• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Farmaceut radí, ktoré prírodné lieky zmierňujú príznaky COVID-19 a zlepšujú imunitu

Farmaceut radí, ktoré prírodné lieky zmierňujú príznaky COVID-19 a zlepšujú imunitu

Podľa odborníka sú v prevencii účinné aj antioxidant kvercetín a vitamíny skupiny C a D, ktoré priamo blokujú viazanie vírusu na ACE receptory, skrz ktoré vchádzajú do buniek.

Veľká časť pacientov nakazených koronavírusom má len mierny priebeh ochorenia COVID-19 bez potreby hospitalizácie. Mnohí z nich sa sťažujú na bolesť hrdla, zvýšenú teplotu či kašeľ.

Košický farmaceut Dávid Ferko v tlačovej správe AGEL radí, ako tieto prejavy zmierniť pomocou prírodnej medicíny.

Pomáhajú aj čaje a naparovanie

Lekári pacientom v domácej liečbe obyčajne odporúčajú prijímať dostatok tekutín. „Vhodné sú prieduškové čaje a naparovanie sa nad minerálnymi vodami, resp. nad horúcou vodou, do ktorej sa nakvapká malé množstvo (1-2 kvapky) niektorých éterických olejov (rozmarín, šalvia, pamajorán, aníz, eukalyptus), pretože priamo stimulujú pohyb riasinkového epitelu a posúvaním hlienu s vírusom k horným dýchacím cestám sa predchádza prípadnému postihnutiu dolných dýchacích ciest,“ hovorí farmaceut.


Pri kašli odporúča nasadiť skorocel kopijovitý (Plantago lanceolata, L.) a pľuzgierku islandskú (Certraria islandica, L.) vo forme studeného nálevu. „Sušenú drogu treba zaliať vlažnou vodou a nechať napučiť asi 30 minút. Potom sa pije po dúškoch,“ opisuje.

V prípade sťaženého dýchania či pocitu tlaku na hrudi pomáha, keď si pacient natiera hruď mentolovou alebo inou chladivou masťou.

Ako posilniť imunitu?

Posilniť imunitu v rámci prevencie vírusových ochorení možno napríklad imunoglukánmi – obsahovými polysacharidmi niektorých húb, ako je hliva ustricová (Pleurototus ostreatus, J.), odporúča Dávid Ferko.

„Osvedčuje sa tiež užívanie extraktov z rastliny Echinacea purpurea (L.), ktorá priamo stimuluje imunitu. Nesmie sa však užívať dlhšie ako 14 dní, inak má opačný účinok,“ upozorňuje.


Dopĺňa, že obdobne sa môže aplikovať extrakt z muškátu Pelargonium sidoides, DC., ktorý priamo zvyšuje syntézu interferónov. „Diskutuje sa tiež o priaznivých účinkoch extraktov z bazy čiernej (Sambucus nigra, L.), ktorá preukázateľne inhibuje replikáciu vírusov. Rovnaký, replikačne inhibičný účinok má aj zinok,“ dodáva.


Vitamíny, ktoré chráni pred vírusmi

Podľa odborníka sú v prevencii účinné aj antioxidant kvercetín a vitamíny skupiny C a D, ktoré priamo blokujú viazanie vírusu na ACE receptory, skrz ktoré vchádzajú do buniek.


Protizápalový efekt má tiež kurkuma a vhodné sú i čaje pripravované z lipy, pretože podporujú potenie a zlepšujú obranyschopnosť tela bojujúceho s infekciou.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie