• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Exprezident Kosova Hashim Thaci sa prvýkrát postaví pred špeciálny súd v Holandsku

Exprezident Kosova Hashim Thaci sa prvýkrát postaví pred špeciálny súd v Holandsku

Špeciálny žalobca voči nemu v súvislosti s kosovskou vojnou za nezávislosť vzniesol obvinenia zo zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.

6.11.2020 (Webnoviny.sk) - Kosovský exprezident Hashim Thaci, ktorý z funkcie odstúpil, aby čelil obžalobám, vrátane obvineniam z vraždy, mučenia a perzekúcie, sa v pondelok prvýkrát postaví pred sudcu špeciálneho súdu v Holandsku. Informoval o tom v piatok tento súd.

Thaci (52) bol partizánskym veliteľom počas kosovskej vojny za nezávislosť od Srbska koncom 90. rokov 20. storočia.

Desať obvinení

Špeciálny žalobca voči Thacimu a ďalším bývalým kosovským partizánskym veliteľom vzniesol desať obvinení zo zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov. Thaci trvá na tom, že je nevinný.

Na pondelkovom predbežnom pojednávaní sudca preverí, či sa dodržiavajú práva Thaciho a či rozumie obžalobám.

Thaci z funkcie prezidenta odstúpil vo štvrtok. Uviedol pritom, že sa chce brániť proti pokusom o prepísanie histórie. "Kosovo bolo obeťou. Srbsko bolo agresorom," vyhlásil.

Mnoho nezvestných

Väčšinu obetí kosovskej vojny v rokoch 1998-1999 tvorili etnickí Albánci a 1 641 ľudí je stále nezvestných. Boje ukončila až 78 dní trvajúca letecká kampaň NATO proti srbskej armáde.

V roku 2008 Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska, ktorú Belehrad stále neuznáva. Vzťahy medzi Kosovom a Srbskom zostávajú napäté napriek deviatim rokom vyjednávaní, ktorých sprostredkovateľom je Európska únia a podporujú ich USA.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie