• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Európsky parlament prijal uznesenie o konflikte záujmov premiéra Babiša, vyšetruje ho komisia

Európsky parlament prijal uznesenie o konflikte záujmov premiéra Babiša, vyšetruje ho komisia

Europoslanci v uznesení vyzývajú na riešenie potenciálnych stretov záujmov na najvyššej úrovni národných vlád.

20.6.2020 (Webnoviny.sk) - Európsky parlament (EP) v piatok prijal uznesenie o možnom konflikte záujmov českého premiéra Andreja Babiša, ktorý od januára 2019 formálne vyšetruje Európska komisia (EK).

Europoslanci, ktorí ho prijali v pomere hlasov 510 za, 53 proti a 101 zdržaní sa, v ňom vyjadrujú poľutovanie nad tým, že český predseda vlády sa naďalej aktívne podieľa na plnení rozpočtu Európskej únie (EÚ), zatiaľ čo údajne kontroluje konglomerát Agrofert, ktorý je jedným z najväčších príjemcov dotácií EÚ v Českej republike. Agentúru SITA o tom informovalo tlačové stredisko EP.

Výzva na riešenie konfliktov záujmov

Poslanci EP v uznesení vyzývajú na riešenie potenciálnych konfliktov záujmov na najvyššej úrovni národných vlád a registráciu príjemcov finančných prostriedkov EÚ.

Od EK požadujú zriadenie mechanizmov na zabránenie stretom záujmov v súvislosti s európskymi fondmi. Pravidlá by mali zahŕňať povinnosť zverejňovať konečných príjemcov dotácií EÚ a stropy priamych platieb na fyzickú osobu.

Osoby na najvyššej úrovni národných vlád, ktorých účasť na takýchto prípadoch potvrdia, si podľa europoslancov musia vybrať medzi tromi možnými spôsobmi, ako tento stret vyriešiť.

Buď sa vzdajú ich podnikateľských záujmov, zdržia sa požiadania o finančné prostriedky EÚ alebo sa zdržia rozhodnutí, ktoré sa týkajú ich záujmov, čo v konečnom dôsledku zahŕňa aj odstúpenie od verejných povinností.

Babišove nenávistné prejavy voči europoslancom

"Ak sa potvrdí konflikt záujmov predsedu vlády Českej republiky, musí odstrániť svoje obchodné záujmy vzdaním sa kontroly nad každou spoločnosťou prijímajúcou dotácie EÚ, zdržať sa účasti na rozhodnutiach, ktoré majú vplyv na dotácie prijaté spoločnosťou, v ktorej je konečným príjemcom, alebo nakoniec rezignovať ako predseda vlády. Prípadne by každá spoločnosť v jeho skutočnom vlastníctve mala prestať dostávať dotácie EÚ, ktorých sa týka údajný konflikt záujmov. Vyzývame tiež EÚ a členské štáty, aby urobili viac pre ochranu peňazí daňových poplatníkov EÚ pred oligarchickými manipuláciami. Existujúce mechanizmy sú zjavne nedostatočné," vyjadrila sa predsedkyňa Výboru pre rozpočtovú kontrolu EP Monika Hohlmeier.

Europarlament tiež odsúdil Babišovo používanie "hanlivého jazyka a nenávistných prejavov" voči europoslancom, ktorí boli členmi delegácie, ktorá tento rok vo februári vyšetrovala nezrovnalosti v správe finančných prostriedkov EÚ.

Viac k téme: dotácie, europoslanci, konflikt záujmov

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie