• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Europoslanci požadujú, aby únia posilnila podporu občanom a podnikom a pomoc Ukrajine

Europoslanci požadujú, aby únia posilnila podporu občanom a podnikom a pomoc Ukrajine

V prijatom uznesení o hospodárskych a sociálnych dôsledkoch ruskej vojny na Ukrajine pre EÚ EP konštatuje, že samotná vojna a „odôvodnené sankcie voči Rusku a Bielorusku ovplyvňujú oživenie hospodárstva Európskej únie po pandémii a predstavujú vážnu hrozb

19.5.2022 (Webnoviny.sk) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) žiadajú o finančnú podporu na riešenie dôsledkov vojny na Ukrajine. Zdrojom by mala byť konfiškácia aktív ruských oligarchov, nové zdroje Európskej únie (EÚ) a tiež plné využitie existujúceho rozpočtu. EP o tom informuje na svojej oficiálnej webstránke.

V prijatom uznesení o hospodárskych a sociálnych dôsledkoch ruskej vojny na Ukrajine pre EÚ europoslanci konštatujú, že samotná vojna a „odôvodnené sankcie voči Rusku a Bielorusku ovplyvňujú oživenie hospodárstva Európskej únie po pandémii a predstavujú vážnu hrozbu pre obnovu EÚ“. Tento stav je preto podľa nich nutné riešiť „s cieľom pomôcť domácnostiam a podnikom... a udržať podporu občanov pre opatrenia prijaté proti Rusku a na podporu Ukrajiny“. Uznesením uzavreli plenárnu rozpravu, ktorá sa konala 4. mája v Štrasburgu.

Existujúce nástroje nepostačujú

Poslanci tvrdia, že existujúce nástroje ako Next Generation EU, SURE (Podpora na zmiernenie rizík nezamestnanosti v núdzovej situácii) alebo systém flexibility rozpočtu EÚ nepostačujú na zmiernenie negatívnych vplyvov vojny a na pokrytie nákladov EÚ spojených so sankciami uvalenými na Rusko.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Požadujú preto zavedenie neočakávanej dane zo zisku pre energetické spoločnosti, zaistenie a skonfiškovanie majetku ruských oligarchov a dodatočnú flexibilitu v rozpočte EÚ. Viacročný finančný rámec by sa mal zrevidovať, pravidlá štátnej pomoci by sa mali uplatňovať pružnejšie, úroveň záruky EÚ v rámci Programu InvestEU by sa mala zvýšiť a Európska komisia (EK) by mala byť podľa poslancov pripravená navrhnúť nové programy, ak to bude potrebné. Europoslanci tiež vyzývajú EÚ na zriadenie Fondu solidarity s Ukrajinou.

Poslanci zdôraznili, že vojna ešte zhoršila krízovú situáciu v oblasti cien energií, ktorá negatívne ovplyvnila kúpnu silu a prevádzkové náklady. Tento stav si podľa nich vyžaduje rýchly zásah a členské štáty by mali zvýšiť svoju sociálnu podporu a dodatočné zdroje je potrebné vyčleniť na pomoc zraniteľným, ale životaschopným podnikom.

Rast miezd má zohľadňovať infláciu

Poslanci tiež zdôrazňujú, že rast miezd by mal zohľadňovať dlhodobú infláciu a rast produktivity s cieľom zachovať kúpnu silu domácností. Mal by vzniknúť dočasný európsky balík sociálnej odolnosti, ktorý bude koordinovať opatrenia a prostriedky na posilnenie systémov sociálneho zabezpečenia a sociálnej ochrany v EÚ, požadujú.

Osobitný dôraz kladú na rozvoj autonómie EÚ. Vyzývajú, aby bol na tento účel zriadený nový špecializovaný európsky fond. Z Fondu strategickej autonómie pre Európu by sa financovala cezhraničná energetická infraštruktúra, výroba energie z obnoviteľných zdrojov a opatrenia energetickej efektívnosti, kybernetická bezpečnosť, konkurencieschopnosť priemyslu, potravinová bezpečnosť, obehové hospodárstvo a udržateľný rozvoj.

V prijatom uznesení tiež poznamenávajú, že bývalí politici ako Esko Aho, Francois Fillon a Wolfgang Schüssel nedávno odstúpili zo svojich pozícií v ruských firmách, a dôrazne požadujú, aby ostatní, ako Karin Kneissl a Gerhard Schröder, urobili to isté.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie