• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Fico označil za šialené, že Brusel navrhuje odňať Maďarsku miliardy z eurofondov. Reagoval aj Heger

Fico označil za šialené, že Brusel navrhuje odňať Maďarsku miliardy z eurofondov. Reagoval aj Heger

Medzi Maďarskom a Európskou komisiou aktuálne prebieha veľmi intenzívna komunikácia o súbore opatrení.

19.9.2022 (Webnoviny.sk) - Návrh Európskej komisie o odňatí 7,5 miliardy eur z eurofondov Maďarsku nie je možné vetovať a o jeho výslednej podobe rozhodne kvalifikovaná väčšina krajín po uplynutí mesačnej lehoty. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽaNO) v reakcii na vyjadrenie predsedu Smer-SD Roberta Fica v nedeľnej diskusii RTVS O 5 minút 12.

Predĺženie lehoty

Fico označil za „šialené“, že Európska komisia navrhuje odňať Maďarsku 7,5 miliardy eur z eurofondov a povedal, že Slovensko by malo toto rozhodnutie vetovať. Podľa Hegera je vláda pripravená podporiť predĺženie lehoty o ďalšie dva mesiace, aby Maďarsku dopriala viac času na rokovanie.

„Koalíciu budem priebežne o tomto vývoji informovať, a rozhodnutie, ako budeme hlasovať, prijmeme až v momente, keď budeme poznať, aká je finálna ponuka na maďarskej strane. Dnes to povedať nevieme a ani nemôžeme, a to aj s ohľadom na férový proces," skonštatoval premiér.

Kondicionalita právneho štátu

Európska komisia podľa Hegera koná v zmysle toho, čo schválili členské krajiny Európskej únie (EÚ) pri schvaľovaní rozpočtu Únie na sedem rokov. Do toho patria aj všetky eurofondy na roky 2021 – 2027. EÚ vtedy prijala kondicionalitu právneho štátu, ktorá má pomôcť v boji proti zneužívaniu eurofondov v členských štátoch.

Rozhodnutie Európskej komisie nie je trest za výroky maďarského premiéra Viktora Orbána, ale za porušenia princípov právneho štátu a nedostatočný boj proti korupcii, napísal Heger na svojom profile na sociálnej sieti. „Zabrániť zneužívaniu eurofondov je napokon aj priorita mojej vlády. Slovensko veľmi dobre vie, čo znamená rozkrádanie eurofondov za čias bývalých vlád," hovorí Heger.

Medzi Maďarskom a Európskou komisiou prebieha podľa jeho slov aktuálne veľmi intenzívna komunikácia o súbore opatrení, ktoré je pripravené prijať s cieľom posilniť štruktúry na ochranu fondov EÚ, aby k pozastaveniu čerpania dôjsť nemuselo, čo je preferovaný scenár.

Maďarsko môže prísť o eurofondy, dôvodom je porušenie princípov právneho štátu

Európska komisia (EK) v nedeľu odporučila pozastaviť poskytovanie finančných prostriedkov Maďarsku pre porušenie princípov právneho štátu a možného zlého hospodárenia s eurofondmi.

Eurokomisár zodpovedný za rozpočet Európskej únie (EÚ) Johannes Hahn uviedol, že napriek opatreniam, ktoré Maďarsko navrhlo na riešenie nedostatkov, EK odporúča pozastavenie prostriedkov „v odhadovanej výške 7,5 miliardy eur“. Maďarsko má podľa neho čas na riešenie obáv do 19. novembra.


Peniaze by pochádzali z „kohéznych fondov“ poskytnutých Maďarsku. Tieto fondy, jedna z najväčších častí rozpočtu bloku, pomáhajú krajinám dostať ich ekonomiky a infraštruktúru na úroveň noriem EÚ.


Akékoľvek pozastavenie poskytovania finančných prostriedkov musia schváliť členské štáty EÚ. Krok si vyžaduje takzvanú kvalifikovanú väčšinu, a teda 55 percent z 27 členských štátov, ktoré predstavujú aspoň 65 percent celkovej populácie EÚ.

Európska komisia už takmer desať rokov obviňuje maďarského premiéra Viktora Orbána z rozkladu demokratických inštitúcií, ovládnutia médií a porušovania práv menšín. Orbán, ktorý je vo funkcii od roku 2010, obvinenia odmieta.

Väčšina Slovákov by prijala v čele krajiny niekoho ako je Orbán, aký typ voličov preferuje autoritárskeho lídra?


Skoro 60 percent opýtaných verí, že Slovensko potrebuje autoritárskeho lídra. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO zverejneného v relácii Na hrane televízie Joj.

Potreba autoritárskeho lídra

Agentúra konkrétne položila respondentom otázku: „Podľa vášho názoru, potrebuje či nepotrebuje Slovensko do budúcnosti silného a rázneho autoritárskeho lídra, aj za cenu, že by sa pohyboval na hranici demokratických princípov?". Kladne na ňu odpovedalo 58,4 percenta opýtaných.


Konkrétne 32,9 percenta respondentov na otázku odpovedalo „určite áno" a ďalších 25,5 percenta „skôr áno".


Naopak, to, že SR určite nepotrebuje autoritárskeho lídra, si určite myslí 21,9 percenta respondentov a skôr nepotrebuje podľa ďalších 13,4 percent. Spolu 6,3 percenta respondentov na otázku nevedelo alebo nechcelo odpovedať.

Názor dominuje u voličov SNS

V potrebu autoritárskeho lídra určite alebo skôr verí podľa prieskumu 56,8 percent opýtaných slovenskej národnosti a až 71,9 percenta respondentov maďarskej národnosti.


Pokiaľ ide o voličov jednotlivých politických strán, potreba autoritárskeho lídra dominuje u voličov SNS (80 percent určite alebo skôr), Smeru-SD (79 percent), Hlasu-SD (78 percent), Republiky (70 percent) a aj Sme rodina (61 percent).

Naopak, viera, že SR nepotrebuje autoritárskeho lídra dominuje u voličov Progresívneho Slovenska (80 percent), SaS (76 percent), KDH (56 percent) a OĽaNO (55 percent).


Agentúra prieskum robila v období od 8. do 14. septembra na vzorke 1000 respondentov telefonickou formou.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 19. marec 2024

horoskopy na dnes utorok 19 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Urobíte krok k zmene zamestnania. Nebudete vyčkávať a pripomeniete sa i sám. Večer zhodnotíte, čo ste urobili počas dňa. Asi si určíte aj vyššie ciele.

Býk 21.4. - 21.5.

Mali by ste využiť schopnosť získať záujem ľudí okolo seba. Vďaka tomu narastú vaše šance na povýšenie a zlepšenie finančnej situácie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozdielnosť vašich predstáv a skutočnosti vyvolá nové problémy a ťažkosti. Môžete si pomôcť, len prestaňte všetko komentovať.

Rak 22.6. - 22.7.

Vďaka vašej absolútnej sústredenosti sa vám podarí dotiahnuť pracovné záležitosti až do konca. Schôdzku, ktorú ste si dohodli, nezmeškajte.




Všetky Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie