• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Európska komisia monitoruje justičné reformy na Slovensku, tvrdí eurokomisár Didier Reynders

Európska komisia monitoruje justičné reformy na Slovensku, tvrdí eurokomisár Didier Reynders

Eurokomisár pre spravodlivosť zdôraznil potrebu dodržiavať európske štandardy v oblasti justície.

10.11.2021 (Webnoviny.sk) - Európska komisia dôkladne monitoruje vývoj justičných reforiem na Slovensku. Uviedol to eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders v odpovedi na Rezolúciu Európskej asociácie sudcov z 2. septembra 2021 týkajúcu sa legislatívnych zmien v oblasti justície na Slovensku.

Skonštatoval, že väčšinu obáv a problémov uvedených v rezolúcii pokrýva aj pasáž týkajúca sa slovenského justičného systému v Správe Európskej komisie o právnom štáte 2021 prijatej 20. júla.

Možnosť odvolať členov súdnej rady

Zároveň zdôraznil potrebu dodržiavať európske štandardy v tejto oblasti s tým, že Európska komisia bude pokračovať v dôkladnom sledovaní vývoja na Slovensku.

Agentúre SITA poskytol odpoveď eurokomisára prezident Združenia sudcov Slovenska František Mozner.

„Čo sa týka možnosti odvolať členov Súdnej rady SR pred vypršaním trvania ich funkcie, správa odkazuje na obavy vyjadrené zainteresovanými stranami a uvádza, že je dôležité, aby súdna rada požívala dostatočné garancie, pokiaľ ide o jej nezávislosť voči zákonodarnej a výkonnej moci, a to aj pokiaľ ide o spôsob, akým môžu byť jej členovia odvolaní,“ napísal v liste Reynders.


Možnosť odvolať členov súdnej rady odobrili poslanci v reforme justície v decembri minulého roku.

Trestnú zodpovednosť nemôžu zneužiť

V reformných zmenách v justícii zaviedlo ministerstvo spravodlivosti aj trestnoprávnu zodpovednosť sudcov pri výkone sudcovských funkcií.


Správa Európskej asociácie sudcov k tomu poznamenala, že každý režim upravujúci zodpovednosť sudcov musí jasne a presne poskytovať nevyhnutné záruky, aby sa predišlo akémukoľvek riziku, že bude použitý ako nástroj nátlaku na súdnu činnosť alebo ako systém politickej kontroly obsahu súdnych rozhodnutí.

„Je dôležité, aby sa pri aplikácii týchto nových ustanovení v praxi tieto záruky riadne dodržiavali v súlade s európskymi štandardami,“ uviedol eurokomisár.


Vo vzťahu k zmene režimu preloženia sudcov bez ich súhlasu správa uvádza, že podľa európskych štandardov je možné, vo výnimočných prípadoch, preložiť sudcov bez ich súhlasu, za súčasného poskytnutia dostatočných záruk.

Dostatočné záruky sú dôležité

Tieto záruky obsahujú požiadavku, aby sudca nemohol byť preložený na súd nižšej inštancie a mal nárok na súdny prieskum.

„Bude dôležité, aby vykonávajúci zákon poskytoval dostatočné záruky, berúc do úvahy európske štandardy. Dovoľte mi uistiť vás, že komisia bude pokračovať v dôkladnom sledovaní vývoja na Slovensku a je naďalej pevne odhodlaná dodržiavať právo a hodnoty Európskej únie. Dovoľte mi taktiež, aby som pri tejto príležitosti poďakoval Európskej asociácii sudcov za jej pokračujúce úsilie o podporu a ochranu nezávislosti sudcov v našej únii,“ uzavrel eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie