžite od prvého dňa. „Ak ste disciplinovaní, a po Vianociach celú dlžnú sumu na kreditnej karte splatíte, nestojí vás to nič navyše. Ak sa vám dlh splatiť nepodarí, mali by ste vedieť, že na kreditkách môžu byť úroky aj vyššie,“ dodala Cesnaková.

Kreditné karty Slováci podľa Čarného vnímajú ako rezervné prostriedky, ktoré použijú v prípade potreby, alebo v prípade, že nebudú môcť zaplatiť svojou debetnou kartou. „Primárne ľudia však používajú kreditné karty ako svoj hlavný platobný nástroj preto, aby si oddelili svoje každodenné útraty od bežného účtu a mali lepší prehľad,“ skonštatoval Čarný.

Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu 365.bank predpokladá, že budú ľudia k téme úverov pristupovať opatrnejšie. Dnes majú ľudia podľa PR manažérky 365.bank Lindy Valko Gálikovej tendenciu investovať peniaze do toho najnutnejšieho. Vyhýbajú sa podľa nej luxusu v podobe dovoleniek či darčekov, ktoré nie sú v aktuálnej situácii natoľko potrebné.

Dôležité je si podľa Gálikovej uvedomiť, že spotrebiteľské úvery by mali slúžiť na financovanie dlhodobejších potrieb klienta. „Financovanie Vianoc by nebolo prejavom správneho prístupu k financiám,“ hovorí Gáliková. Ľudia by si mali podľa Tatra banky dávať pozor na to, aby parametre úveru boli primerané možnostiam klienta a jeho veku s ohľadom na pravidelnosť príjmu, teda aby klient bol schopný splácať úver aj v prípade výpadku príjmu. „Dôležitým parametrom, ktorý by klienti mali brať do úvahy pri rozhodovaní sa o výhodnosti úveru, je RPMN, čiže ročná percentuálna miera nákladov,“ uviedla Tatra banka.

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie