• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Experti analyzovali úmrtnosť počas pandémie COVID-19. Čo dokazujú štatistiky zo Slovenska?

Experti analyzovali úmrtnosť počas pandémie COVID-19. Čo dokazujú štatistiky zo Slovenska?

Údaje o počte úmrtí zo Slovenska potvrdzujú, že nás pandémia COVID-19 zasiahla relatívne mierne.

Zomrelo na Slovensku počas prvej vlny epidémie COVID-19 viac ľudí ako inokedy? Odpoveď priniesla analýza Inštitútu pre stratégie a analýzy (ISA) a Úradu vlády SR.

Podľa odborníkov u nás počty úmrtí v prvom polroku 2020 „neprekročili hornú hranicu očakávaných hodnôt ani v jednom týždni.“

Na rozdiel od mnohých iných štátov Európskej únie (EÚ) teda na Slovensku neboli zaznamenané žiadne nadmerné úmrtia, konštatuje ISA.

Následky sa môžu prejaviť až s odstupom času

Podľa odborníkov však môže epidémia nepriamym spôsobom zvyšovať úmrtnosť na iné príčiny, a to napríklad „odkladaním vyhľadávania lekárskej starostlivosti, zanedbanou diagnostikou, či zhoršujúcim sa duševným zdravím.“ Tie sa však môžu prejaviť až s odstupom času.


Exponenciálny nárast úmrtí v Európe

Väčšina krajín EÚ vyhodnocuje stav nadmerných úmrtí v rámci projektu EuroMOMO, Slovensko však na ňom neparticipuje, pokračuje ISA.


Práve krajiny, ktoré pandémia najviac zasiahla, zaznamenali po typickej chrípkovej sezóne exponenciálny nárast v štatistikách nadmerných úmrtí, ktorý sa časovo zhoduje s prvým rozšírením koronavírusu v Európe.



V dôsledku COVID-19 evidujú členské štáty až 190-tisíc nadmerných úmrtí. K stabilizácii situácie došlo v polovici mája, po dosiahnutí vrcholu prvej vlny pandémie.


Zdroj: Úrad vlády SR/ISA


Najčastejšia príčina úmrtí sa nezmenila


Údaje o počte úmrtí zo Slovenska potvrdzujú, že nás pandémia COVID-19 zasiahla relatívne mierne. Dokonca ani v kategórii rizikových skupín nad 60 rokov experti nepostrehli výraznejšie odchýlky od hraničných hodnôt za posledné roky.


V prvých piatich mesiacoch roka 2020 boli najčastejšou príčinou smrti aj naďalej kardiovaskulárne ochorenia, vyplýva z analýzy ISA. Viac než tri štvrtiny úmrtí medzi januárom a májom podľa expertov zapríčinili choroby obehovej sústavy.


Zdroj: Úrad vlády SR/ISA


„V porovnaní s predošlými rokmi zostala distribúcia úmrtí podľa príčiny smrti približne rovnaká, a v žiadnej kategórii ochorení neboli viditeľné väčšie deviácie od historického priemeru 2016 – 2019 – inými slovami, sekundárne vplyvy pandémie nie sú zatiaľ pozorovateľné,“ uzatvára ISA.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 19. marec 2024

horoskopy na dnes utorok 19 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Urobíte krok k zmene zamestnania. Nebudete vyčkávať a pripomeniete sa i sám. Večer zhodnotíte, čo ste urobili počas dňa. Asi si určíte aj vyššie ciele.

Býk 21.4. - 21.5.

Mali by ste využiť schopnosť získať záujem ľudí okolo seba. Vďaka tomu narastú vaše šance na povýšenie a zlepšenie finančnej situácie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozdielnosť vašich predstáv a skutočnosti vyvolá nové problémy a ťažkosti. Môžete si pomôcť, len prestaňte všetko komentovať.

Rak 22.6. - 22.7.

Vďaka vašej absolútnej sústredenosti sa vám podarí dotiahnuť pracovné záležitosti až do konca. Schôdzku, ktorú ste si dohodli, nezmeškajte.




Všetky Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie