• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Európska únia je úspešný projekt, hovorí Kollár. Dokazuje to viac ako 70. rokov európskej integrácie

Európska únia je úspešný projekt, hovorí Kollár. Dokazuje to viac ako 70. rokov európskej integrácie

Traja ústavní činitelia a minister zahraničných vecí Ivan Korčok si na Bratislavskom hrade pripomenuli Deň Európy a otvorenie Konferencie o budúcnosti Európy.

9.5.2021 (Webnoviny.sk) - Viac ako 70. rokov európskej integrácie je jasným dôkazom, že Európska únia (EÚ) je úspešný projekt. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) to uviedol s tým, že členstvo Slovenska v EÚ je strategickou voľbou.

Traja ústavní činitelia a minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) si v nedeľu na Bratislavskom hrade pripomenuli Deň Európy a otvorenie Konferencie o budúcnosti Európy.

Únia prechádza zložitým obdobím

Kollár v príhovore ďalej skonštatoval, že EÚ je spoločným domom, ktorý nemá alternatívu.

„Súčasne ani v tento deň si nemôžeme nevšímať skutočnosť, že v ostatným rokoch Európska únia prechádza zložitým obdobím prinášajúcim mnoho výziev a problémov. Medzi občanmi je cítiť určité sklamanie z toho, že namiesto konštruktívnej debaty a reformy Únie v uplynulých rokoch, takpovediac, len hasíme požiare,“ povedal Kollár. V tejto súvislosti spomenul napríklad migračnú krízu, nárast extrémizmu a euroskepticizmu, koronakrízu a brexit.

EÚ nie je niečo vzdialené či externé

„Práve dnes sa začína Konferencia o budúcnosti Európy. Je dôležité, aby sme k tomuto procesu pristúpili aktívne na všetkých úrovniach. Na parlamentnej pôde, na úrovni štátnych inštitúcií, regiónov a samospráv, odbornej verejnosti, mimovládneho sektora, akademickej pôde, ale aj zapojením sa jednotlivcov,“ pokračoval predseda parlamentu.

Podľa Kollára je konferencia priestor na diskusiu o EÚ, kde môžu občania vyjadriť svoje názory, očakávania a prichádzať s novými myšlienkami.

„Každý z nás musí vnímať, že Európska únia pre Slovensko nie je niečo externé a vzdialené, ale, že to je naša súčasť. Slovensko je Európska únia a Európska únia je aj Slovensko,“ uzavrel.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie