• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Fico si vzal na mušku českú eurokomisárku Jourovú, ktorá sa zastala prezidentky Čaputovej

Fico si vzal na mušku českú eurokomisárku Jourovú, ktorá sa zastala prezidentky Čaputovej

Věra Jourová Fica skritizovala za to, že prezidentku Zuzanu Čaputovú nazval „americkou paničkou“.

25.4.2022 (Webnoviny.sk) - Eurokomisárke Věre Jourovej nevadí, že sa na Slovensku zatvárajú ľudia bez dôvodov, že policajti v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) chcú podpáliť auto svojej kolegyni, že vo výkone väzby sa porušujú práva ako na bežiacom páse, že opozícia je likvidovaná cez zneužívanie trestného práva.

Ale vadí jej, že nazývam slovenskú prezidentku americkou paničkou.

Vo videu to uviedol predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico. O vyjadrení šéfa Smeru-SD informoval tlačový odbor strany.

Podobné listy už dostali

Eurokomisárka Jourová v nedeľu 24. apríla v Českej televízii v diskusnej relácii Otázky Václava Moravca tvrdila, že si so záujmom prečítala list predsedu Smeru-SD predstaviteľom eurokomisie, kde sa píše o tom, čo sa deje na Slovensku.

Uviedla, že podobné listy eurokomisia dostala v minulosti aj z Rumunska či Katalánska. Expremiéra kritizovala za to, že prezidentku Zuzanu Čaputovú nazval „americkou paničkou“.

Panička je Ficova zdvorilosť

„Hoci pani Čaputová je v podstate predovšetkým americkou agentkou poslušne vykonávajúcou pokyny veľvyslanectva USA v Bratislave. A slovo panička používam len preto, aby som bol zdvorilý k hlave štátu. Chcel by som požiadať pani Jourovú, aby sa venovala svojej kráľovsky platenej práci,“ povedal šéf Smeru-SD.

Ako ďalej uviedol, eurokomisárke dáva do pozornosti, že za niečo viac ako rok Ústavný súd SR konštatoval 16 porušení základných práv a slobôd obetí politickej perzekúcie, „či iné perly ducha hviezd slovenskej polície a prokuratúry, hrajúcich sa na komisára Cataniho“.

Smer podľa Polláka vylúčia z frakcie Európskych socialistov a demokratov, Ficovi už neveria

Europoslanec Peter Pollák (OĽaNO) verí, že členovia európskej sociálnej demokracie nakoniec dospejú k spravodlivému rozhodnutiu a vylúčia stranu Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) z frakcie Európskych socialistov a demokratov. V tlačovej správe o tom informoval Matúš Mandrák z mediálneho tímu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Ficovi už v Európe neveria

„Celý civilizovaný svet sledoval kauzy, za ktorými stál v úzadí Robert Fico a jeho blízki spolupracovníci – či išlo o únos Vietnamca, pôsobenie štátnej radkyne na úrade vlády, ktorá udržiavala kontakty s talianskou mafiou, či rozkrádanie eurodotácií. Napokon, ako je známe, pocit beztrestnosti všelijakých gaunerov majúcich väzby na štátne orgány, viedol až k ohavnej vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorá otriasla celým svetom. Ľudia na to nezabudli. Ficovi už v Európe neveria. Práve pre tieto kauzy stratil dôveru Európy,“ povedal europoslanec Pollák.

Ako ďalej europoslanec uviedol, počas posledných dní ho kontaktovalo viacero poslancov z rôznych krajín a politických strán. „Kolegovia intenzívne sledujú dianie na Slovensku, tvár Roberta Kaliňáka či samotného Fica sa zjavila vo viacerých prestížnych médiách. Po tom, ako sa vznieslo obvinenie voči Ficovi a Kaliňákovi, zažíva Slovensko opäť svetovú hanbu,“ konštatoval europoslanec.

Stretnutie s lídrami Európskeho parlamentu

Podľa Pollákových informácií sa sociálni demokrati už niekoľko týždňov zaoberajú aj členstvom strany Smer-SD v ich európskej frakcii. „Nechcú si viac nechať špiniť meno krvou Jána a Martiny či neprípustnými kauzami, akou je napríklad únos Vietnamca. Pri strane Smer-SD rovnako citlivo vnímajú jej proruskú orientáciu a šírenie nebezpečnej kremeľskej propagandy. Predstavitelia strany tiež v minulosti burcovali občanov proti očkovaniu a dodržiavaniu protipandemických opatrení. Dnes sú všetci európski politici, s ktorými som hovoril, rozhorčení aj vyjadreniami Fica o partnerských armádach, keď ich hanlivo prirovnal k Wehrmachtu,“ povedal europoslanec Pollák.

Doplnil, že v priebehu najbližších dní sa osobne stretne s lídrami Európskeho parlamentu, ktorým zdôrazní, že na Slovensku má spravodlivosť rozviazané ruky a nezastaví sa pred nikým.

Pohľad na Kaliňáka alebo Fica s putami na rukách preferenciami Smeru-SD neotrasie

Predstavitelia opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) od svojho odchodu do opozície vykresľujú túto vládnu koalíciu ako fašistov, diktátorov, ako totalitný režim likvidujúci nielen demokraciu a opozičné strany, ale aj konkrétnych ľudí, a to či už fyzicky, alebo vykonštruovanými súdnymi procesmi.

Nový nedemokratický režim

Volič Smeru-SD je touto každodennou propagandou dostatočne indoktrinovaný, takže špičky Smeru-SD za mrežami sú preňho len potvrdením, že sa v tomto štáte deje niečo nekalé, že je tu nastoľovaný nový nedemokratický režim, proti ktorému je potrebné sa postaviť.

Pohľad na exministra vnútra Roberta Kaliňáka alebo bývalého premiéra Roberta Fica s putami na rukách preto neotrasie preferenciami Smeru-SD, skôr naopak, posilní presvedčenie voliča, že táto vláda likviduje posledné zostatky demokracie, ktoré tu oni tých celých dvanásť rokov tak intenzívne budovali.

Hypotéza v rovine sci-fi

Pre agentúru SITA to uviedol politológ Radoslav Štefančík z Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Preferencie strany by to mohlo podľa jeho slov ovplyvniť, keby sa Fico na základe odsudzujúceho rozsudku príslušného súdu dostal skutočne do väzenia. „Ale vzhľadom na podmienky, ktoré sú na Slovensku každému zjavné, je táto hypotéza v rovine sci-fi," myslí si Štefančík.

Líder druhej opozičnej strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini sa svojich exkolegov zo strany zastal a zdôraznil, že platí prezumpcia neviny.

Fico sa vyhne pobytu v cele

Politológ poukázal na to, že prezumpcia neviny platí aj bez toho, aby to musel líder Hlasu-SD zdôrazňovať. „Pellegrini je však so Smerom-SD úzko previazaný, je produktom politiky Fica, je jeho politické dieťa. A keďže sa kedysi s Pellegrinim tiež spájali nejaké kauzy (kúpa jeho bytu v Bratislave, či krabica od šampanského), je pochopiteľné, že bude držať strane, v ktorej kedysi bok po boku s Fico budoval svoju politickú kariéru," vysvetlil Štefančík.

Na otázku, či za tým badá Pellegriniho strach, že aj jemu môže Národná kriminálna agentúra (NAKA) zaklopať na dvere, politológ odpovedal, že nič iné za tým nemôže byť.


Odborník tiež predpokladá, že Fico sa nejakým spôsobom vyhne pobytu v zamrežovanej cele. „Možno mu pomôže niekto z vládnych poslancov, prípadne generálny prokurátor. Spolu s Kaliňákom budú síce stíhaní, ale vzhľadom na ich kontakty, dostatok zdrojov na kvalitných advokátov, ale aj informácií, ktorými by mohli vydierať niektorých ľudí, sa súdny proces buď bude naťahovať minimálne do volieb, prípadne sa nájde nejaká procesná chyba, na základe ktorej sa stíhanie oboch predstaviteľov Smeru-SD zastaví," predikuje Štefančík.

Prokurátor: Kauza okolo Fica a Kaliňáka má politický rozmer, zatiaľ však platí prezumpcia neviny

Kauza obvinených Roberta Kaliňáka a Roberta Fica má politický rozmer, keďže ide o politikov.

To prirodzene vyhovuje ich politickým oponentom, povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Matúš Harkabus po sobotňajšom rozhodnutí súdu o väzbe úre bývalého ministra vnútra.

Stále platí prezumcia neviny

„Ak sa tu hovorí o politickom účele trestného stíhania, tá kauza má politický rozmer, pretože, keď je stíhaný politik, či už koaličný alebo opozičný, tak to prirodzene vyhovuje jeho politickým oponentom. Ale ten politický rozmer nie je zapríčinený zo strany orgánov činných v trestnom konaní prokuratúry či polície.

To chcem veľmi jasne povedať. Tam sa ide prísne podľa dôkazov. Tým, že ide o citlivú vec, zvažuje sa každá jedna veta a každý jeden krok. Stále je však potrebné rozhodnutie o kolúznej väzbe obvineného Roberta Kaliňáka vnímať iba ako podozrenie a na všetkých obvinených v tej veci sa vzťahuje prezumpcia neviny," uviedol prokurátor.

„Všetky osoby, ktoré boli vypočuté boli vypočuté pred začatím trestného stíhania. Náš trestný proces je tak štrukturovaný, že momentálne musia prebehnúť znovu výsluchy týchto osôb," uviedol prokurátor s tým, že budú prebiehať aj iné vyšetrovacie úkony.

Fico môže skončiť vo väzbe

Podľa advokáta exministra Kaliňáka sa obvinenia zakladali na tlačovej konferencii a nahrávkach z poľovníckej chaty, čo prokurátor potvrdil. Ďalšie informácie však poskytnúť nechcel vzhľadom na štádium vyšetrovania.

„Nebudem to komentovať aj preto, lebo iste viete, že v tej istej veci bola podaná žiadosť do Národnej rady SR na vydanie súhlasu o väzobné stíhanie ďalšieho obvineného," podotkol.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie