• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle, niektoré členské štáty majú naďalej námietky proti niektorým jeho častiam

Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle, niektoré členské štáty majú naďalej námietky proti niektorým jeho častiam

Pakt vyžaduje, aby členské štáty prijali tisícky migrantov z „frontových“ krajín ako sú Taliansko, Grécko a Španielsko alebo namiesto toho poskytli dodatočné financovanie a zdroje.

11.4.2024 (SITA.sk) - Európsky parlament v stredu schválil významnú reformu pravidiel Európskej únie (EÚ) v oblasti migrácie a azylu. Nový pakt EÚ o migrácii a azyle, na ktorom sa pracovalo od roku 2015, má za cieľ urýchliť azylový proces a podporiť návrat neregulárnych migrantov do ich domovských krajín.

Od členských štátov zároveň vyžaduje, aby prijali zodpovednosť za žiadateľov o azyl. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Pravidlá by mali vstúpiť do platnosti o dva roky. Hoci niektoré členské štáty naďalej namietajú proti niektorým častiam paktu, očakáva sa, že v hlasovaní koncom apríla získa podporu všetkých krajín.

Pravidlá paktu

Pakt tiež vyžaduje, aby členské štáty prijali tisícky migrantov z „frontových“ krajín ako sú Taliansko, Grécko a Španielsko alebo namiesto toho poskytli dodatočné financovanie a zdroje.

Podľa pravidiel by tiež mali rýchlo preskúmavať žiadosti o azyl, ktoré majú menšiu šancu na prijatie, bez toho, aby bol žiadateľ nevyhnutne vpustený na územie EÚ.

Prísnejšie kontroly migrantov

Cieľom opatrení je riešiť žiadosti o azyl do maximálne 12 týždňov a v prípade zamietnutia žiadateľov nútene vrátiť do vlasti v rámci toho obdobia.

Migranti budú čeliť prísnejšej kontrole pri príchode a ľuďom od šesť rokov budú zbierať biometrické dáta. Pre prípady náhleho nárastu príchodov migrantov je v pakte navrhnutý mechanizmus na reakciu.

Hlasovanie bolo narušené

Hlasovanie o pakte o migrácii a azyle nebolo úplne hladké. V jednom momente demonštranti narušili hlasovanie, pričom skandovali „tento pakt zabíja, voľte nie“ a hádzali aj papierové lietadielka.

Mnohé mimovládne organizácie vyzývali europoslancov, aby pakt neschválili a napríklad Amnesty International varovala, že pakt povedie k „nárastu utrpenia“ pre žiadateľov o azyl.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie