• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Európska komisia predložila plán na postupné rušenie opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu

Európska komisia predložila plán na postupné rušenie opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu

Kľúčovou zásadou postupného oživenia je podľa nej správne načasovanie.

15.4.2020 (Webnoviny.sk) - Európska komisia v stredu spolu s predsedom Európskej rady predložila spoločný európsky plán na postupné rušenie opatrení na zamedzenie šírenia nákazy prijatých v dôsledku vypuknutia nákazy koronavírusom.

Viac o téme: Koronavírus

"Aj keď sme stále ešte v režime zabraňovania šíreniu nákazy, nevyhnutné výnimočné opatrenia, ktoré členské štáty Európskej únie prijali, prinášajú svoje výsledky. Vďaka nim sa spomalilo šírenie vírusu a zachránili sa tisíce životov. Tieto opatrenia a s nimi spojená neistota však pre ľudí, spoločnosť a ekonomiku znamenajú nemalé náklady a nemôžu byť časovo neobmedzené," poukázala komisia.

Dôsledky krízy budú dlhotrvajúce

Podľa komisárky pre zdravie a bezpečnosť potravín Stelly Kyriakidesovej si bude návrat do normálu po ukončení obmedzení vyžadovať starostlivo koordinovaný prístup medzi členskými štátmi založený na vedeckých poznatkoch a solidarite.

"Je nevyhnutné, aby naše systémy zdravotnej starostlivosti dokázali zabezpečiť liečbu väčšieho počtu nových prípadov, aby boli k dispozícii základné lieky a vybavenie a aby sme mali potrebnú kapacitu na rozsiahle testovanie a sledovanie šírenia nákazy. Uvedomujeme si, že táto cesta bude dlhá a postupná a že dôsledky tejto bezprecedentnej zdravotnej krízy budú dlhotrvajúce. Kým nebude vyvinutá účinná liečba a vakcína, budeme sa musieť s týmto vírusom naučiť žiť,“ vyhlásila.

Dôležité je správne načasovanie

Kľúčovou zásadou postupného oživenia je podľa Komisie správne načasovanie. Rozhodnutie o tom, kedy uvoľniť obmedzenie pohybu, by malo brať do úvahy epidemiologické kritérium, dostatočnú kapacitu systému zdravotnej starostlivosti, primeranú monitorovaciu kapacitu, ale aj koordináciu medzi členskými štátmi.

Komisia pritom odporúča, aby kroky jednotlivých štátov boli postupné, všeobecné opatrenia by sa mali postupne nahradiť cielenými, kontroly na vnútorných hraniciach by sa mali zrušiť koordinovane a zhromažďovanie ľudí by sa malo povoľovať tak, aby zohľadňovalo osobitosti rôznych kategórií činností, ako napríklad školy a univerzity, obchodná činnosť (maloobchod), opatrenia týkajúce sa sociálnych kontaktov (reštaurácie, kaviarne) a masové zhromaždenia.

"Popri zrušení opatrení na obmedzenie pohybu treba strategicky naplánovať obnovu, hospodárske oživenie a opätovné nasmerovanie na udržateľný rast. Zahŕňa to umožnenie dvojitej transformácie na zelenšiu a digitálnu spoločnosť a vyvodenie všetkých záverov zo súčasnej krízy o pripravenosti a odolnosti Európskej únie," uzatvára komisia.

Viac k téme: bezpečnostné opatrenia, COVID-19, epidemiológovia, Koronavírus

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie