• Dnes je: Utorok 23. apríla 2024 meniny má Vojtech

Európska únia načrtne plán na postupné ukončenie nákupov ruskej ropy

Európska únia načrtne plán na postupné ukončenie nákupov ruskej ropy

Európska únia (EÚ) by mala v stredu načrtnúť nové sankcie proti Rusku, vrátane plánu na potenciálne postupné ukončenie nákupov ruskej ropy. Ide o významný krok vzhľadom na to, že mnohé členské krajiny únie sú závislé od tohto zdroja energií. Informuje o tom portál BBC.

Dovoz z Ruska tvorí 26 percent celkového európskeho importu ropy. Importéri v EÚ od začiatku ruskej vojny na Ukrajine Moskve za plyn a ropu zaplatili viac ako 47 miliárd eur.

Nemecko naznačilo, že už v závere tohto roka by sa mohlo bez ruskej ropy zaobísť. Niektoré štáty Európskej únie, napríklad Maďarsko a Slovensko, sú však oveľa viac závislé od ruskej ropy a plynu, dodáva BBC a poznamenáva, že najmä Maďarsko odmieta silnejšie sankcie proti Rusku v oblasti energetiky.

Von der Leyenová vyzvala EÚ, aby nový balík sankcií obsahoval aj zákaz dovozu ropy z Ruska

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen v stredu vyzvala 27-členný blok, aby v rámci šiesteho balíka sankcií proti Moskve v súvislosti s jej vojnou na Ukrajine zakázal import ruskej ropy.

Výzva na ukončenie dovozu ropy

Von der Leyen v príhovore Európskemu parlamentu v Štrasburgu vyzvala členské štáty Európskej únie (EÚ), aby do šiestich mesiacov postupne ukončili dovoz surovej ropy a do konca roka aj dovoz ropných produktov.


„Postaráme sa, aby postupné ukončenie nákupov ruskej ropy bolo usporiadané a v takej forme, ktorá umožní nám a našim partnerom zabezpečiť alternatívne dodávky a minimalizovať dopad na globálne trhy,“ konštatovala Von der Leyen.

Presvedčiť štáty nebude jednoduché

Návrhy, ktoré musia byť jednohlasne schválené, si však zrejme vyžiadajú intenzívne rokovania. Samotná Von der Leyen pripustila, že presvedčiť všetkých 27 členských štátov, z ktorých niektoré sú uzavreté pevninou a vysoko závislé od dodávok ruských energií, aby súhlasili so sankciami na ropu, „nebude jednoduché“.


Maďarsko a Slovensko sa pritom vyjadrili, že sa nechcú podieľať na sankciách zameraných na ropu, no Von der Leyen nekomentovala, či dostanú výnimku, i keď sa to zdá pravdepodobné.

Slovensko a Maďarsko sa nepripoja k sankciám EÚ, sú príliš závislé od dodávok energií z Ruska

Slovensko a Maďarsko v utorok uviedli, že sa nepripoja k sankciám proti ruskému energetickému sektoru, ktoré Európska únia pripravuje v súvislosti s vojenskou agresiou Moskvy na Ukrajine.

Nové návrhy sankcií proti Rusku

Oba tieto stredoeurópske štáty a susedia Ukrajiny tvrdia, že sú príliš závislé od dodávok energií z Ruska a neexistujú namiesto nich okamžité alternatívy.

Predstavitelia EÚ momentálne rokujú o nových návrhoch sankcií, ktoré by mohli zahŕňať postupné embargo na ruskú ropu. Je pravdepodobné, že 27 členských krajín o nich začne diskutovať v stredu. Môže však uplynúť niekoľko dní, kým opatrenia nadobudnú účinnosť, a zatiaľ nie je vôbec jasné, či sa nové sankcie budú týkať ruskej ropy, prípadne či Slovensko a Maďarsko dostanú výnimky.

Slovenský minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) povedal, že jediná slovenská rafinéria Slovnaft nemôže okamžite prejsť z ruskej ropy na iný druh ropy. Zmena technológie by podľa Sulíka trvala niekoľko rokov. „Takže na výnimke určite budeme trvať,“ povedal novinárom Sulík.


Závislosť Slovenska od ruskej ropy

Slovensko je takmer úplne závislé od ruskej ropy, ktorú dostáva cez ropovod Družba zo sovietskej éry. Podobne je na tom aj Maďarsko. Iní veľkí dovozcovia energie z Ruska ako napríklad Nemecko uviedli, že by si dokázali poradiť, keby EÚ uvalila embargo na ruskú ropu, aj keď to bude predstavovať „ťažké bremeno“.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó uviedol, že Maďarsko nebude hlasovať za žiadne sankcie, „ktoré znemožnia prepravu zemného plynu alebo ropy z Ruska do Maďarska“.


„Podstata je jednoduchá. Dodávky energie v Maďarsku nemôžu byť ohrozené, pretože nikto nemôže očakávať, že dovolíme, aby cenu vojny (na Ukrajine) zaplatili Maďari,“ povedal Szijjártó počas utorňajšej návštevy Kazachstanu. „Pre Maďarsko a jeho ekonomiku je v súčasnosti fyzicky nemožné fungovať bez ruskej ropy,“ dodal.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 23. apríl 2024

horoskopy na dnes utorok 23 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 23. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

V práci sa vám konečne otvoria nové šance. Mali by ste ich využiť najlepšie, ako len viete. Trochu húževnatosti a výsledky predbehnú očakávanie.

Býk 21.4. - 21.5.

Záležitosti tvojho srdca, ktoré sa zdali doteraz pomýlené sa začínajú prejavovať opäť ako reálne. Treba sa len viac angažovať a vyliezť zo svojej ulity.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozčaruje vás niečie rozhodnutie, ale nezúfajte. Aspoň už konečne budete vedieť, na čom ste. Ak porozmýšľate, prídete na to, že malo prísť už skôr.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes sa nebudete cítiť celkom vo svojej koži, čo sa prejaví striedaním nálad. Nedajte sa ovplyvniť momentálnou náladou na neuvážené činy, ktoré by ste neskôr mohli ľutovať.




Všetky Horoskopy pre Utorok 23. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie