• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Europarlament požaduje naplnenie zásobníkov plynu do novembra, cieľom je zaistiť domácnostiam teplo na ďalšiu vykurovaciu sezónu

Europarlament požaduje naplnenie zásobníkov plynu do novembra, cieľom je zaistiť domácnostiam teplo na ďalšiu vykurovaciu sezónu

Cieľom nariadenia je tiež urýchliť opätovné napĺňanie zásobníkov.

Európsky parlament (EP) vo štvrtok podporil plán na urýchlené dopĺňanie strategických zásob plynu. Nariadenie, ktorého cieľom je zaistiť domácnostiam a podnikom dostatok plynu pred ďalšou vykurovacou sezónou, schváli v zrýchlenom legislatívnom konaní a čoskoro o ňom budú rokovať poslanci s ministrami členských štátov. EP o tom informuje v tlačovej správe.

Plné zásobníky do novembra

Parlament chce, aby boli do 1. novembra 2022 zásobníky plynu povinne naplnené na minimálne 80 % a následne každý rok v rovnakom období aspoň na 90 %, čo má zaistiť bezpečnosť dodávok a ochrániť Európanov pred možným nedostatkom plynu.


Prevádzkovatelia zásobníkov by na základe nariadenia mali podstúpiť nový proces certifikácie, aby sa predišlo rizikám možného vonkajšieho zasahovania, a ak by ňou neprešli, mali by sa vzdať vlastníctva alebo kontroly nad zásobníkmi. Tiež by nemali mať právo rozhodovať o zatvorení zásobníka bez súhlasu národného regulátora.

Stimuly pre energetické spoločnosti

Cieľom nariadenia je tiež urýchliť opätovné napĺňanie zásobníkov. V súvislosti s tým ponúka stimuly pre energetické spoločnosti v podobe zľavy na prepravné tarify zo zásobníka alebo do zásobníka.

Poslanci spolu so schválením rozhodli o vrátení nariadenia gestorskému výboru za účelom začatia rokovaní s Radou Európskej únie o finálnom znení nových predpisov. Rokovania sa môžu začať ihneď po schválení vyjednávacieho mandátu Rady.


Legislatívny návrh na sprísnenie pravidiel o napĺňaní zásobníkov predložila Európska komisia 23. marca v reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine.

Estónsko sa pridalo k Litve, do septembra stopne dodávky ruského plynu

Estónska vláda sa rozhodla zastaviť dovoz ruského zemného plynu. Plánuje tak spraviť do začiatku vykurovacej sezóny na jeseň. Kabinet sa dohodol s Fínskom na prenajatí plávajúceho terminálu, ktorý umožní dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG).


„Vo štvrtok sme dospeli k rozhodnutiu prestať nakupovať ruský plyn. Nie je možné napredovať prikrmovaním ruskej vojnovej mašinérie,“ cituje spravodajský portál BBC premiérku Kaju Kallas.

Len sedem percent estónskej energie pochádza z plynu, no ten takmer všetok prichádza z Ruska. Estónsko nasleduje kroky Litvy, ktorá pred niekoľkými dňami vyhlásila, že úplne zastavila dovoz ruského plynu. Litva pri tejto príležitosti vyzvala aj ostatné krajiny v Európskej únii, aby sa po jej príklade vzdali závislosti od plynu z Ruska.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie