• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Europarlament chce v spoločnom rozpočte aj príjmy z nových daní, príspevky krajín by sa znížili

Europarlament chce v spoločnom rozpočte aj príjmy z nových daní, príspevky krajín by sa znížili

Európski poslanci navrhujú zabezpečiť financovanie nových priorít Európskej únie po odchode Veľkej Británie napríklad aj cez zdaňovanie finančných transakcií či spoločností v digitálnom sektore.

BRATISLAVA 14. marca (WebNoviny.sk) - Do rozpočtu Európskej únie by v budúcnosti mohli plynúť napríklad aj dane z finančných transakcií, či časť dane z príjmov právnických osôb. Taká je predstava poslancov Európskeho parlamentu o spoločnom európskom rozpočte po definitívnom odchode Veľkej Británie z Európskej únie.

Načrtli to v nelegislatívnom uznesení, ktoré schválili v stredu. Sľubujú si od toho najmä odbremenenie národných rozpočtov jednotlivých členských štátov od časti príspevku, ktorý odvádzajú do spoločného rozpočtu únie.

Výrazné zníženie príspevkov členských krajín

"Parlament vyzval na zachovanie existujúcich vlastných príjmov únie a postupné zavádzanie nových, medzi ktoré by mohli patriť napríklad daň z finančných transakcií, podiel na dani z príjmov právnických osôb či na zdanení spoločností v digitálnom sektore, ako aj environmentálne dane," píše sa vo vyhlásení Európskeho parlamentu.


Podľa poslancov by to viedlo k výraznému zníženiu príspevkov členských štátov do spoločného rozpočtu, možno až o 40 %, ako aj k preklenutiu rozpočtového deficitu po brexite bez zvýšenia celkového daňového zaťaženia občanov Európskej únie. Zároveň by sa mali zrušiť všetky rabaty, zvýhodnenia a korekcie, z ktorých profitujú iba niektoré členské štáty.

Na druhej strane však europoslanci navrhujú v novom dlhodobom rozpočte od roku 2021 aj zvýšenie príjmov spoločného európskeho rozpočtu o 0,3 % hrubého národného dôchodku únie na 1,3 %. Je totiž podľa nich potrebné zabezpečiť dostatočné rozpočtové prostriedky na financovanie všetkých politických priorít, vrátane nových výziev, ktorým čelia členské krajiny.

Dohoda o príjmoch a výdavkoch

Napríklad v oblasti migrácie, obrany, bezpečnosti a klimatických zmien. Takéto navýšenie pritom predpokladá zachovanie podpory pre poľnohospodárov, ako aj pre chudobnejšie regióny.


"Poslanci v schválenom texte varujú, že bez zodpovedajúceho pokroku v oblasti vlastných zdrojov financovania únie, teda príjmov, sa nedosiahne žiadna dohoda o viacročnom finančnom rámci, teda výdavkoch. Výdavková a príjmová časť rozpočtu tvorí podľa poslancov jeden celok a musí sa dohodnúť naraz," konštatuje Európsky parlament, ktorý teraz očakáva, že jeho stanoviská zapracuje Európska komisia do svojich návrhov, ktoré by mala zverejniť v máji tohto roku.

Podľa europoslancov by pritom bolo vhodné, aby sa rozhovory parlamentu, komisie a rady o budúcom viacročnom finančnom rámci a o vlastných zdrojoch únie začali čo najskôr s cieľom dosiahnuť dohodu pred voľbami do Európskeho parlamentu v roku 2019.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie