• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Európska komisia a päť štátov sa nezhodli na riešení o dovoze ukrajinského obilia, Brusel navrhol „mimoriadne“ opatrenia

Európska komisia a päť štátov sa nezhodli na riešení o dovoze ukrajinského obilia, Brusel navrhol „mimoriadne“ opatrenia

Napätie vyvrcholilo cez víkend, keď Poľsko a Maďarsko zaviedli dočasné zákazy importu na ukrajinské obilie a ďalšie poľnohospodárske produkty a potraviny.

Rokovania Európskej komisie a piatich východných členských štátov Európskej únie (EÚ) nepriniesli riešenie pre rastúci spor o dovoze ukrajinského obilia, ktoré podľa nich presycuje trh a znižuje ceny pre miestnych poľnohospodárov.

Zákaz importu v štyroch krajinách

Stredajšie rokovania, ktoré nasledovali po zákazoch importu v štyroch krajinách, sa odohrali prostredníctvom videokonferencie a zúčastnili sa na nich podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis, ktorý má na starosti obchodné vzťahy, eurokomisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski a zástupcovia Poľska, Maďarska, Slovenska, Rumunska a Bulharska, ako aj Ukrajiny.

Dôvody nezhody medzi účastníkmi nie sú bezprostredne známe, informuje spravodajský portál Euronews.


Brusel pred rokovaniami navrhol „mimoriadne“ opatrenia, ktoré by umožnili tranzit ukrajinskej pšenice, kukurice, repky a slnečnice cez týchto päť krajín bez toho, aby ich tam kupovali pre domáci trh alebo skladovali na ich území.

Nový balík pomoci tiež zahŕňal pomoc zasiahnutým poľnohospodárom vo výške 100 miliónov eur. Eurokomisári však zdôraznili, že predkladané návrhy „podliehajú tomu, aby členské štáty zrušili svoje jednostranné opatrenia“.

Spoločný prístup EÚ

„Zdôraznili sme dôležitosť rýchleho dodržiavania spoločného prístupu EÚ, a nie jednostranných riešení, aby sme sa vyhli viacnásobným zákazom a riešeniam, ktoré ohrozujú vnútorný trh,“ vyjadrili sa okrem iného Dombrovskis a Wojciechowski v spoločnom vyhlásení po niekoľkohodinových rokovaniach.


„Dohodli sme sa, že v nadchádzajúcich dňoch budeme pokračovať v politických konzultáciách s cieľom nájsť rýchle riešenie,“ dodali.

V rámci pomoci Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii, EÚ vlani upustila od ciel a dovozných kvót na rozsiahlu škálu produktov vrátane potravín, aby pomohla krajine udržať jej hospodárstvo nad vodou, kompenzovať výpadky na trase po Čiernom mori, ktorú zablokovalo Rusko, a dostať dôležité dodávky rozvojovým krajinám, ktoré od nich závisia.

Nadmerný tlak na znižovanie cien

V ostatných týždňoch však pätica východoeurópskych krajín začala upozorňovať na rastúci problém s nadbytkom, ktorý blokuje sklady, vytvára logistické prekážky a nadmerný tlak na znižovanie cien. Poľnohospodári v zasiahnutých krajinách v obavách o svoje živobytie začali demonštrovať a vyzývať na mimoriadne kroky.


Napätie vyvrcholilo cez víkend, keď Poľsko a Maďarsko zaviedli dočasné zákazy importu na ukrajinské obilie a ďalšie poľnohospodárske produkty a potraviny. V ďalších dňoch ich s podobnými opatreniami nasledovali Slovensko a Bulharsko, pričom slovenské úrady uviedli, že v 1 500 tonách ukrajinskej pšenice zistili výskyt zakázaných pesticídov.

Poľsko medzičasom upravilo svoj zákaz a obnoví tranzit ukrajinského obilia. Zákazy by mali trvať do konca júna, keď sa skončí jednoročné pozastavenie ciel a kvót v EÚ, tvrdí Euronews. Európska komisia tieto rozhodnutia skritizovala a členským štátom pripomenula, že obchodná politika je výlučne v kompetencii exekutívy.

Nezavedie clá ani kvóty

Vysokí predstavitelia Únie pod podmienkou anonymity pre Euronews obhajovali reakciu Komisie na krízu a odmietli kritiku, že čakala príliš dlho a zareagovala až po uvalení zákazov. Predstavitelia poukázali na sériu dočasných trendov a štrukturálnych prekážok, ako je nerozvinutá dopravná sieť vo východnej Európe a rozdielny rozchod koľají medzi blokom a Ukrajinou, ktoré sa spojili, aby zmenili dynamiku voľného trhu.


Komisia napriek postoju jej východných členov trvá na tom, že znovu nezavedie clá ani žiadne kvóty na ukrajinský dovoz. V skutočnosti trvá na svojom pláne predĺžiť pozastavenie ciel do júna 2024, pričom to má zahŕňať „zrýchlenú ochranu“ na monitorovanie a riešenie narušenia trhu. Ešte to však musia schváliť členské štáty a Európsky parlament.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie