• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Ficovi nedôveruje už tretina voličov Smeru, stranu môže ešte oslabiť aj odchod Pellegriniho

Ficovi nedôveruje už tretina voličov Smeru, stranu môže ešte oslabiť aj odchod Pellegriniho

Medzi nevoličmi a nerozhodnutými má podľa sociológa lepšiu pozíciu Pellegrini ako Matovič.

4.5.2020 (Webnoviny.sk) - Rozdiel v miere dôveryhodnosti medzi súčasným premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a bývalým predsedom vlády Petrom Pellegrinim (Smer-SD) nemusí byť taký významný, ako sa javí.

Pre agentúru SITA to povedal sociológ Martin Slosiarik pri komentovaní čísel dôvery v prieskume Focusu pre TV Markíza, v ktorom Pellegrini dosiahol dôveru 55 percent a Matovič 48 percent opýtaných.

Plece pri pleci

„Keď započítate interval spoľahlivosti, nemusia byť tak ďaleko od seba a sú plece pri pleci,“ zhodnotil Slosiarik. Televízia prieskum zverejnila v nedeľu 3. mája. Konal sa od 15. do 17. apríla sa zúčastnilo sa na ňom 1 016 respondentov.

Slosiarik uviedol, že okrem ľudí, ktorí majú nejakú stranícku preferenciu, v populácii je podľa prieskumu Focusu približne 35 percent ľudí, ktorí sa deklarujú ako nevoliči alebo nerozhodnutí.


„V tejto skupine ľudí má podstatne lepšiu pozíciu Peter Pellegrini v porovnaní s Igorom Matovičom. Konkrétne Pellegrini má dôveru 53 percent a Matovič len na úrovni 31 percent,“ priblížil dôvody, prečo Pellegrini skončil v prieskume lepšie ako Matovič.


Ďalším dôvodom úspechu Pellegriniho je, že má lepšiu pozíciu aj medzi voličmi koaličného hnutia Sme rodina. V tejto súvislosti sociológ pripomenul, že časť voličov Sme rodina v minulosti volila Smer-SD.

Najsilnejší medzi voličmi Smeru-SD

Pellegrini sa v prieskume ukázal ako najsilnejší medzi voličmi Smeru-SD, čo je podľa Slosiarika významná skupina voličov. Dôveru mu vyjadrilo 96 percent voličov strany, štyri percentá mu nedôverujú. Predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi podľa prieskumu dôverujú približne dve tretiny voličov a tretina voličov Smeru-SD mu nedôveruje.


Pellegrini sa predčasom vyjadril, že sa pokúsi zabojovať o kreslo predsedu Smeru-SD. O predsedovi budú rozhodovať funkcionári strany, nie voliči. Ak by Pellegrini opustil Smer-SD a založil by vlastnú stranu, podľa Slosiarika by mohol výraznejšie oslabiť Smer-SD.

„Môžeme to očakávať. Predpokladám, že by neodišiel sám, pravdepodobne, by so sebou potiahol aj ďalších ľudí,“ dodal Slosiarik.


Z lídrov vládnych strán zaznamenal v prieskume najnižšiu dôveru 24 percent predseda Za ľudí Andrej Kiska. „Strana nedopadla v parlamentných voľbách podľa očakávaní, To mohlo negatívne ovplyvniť dôveru, ale rozhodujúci faktor je, že krátko po voľbách Andrej Kiska odišiel z politického života. Ide o sklamanie aj pre časť jeho vlastných voličov,“ uzavrel sociológ.

Najväčšiu dôveru získala Čaputová

Kiska sa necelé dva týždne po parlamentných voľbách stiahol z politiky pre zdravotné problémy. Počas rokovaní o novej vláde ho zastupovala podpredsedníčka strany Veronika Remišová.


Podľa zistení Focusu bola najdôveryhodnejšou politickou osobnosťou prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorej dôveruje 60 percent opýtaných. Druhý skončil volebný líder opozičnej strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) a expremiér Pellegrini.


Za ním nasledoval šéf víťazného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v parlamentných voľbách a súčasný predseda vlády Matovič.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie