• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Fajčiari, pozor na pokuty. Rúško si na ulici kvôli cigarete dať dole nesmiete

Fajčiari, pozor na pokuty. Rúško si na ulici kvôli cigarete dať dole nesmiete

Mnohí fajčiari si v posledných rokoch nahovárajú, že používanie elektronických cigariet ako náhrady za cigarety, je menej škodlivé pre nich samotných, ako aj pre ich okolie.

Vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorých cieľom je zabrániť šíreniu nákazlivej choroby akou je aj COVID-19, za posledný rok pribulo veľké množstvo. Pri záplave nariadení sa však zabudlo na plný význam niektorých z nich.

Medzi také patrí aj povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest. Podľa platnej vyhlášky sa od 15. marca všetkým osobám nariaďuje nosenie respirátora na verejnosti, vo všetkých priestoroch interiérov budov a v prostriedkoch verejnej dopravy.

Existujú určité výnimky, ktoré sa týkajú detí, športovcov, mentálne postihnutých ľudí či špecifických profesií. Takýto ľudia rúško ani respirátor nosiť nemusia, no fajčiari sa do zoznamu výnimiek nedostali.

Na verejnosti nie

Pre fajčiarov tak platí, že na verejnosti vlastne fajčiť nemôžu. Musia rovnako dodržiavať všetky epidemiologické opatrenia, a teda aj zákaz vychádzania či pohybovania sa na verejnosti bez prekrytia horných dýchacích ciest rúškom, šálom, šatkou alebo respirátorom.

Pre portál vZdravotníctve.sk to potvrdila aj hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. „Takáto činnosť nie je uvedená medzi výnimkami z povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest,“ informovala Račková, čo znamená, že fajčiari by na ulici cigarety vyťahovať nemali.


Za porušenie povinnosti nosenia ochranných rúšok, respektíve respirátorov, môžu fajčiari aj všetci ostatní nezodpovední Slováci dostať v prípade policajnej kontroly pokutu. Sankcie zostávajú v blokovom konaní vo výške do 1 000 eur a v správnom konaní do 1 659 eur.

Nakaziť sa dá aj dymom

Toto rozhodnutie je logické vzhľadom na fakt, že infikovať sa vírusom SARS-CoV-2 sa dá aj skrz vydychovaný cigaretový dym. Pozitívne osoby totiž môžu šíriť vírus, ak respiračné kvapôčky vyfukujú na ľudí okolo seba.

„Dym z cigariet obsahuje nielen toxíny a karcinogény, ale môže tiež obsahovať kvapôčky z dýchacích ciest od fajčiara, ktoré môžu prenášať vírus,“ upozorňuje Račková s tým, že ochranu v takomto prípade poskytuje aj dvojmetrová vzdialenosť od iných ľudí.


Nariadenia ÚVZ tak fajčenie na verejnosti výrazne komplikuje. Podľa viacerých medzinárodných organizácií, ktoré sa téme škodlivosti fajčenia venujú, je aj preto pandémia ideálnym obdobím na to, aby človek prestal fajčiť.

Fajčenie škodí zdraviu

Fajčenie poškodzuje pľúca a zvyšuje riziko mnohých závažných zdravotných problémov vrátane respiračných ochorení, akými sú rakovina pľúc, tuberkulóza či chronická obštrukčná choroba pľúc.


Zistenia Svetovej zdravotníckej organizácie navyše hovoria, že v porovnaní s nefajčiarmi môžu mať fajčiari tiež podstatne zvýšenú pravdepodobnosť nepriaznivých zdravotných následkov, ak sa nakazia ochorením COVID-19.

Je u nich totiž omnoho pravdepodobnejšia možnosť prijatia na jednotku intenzívnej starostlivosti z dôvodu komplikácií, ako aj to, že si ich stav bude vyžadovať napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu.

Elektronické cigarety

Mnohí fajčiari si v posledných rokoch nahovárajú, že používanie elektronických cigariet ako náhrady za cigarety, je menej škodlivé pre nich samotných, ako aj pre ich okolie. Používanie elektronických cigariet, ale rovnako zvyšuje riziko vzniku srdcových a pľúcnych chorôb.

Emisie e-cigariet zvyčajne obsahujú nikotín a iné toxické látky, ktoré sú škodlivé ako pre používateľov, tak aj pre osoby, ktoré boli vystavené týmto emisiám druhotne, teda pasívnym fajčiarom. Na svojich stránkach to uvádza aj ÚVZ SR.


Prestať fajčiť má pritom takmer okamžitý pozitívny vplyv na pľúcne a kardiovaskulárne funkcie. Lepší zdravotný stav, samozrejme, zlepšuje aj schopnosť reagovať na koronavírusovú infekciu a potenciálne znižuje riziko ťažkého priebehu ochorenia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie