• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Exprezident Francúzska Sarkozy popiera previnenie v prípade financovania prezidentskej kampane

Exprezident Francúzska Sarkozy popiera previnenie v prípade financovania prezidentskej kampane

Nicolas Sarkozy odišiel z aktívnej politiky v roku 2017.

15.6.2021 (Webnoviny.sk) - Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy v utorok pred súdom poprel previnenie v prípade nelegálneho financovania jeho volebnej kampane v roku 2012.

Šesťdesiatšesťročný Sarkozy čelí obvineniam, že v kampani pred voľbami, v ktorých napokon podľahol socialistovi Francoisovi Hollandovi, minul takmer dvojnásobok maximálnej zákonnej sumy 22,5 milióna eur.

Obžalovali ďalších trinásť ľudí

Sarkozy tiež dôrazne poprel, že jeho snahy na znovuzvolenie v roku 2012 boli organizované v oveľa širšom rozsahu než úspešná kampaň v roku 2007, ktorej financovanie spochybnené nebolo.

„Máte pred sebou niekoho, kto zasvätil politike 40 rokov života. Bol by som rád, keby mi niekto vysvetlil, v čom bola moja kampaň v roku 2012 nákladnejšia ako v roku 2007? To nie je pravda. A ak to niekto vie, tak som to ja," povedal.

Sarkozy je obvinený spolu s ďalšími 13 obžalovanými. Tieto osoby údajne na kampaň preinvestovali desiatky miliónov eur a aby zakryli skutočné náklady, najali si PR agentúru s názvom Bygmalion, aby poskytnuté služby fakturovala strane a nie Sarkozyho kampani.


Jérome Lavrilleux, zástupca šéfa Sarkozyho kampane v roku 2012 a jeden z 13 spoluobžalovaných, predtým verejne priznal dohľad nad presmerovaním finančných prostriedkov. Uviedol, že konal sám. Falošné vyúčtovania verejne uznal aj jeden zo spoluzakladateľov spoločnosti Bygmalion - Guy Alves.

Sarkozymu hrozí rok väzenia

Celkové náklady na kampaň údajne dosiahli najmenej 42,8 milióna eur. Vyšetrovanie nepreukázalo, či sa Sarkozy údajne aktívne podieľal na organizovaní kampane alebo či sám nariadil podvodné konanie. Prokurátori pripúšťajú, že Sarkozy nebol zapojený do organizácie tohto konania, no tvrdia, že o tom musel vedieť.

Šesťdesiatšesťročný Sarkozy obvinenia popiera, no ak mu dokážu vinu, hrozí mu až rok väzenia a pokuta do výšky 3 750 eur. Súd by mal trvať do 22. júna a rozsudok by mali vyniesť neskôr.


Sarkozyho, ktorý bol v prezidentskom úrade v rokoch 2007 - 2012, začiatkom marca parížsky súd uznal za vinného z korupcie a obchodovania s vplyvom. Odsúdil ho na rok väzenia a udelil mu aj 24-mesačnú podmienku.


Sarkozy odišiel z aktívnej politiky v roku 2017. V zákulisí má však stále veľký vplyv. Francúzske médiá informovali, že udržiava pravidelný kontakt s centristickým prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorému Sarkozy údajne radí.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie