• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Farmaceutický priemysel nie je v koronakríze víťazom, vírus tvrdo zasiahol rôzne klinické štúdie

Farmaceutický priemysel nie je v koronakríze víťazom, vírus tvrdo zasiahol rôzne klinické štúdie

Kríza COVID-19 odhalila nadmerné spoliehanie sa sveta na čínsku produkciu, ktorá je chrbtovou kosťou farmaceutickej výroby.

Farmaceutický priemysel nie je jednoznačným víťazom v koronakríze. Analýza Coface ukázala, že síce je jedným z najdolnejších sektorov, existuje však celý rad faktorov, pred ktorými Coface varuje.

Ide napríklad o pokles dopytu po rade liekov v dôsledku obmedzenia ‚necovidovej‘ zdravotnej starostlivosti a spomalenie či zastavenie klinických štúdií vinou pandémie.

Sektor tiež čelí tlaku na znižovanie cien zo strany vlád aj verejnosti.

Coface tiež upozorňuje na záujem európskych štátov zmeniť doterajšie dodávateľské reťazce vo farmácii a vrátiť výrobu kľúčových účinných látok na svoje územie. Ako najrizikovejšiu časť farmaceutického odvetvia Coface identifikoval distribútorov, veľkoobchod a lekárenské reťazce.

Dopyt po liekoch klesol

„Možno to bude znieť paradoxne, ale pandémia ovplyvnila sektor farmácie aj negatívne. Hlavne odbytištia týchto firiem zaznamenali pokles vinou protipandemických oparení. Dopyt po liekoch poklesol na hlavných trhoch (EÚ, USA, Čína) najmä v nemocniciach, a to vinou zníženia počtu pacientov, keď sa mnohí vyhýbajú hospitalizácii i ambulantnej starostlivosti, pretože majú strach z infekcie,“ podotkol generálny riaditeľ Coface pre Slovenskú republiku a Česko Ján Čarný.

Coface upozorňuje, že pre odvetvie farmácie nie je dobrou správou ani tvrdý dopad pandémie na väčšinu klinických štúdií. Lockdown v krajinách prinútil vedecké tímy spomaliť klinické štúdie a lekárske regulačné orgány znížili tempo ich schvaľovania. Štúdie sa narušili aj pre neochotu pacientov zaradiť sa do nich.


„Napríklad v USA sa prerušilo približne 80 percent všetkých štúdií nesúvisiacich s COVID-19,“ spresnil Ján Čarný. Pandémia sa negatívne podpísala aj na pretrhnutí globálneho dodávateľského reťazca.

Najrizikovejším segmentom sú distribútori

Kríza COVID-19 odhalila nadmerné spoliehanie sa sveta na čínsku produkciu, ktorá je chrbtovou kosťou farmaceutickej výroby. Preto veľký počet štátov, vrátane popredných ekonomík, ako sú USA a EÚ, uvažuje o reorganizácii globálneho farmaceutického dodávateľského reťazca. Zvažujú premiestnenie kľúčových častí výroby na svoje územie.

Najrizikovejším segmentom vo farmaceutickom sektore sú podľa Coface distribútori vrátane veľkoobchodov a lekárenského reťazca. Tí totiž nesú plnú ťarchu zníženia cien, ktoré požadujú verejní aj súkromní platcovia.


Pritom majú vysoké fixné náklady, vzhľadom na ich husté a špecializované distribučné siete, ktoré sa musia vyrovnať napríklad s tým, že niektoré lieky je potrebné doručiť rýchlo, bez ohľadu na miesto určenia, pri dodržaní prísnych štandardov zaobchádzania.

Protizápalový liek kolchicín je účinný pri liečbe ochorenia Covid-19


Je nádejou pri liečbe Covidu 19 liek Ivermektin ?

Kto by sa proti COVID-19 nemal očkovať? Lekárka vysvetlila, čo môže vakcína Comirnaty spôsobiť

Pacientom s COVID-19 by mohli pomôcť lieky, ktoré však do niektorých slovenských nemocníc chodia neskoro

Môžete užívať lieky aj po ich expirácii? Odborníci majú jednoznačnú odpoveď

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie