• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Fakultná nemocnica v Trnave po rokoch opäť zavedie vo svojom areáli platené parkovanie

Fakultná nemocnica v Trnave po rokoch opäť zavedie vo svojom areáli platené parkovanie

Nemocnica opäť zavedie platené parkovanie s cieľom dostať z areálu vozidlá, ktoré tam vodiči neraz zaparkujú aj na celý deň.

Fakultná nemocnica v Trnave bude mať oba vjazdy do areálu vybavené parkovacím systémom, ktorý jej umožní regulovať parkovanie.

Za parkovací systém s rozpoznávaním evidenčných čísel vozidiel zaplatí viac ako 88 tisíc eur, k dispozícii má byť v máji.

Niektorí vodiči parkujú celý deň

Nemocnica potom opäť zavedie platené parkovanie s cieľom dostať z areálu vozidlá, ktoré tam vodiči neraz zaparkujú aj na celý deň.


Fakultná nemocnica výšku poplatkov za parkovanie ešte nezverejnila, podľa riaditeľa Vladislava Šrojtu budú prvé štyri hodiny zadarmo.

Potom už má byť poplatok dostatočne vysoký na to, aby odradil vodičov od dlhodobého parkovania v areáli. Šrojta avizoval, že bude výrazne vyšší ako má mesto na svojich parkoviskách a komunikáciách.


Nemocnicu ako parkovisko využívajú vďaka blízkosti k železničnej stanici aj ľudia, ktorí cestujú za prácou do Bratislavy.

Platené parkovanie im obmedzili

Pacienti, ktorí potrebujú v areáli na nejaký čas zaparkovať, budú mať k dispozícii takmer sto kompletne zrekonštruovaných parkovacích miest, za ktoré nemocnica zaplatí viac ako 200-tisíc eur.


Fakultná nemocnica v Trnave zaviedla platené parkovanie vo svojom areáli v roku 2011. Vyberala zhruba 30-tisíc eur ročne, okrem toho eliminovala vozidlá, ktoré tam nemali čo robiť.

Vyberať za parkovanie nemocnica prestala v júli 2017. Podľa vtedajšieho ministra zdravotníctva Tomáša Druckera mali mať pacienti 4 – 5 hodín parkovania zadarmo, až po tomto časovom limite malo byť parkovanie spoplatnené.

Vtedajšie vedenie trnavskej nemocnice to vyhodnotilo ako neefektívne a umožnilo parkovanie zadarmo.

Na východe Slovenska má vyrásť nová nemocnica, z plánu obnovy by na ňu išlo zhruba 70 miliónov eur

Sieť nemocníc Svet zdravia sa plánuje uchádzať o finančné prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti, vďaka ktorým by mohla v Humennom vyrásť nová nemocnica regionálneho typu, ktorá by rozšírila kapacity existujúceho zdravotníckeho zariadenia. Predpokladaná výška investície je približne 70 miliónov eur.


Ako informovala hovorkyňa siete nemocníc Svet Zdravia Jana Fedáková, v súčasnosti pracujú na príprave štúdie uskutočniteľnosti, ktorá by mala byť finalizovaná v máji tohto roka a zároveň pripravujú žiadosť o posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).


Predloženie projektu na Ministerstvo zdravotníctva SR plánujú na 14. apríla. Investícia musí byť realizovaná najneskôr do 30. júna 2026.

Budova bude mať štyri podlažia

V pláne je podľa Fedákovej výstavba štvorpodlažnej budovy, ktorá by ponúkla priestory pre nový urgentný príjem, pre oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti s 23 lôžkami a päť nových operačných sál.

Nová budova vytvorí zázemie aj pre pôrodnicu novej generácie vrátane gynekologického, pediatrického a neonatologického programu. Nemocnica by poskytovala tiež komplexnú predoperačnú a pooperačnú starostlivosť.

Kvalitná a dostupná starostlivosť

Celkovo vytvorí v nemocnici 279 nových lôžok, ktoré doplnia časť pôvodného lôžkového fondu, a otvoriť v nej plánujú 15 nových ambulancií.


„Na Slovensku je bezprecedentný balík z Plánu obnovy a odolnosti, kde sa bude rozdeľovať miliarda eur na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc. Z pohľadu prekrývania so schválenou optimalizáciou siete nemocníc nám práve v Prešovskom samosprávnom kraji dáva zmysel, aby sme vedeli do budúcnosti poskytovať kvalitnú a dostupnú starostlivosť pre pacientov z kraja,“ vysvetlila zámer projektu projektová manažérka Svet zdravia Miriama Letovanec.

Vzorom je nemocnica v Michalovciach

Informatívna správa o vízii novej nemocnice bola súčasťou pondelkového rokovania Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Župa je menšinovým akcionárom spoločnosti Prešovské zdravotníctvo, a.s. Podľa predsedu PSK Milana Majerského môže byť nová nemocnica v Humennom motorom pre rozvoj zdravotnej starostlivosti v kraji.

„Nás teší, že bude toto zdravotnícke zariadenie zveľadené komplexne novou budovou a novým vybavením, aj keď je to, samozrejme, podmienené získaním financií. Malo by to byť po vzore michalovskej nemocnice vybudovanej pred pár rokmi, ktorá bola hodnotená ako jedna z najmodernejších na Slovensku,“ uviedol Majerský.


Humenská nemocnica má 474 zamestnancov. V roku 2021 uskutočnila na 308 lôžkach 8 534 hospitalizácií.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie