• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Európska únia uvalí sankcie na 20 predstaviteľov Bieloruska, zoznam zrejme doplní aj Lukašenko

Európska únia uvalí sankcie na 20 predstaviteľov Bieloruska, zoznam zrejme doplní aj Lukašenko

Je pravdepodobné, že únia časom na zoznam zaradí aj prezidenta Alexandra Lukašenka.

28.8.2020 (Webnoviny.sk) - Ministri zahraničia členských štátov Európskej únie (EÚ) sa dohodli na uvalení sankcií na približne 20 popredných predstaviteľov z Bieloruska podozrivých z volebného podvodu a zásahu proti demonštrantom v krajine. Je pravdepodobné, že únia časom na zoznam zaradí aj prezidenta Alexandra Lukašenka.

Taktické dôvody

"Máme všeobecnú dohodu o tom, ako bude zoznam štrukturovaný a kto na ňom viac-menej bude," oznámil v piatok novinárom český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček po stretnutí ministrov v Berlíne. Technické podrobnosti súvisiace s dokončením zoznamu z právneho hľadiska ale neuzavrú ešte minimálne týždeň.

Petříček uviedol, že verí, že by na zozname mal byť aj Lukašenko, ktorého znovuzvolenie podnietilo v Bielorusku protesty. "Otázkou je, či v prvej alebo v neskoršej fáze, ak nedôjde k pokroku," poznamenal šéf českej diplomacie. Litovský minister zahraničia Linas Linkevičius mieni, že by sa mal dlhoročný bieloruský líder dostať na zoznam hneď, uznal však, že môžu existovať "taktické dôvody", aby sa tak nestalo.

Niektoré krajiny uprednostňujú postupný prístup, ktorý zvýši tlak pridaním ďalších mien, ak Lukašenko nezačne rozhovory s opozíciou.

Predpokladá sa, že Grécko a Cyprus budú požadovať uvalenie sankcií na Turecko za z ich pohľadu nelegálny prieskum nerastných zdrojov v Stredozemnom mori pred tým, ako sa dohodnú na krokoch voči Bielorusku.

Jasné varovanie Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok varoval, že je pripravený poslať do Bieloruska políciu, ak sa situácia okolo tamojších protestov vymkne spod kontroly, zatiaľ však podľa neho niečo také nie je potrebné. Linkevičius na toto tvrdenie v piatok reagoval s tým, že "túto inváziu nemôžeme vylúčiť" a EÚ musí tiež vyslať Rusku jasné varovanie.

Masívne demonštrácie vypukli po prezidentských voľbách z 9. augusta. Protestujúci v Bielorusku považujú výsledky spomínaných prezidentských volieb za zmanipulované, Lukašenko v nich podľa oficiálnych čísel získal 80 % voličských hlasov. Výsledky volieb okrem iného spochybňuje aj EÚ.

Prvé dni demonštrácií sprevádzali násilné zákroky polície, ktorá rozháňala davy zábleskovými granátmi, slzným plynom, gumovými projektilmi a obuškami a zadržala takmer 7 000 ľudí. Stovky ľudí utrpeli zranenia a najmenej traja zomreli. Vo štvrtok počas demonštrácií polícia zadržala zhruba 180 ľudí.

Viac k téme: prezidentské voľby v Bielorusku, sankcie

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie