• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Expolicajt Chauvin, obvinený z vraždy Georgea Floyda, odmietol na súde vypovedať

Expolicajt Chauvin, obvinený z vraždy Georgea Floyda, odmietol na súde vypovedať

Žalobcovia a obhajoba by mali v pondelok predniesť záverečné argumenty, po ktorých bude o expolicajtovi rozhodovať porota.

15.4.2021 (Webnoviny.sk) - Bývalý minneapoliský policajt Derek Chauvin, ktorý je obvinený z vraždy Georgea Floyda, nevypovedal počas súdneho procesu s ním. Vo štvrtok informoval súd, že využije právo, ktoré mu dáva piaty dodatok ústavy, a nebude vypovedať.

Bolo by to po prvý raz, čo by 45-ročný Chauvin verejne opísal udalosti zo svojho pohľadu, pripomína agentúra AP. Tým, že nevypovedal, ukončil časť procesu s výpoveďami za obhajobu.

Pred súdom už vypovedali svedkovia oboch strán. Záverečné argumenty by mali nasledovať v pondelok a po nich bude o Chauvinovom osude rozhodovať porota.

Obhajoba vytiahla novú teóriu

Chauvinov právny tím sa snaží dokázať, že expolicajt robil to, na čo ho vycvičili, a Floyd zomrel v dôsledku nelegálneho užívania drog a zdravotných problémov.

Prokurátori trvajú na tom, že Floyd zomrel v dôsledku toho, že mu Chauvin deväť a pol minúty kľačal na krku alebo v oblasti krku, zatiaľ čo ležal pritlačený k zemi s rukami v putách za chrbtom. Odborníci, ktorých predvolali prokurátori, uviedli, že Floyd zomrel pre nedostatok kyslíka.

Forenzný patológ David Fowler, svedok obhajoby, však v stredu vypovedal, že zomrel pre náhlu poruchu srdcového rytmu v dôsledku jeho srdcovej choroby, pričom k tomu mohli prispieť drogy v jeho tele a tiež možno otrava oxidom uhoľnatým z výfuku auta.

Podľa neho by spôsob úmrtia Floyda mal byť klasifikovaný ako „neurčený“ skôr ako zabitie. Teóriu o otrave oxidom uhoľnatým neskôr vyvrátil svedok žalujúcej strany, odborník na pľúcnu a kritickú starostlivosť Martin Tobin.

Zabitie Floyda vyvolalo protesty

Štyridsaťšesťročný Floyd zomrel 25. mája 2020 v Minneapolise po tom, ako mu biely policajt Chauvin kľačal na krku, zatiaľ čo on lapal po dychu. Muža zatkli pre údajné použitie falošnej dvadsaťdolárovej bankovky. Zábery zo zatýkania vyvolali globálne protesty proti rasizmu.

Chauvin, ktorý tvrdí, že je nevinný, je obžalovaný z vraždy tretieho stupňa, vraždy druhého stupňa a zabitia, za čo mu hrozí 40 rokov vo väzení.

V lete bude súd s ďalšími obvinenými

Proces so Chauvinom je vnímaný ako rozhodujúci moment v rasových vzťahoch v USA. Verdikt v tomto prípade bude všeobecne vnímaný ako ukazovateľ toho, ako bude americký právny systém riešiť podobné prípady v budúcnosti. Policajti pritom bývajú zriedkavo odsúdení za úmrtia počas výkonu policajného zaistenia.

Ďalší traja policajti, ktorí boli pri zásahu a rovnako ako Chauvina ich prepustili - Tou Thao, Thomas Lane a J. Alexander Keung - čelia obvineniam z napomáhania a pred súd sa postavia v auguste.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie