• Dnes je: Streda 24. apríla 2024 meniny má Juraj

Evakuácia osôb z Afganistanu bola úspešná. Heger ocenil všetkých, ktorí sa na prevoze podieľali

Evakuácia osôb z Afganistanu bola úspešná. Heger ocenil všetkých, ktorí sa na prevoze podieľali

Slovenský vládny špeciál priviezol na Slovensko 18 ľudí.

19.8.2021 (Webnoviny.sk) - Evakuácia osôb z Afganistanu bola podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) úspešná. Slovenský armádny špeciál z afganskej metropoly Kábul po úspešnej misii doviezol na Slovensko celkovo 18 ľudí, ktorí požiadali o pomoc a evakuáciu.

„Chcem poďakovať všetkým zložkám, ktoré spolupracovali na prevoze a evakuácii z Afganistanu v posledných dňoch,“ povedal premiér. Zdôraznil pripravenosť pomôcť s bezpečným prevozom ďalších ľudí z Afganistanu, kde sa situácia prudko zhoršuje.

Vyslanie lietadla nebolo jednoduché

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) zdôraznil, že vyslanie lietadla do Afganistanu nebolo jednoduché. „Našu kapacitu sme naplnili na 100 percent. S poslednými štyrmi ľuďmi, ktorí sa k nám nevošli, nám pomohla Česká republika so svojím vojenským špeciálom,“ uviedol.

Dodal, že lietadlo sa do Afganistanu dostávalo cez letisko v Tadžikistane, a mohlo byť nasadené len vojenské lietadlo, preto do Afganistanu letelo lietadlo Spartan. Po pristátí v Kábule naložilo ľudí a cez Baku v Azerbajdžane sa po dotankovaní dostalo na Slovensko.

Naď zdôraznil, že vďaku si zaslúži slovenský veľvyslanec pri Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO) Peter Bátor a tiež americká veľvyslankyňa na Slovensku Bridget Brink.

Afganci požiadali o azyl

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) spresnil, že dohromady prišlo 24 pasažierov, z toho 16 občanov Slovenska a ich rodinní príslušníci. Osem ľudí tvoria občania Afganistanu, ktorí pomáhali slovenským vojakom na misiách.

„Už požiadali na Slovensku o azyl a nachádzajú sa v karanténe v záchytnom tábore v Humennom. Tam budú podrobení azylovej procedúre. Všetci boli bezpečnostne preverení, čo sa týka ich identity, boli preverení predtým, než nastúpili do leteckého špeciálu,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

Korčok vysvetlil aj to, ako vzniklo číslo desať, teda počet Afgancov, ktorých Slovensko môže prijať. Spomedzi 24 ľudí, ktorí prišli, nepatrí do spomínanej kvóty ani jeden.

Prioritou bol návrat Slovákov

„Číslo desať bolo odpoveďou SR na prosbu členských krajín Európskej únie a NATO, ktoré dlhodobo pôsobili so svojimi diplomatickými a vojenskými misiami v Kábule a mali tisícky afganskych spolupracovníkov, ktorí sú v ohrození života,“ vysvetľuje Korčok.

Dodáva, že preto sa NATO obrátilo na SR a slovenský premiér uviedol, že Slovensko je pripravené prijať desať Afgancov. Vtedy však ešte nebolo jasné, že potreba evakuovať Slovákov a ich rodiny si bude vyžadovať kompletnú kapacitu lietadla Spartan. „Prioritou bol návrat slovenských občanov a tých, ktorí s nami spolupracovali,“ uviedol Korčok.

Slovensko pristúpilo k evakuačnému letu po tom, čo sa militantné hnutie Taliban v pomerne krátkom čase zmocnilo takmer celej krajiny a k ústupu donútila aj doterajšiu vládu a prezidenta krajiny. Zaviazalo sa k prijatiu desiatich Afgancov, ktorí pomáhali slovenským vojakom počas ich misie v Afganistane.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 24. apríl 2024

horoskopy na dnes stredu 24 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 24. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Najkritickejšie bude ráno. Len sa nezariekajte a nesľubujte nič, čo by vás mohlo neskôr mrzieť. Večer nájdete niečo, o čom ste si mysleli, že je navždy stratené.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes dostanete návrh, za ktorý sa oplatí bojovať. Obavy odložte, nemáte čo stratiť. Ak budete teraz príliš skromní, premárnite fantastickú príležitosť.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Ešte stále máte dosť energie, aby ste presadili to, na čom vám veľmi záleží. Musíte však postupovať rýchlo a s plným nasadením. Nemusíte sa ľakať prípadnej prekážky, ľahko ju prekonáte.

Rak 22.6. - 22.7.

Nedajte sa dnes nachytať na hruškách. Ktosi by bol veľmi rád, keby sa mu podarilo dostať vás do úzkych. Snažte sa takticky vymanévrovať z ošemetnej situácie. Nedajte sa vyprovokovať.




Všetky Horoskopy pre Stredu 24. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie