• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Európsky parlament je pripravený ratifikovať pobrexitovú obchodnú dohodu s Britániou

Európsky parlament je pripravený ratifikovať pobrexitovú obchodnú dohodu s Britániou

Výsledky hlasovania by mal oznámiť v stredu, takmer päť rokov po rozhodnutí britských voličov vystúpiť z bloku.

27.4.2021 (Webnoviny.sk) - Zákonodarcovia Európskej únie sú pripravení formálne ratifikovať pobrexitovú dohodu medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Dokument dokončený na Štedrý deň už ratifikoval britský parlament a podmienečne vstúpil do platnosti až do schválenia Európskym parlamentom.

Pre nezhody týkajúce sa spôsobu uplatňovania obchodných pravidiel v Severnom Írsku sa niektorí zákonodarcovia EÚ predtým vyhrážali pozdržaním hlasovania o ratifikácii, no veľká väčšina zákonodarcov je za dohodu. Výsledky hlasovania Európskeho parlamentu by mali oznámiť v stredu, takmer päť rokov po rozhodnutí britských voličov vystúpiť z bloku.

„Táto dohoda nie je dobrá, pretože brexit nie je dobrý. Situácia je tiež komplikovaná, pretože si nemôžeme byť istí, aká dôveryhodná je britská vláda. Napriek tomu môže byť táto dohoda východiskom pri rekonštrukcii toho, čo sme stratili v dôsledku brexitu,“ vyhlásila nemecká poslankyňa EP Terry Reintkeová.

Nepodarilo sa im nájsť spoločnú reč

Najvyšším predstaviteľom Európskej únie a ich britským náprotivkom sa doteraz nepodarilo nájsť spoločnú reč pri implementácii takzvaného severoírskeho protokolu o obchodných pravidlách týkajúcich sa Severného Írska.

Londýn sa rozhodol jednostranne predĺžiť ochrannú lehotu pri kontrolách tovaru prepravovaného medzi Britániou a Severným Írskom aj na obdobie od 1. apríla, čo podľa EÚ predstavuje porušenie spomenutého protokolu.

Chcú zabezpečiť otvorenú hranicu

Účelom tohto dokumentu bolo zabezpečiť po brexite otvorenú hranicu medzi Severným Írskom a Írskom. Ochranná lehota na kontroly poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov vstupujúcich do Severného Írska mala vypršať na konci uplynulého mesiaca, no britská vláda sa ju rozhodla predĺžiť do októbra.

Spomenuté kontroly narušili krehkú politickú rovnováhu v Severnom Írsku, časti Spojeného kráľovstva, kde sa niektorí obyvatelia považujú za Britov a iní za Írov, pričom tvrdé hranice by mohli narušiť írsky mierový proces.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie