• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Európania sa pre vojnu na Ukrajine nemusia obávať nedostatku potravín, tvrdí ministerstvo pôdohospodárstva

Európania sa pre vojnu na Ukrajine nemusia obávať nedostatku potravín, tvrdí ministerstvo pôdohospodárstva

Európa má viac ako 70 percentnú potravinovú produkčnú nadbytočnosť, tvrdí minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽaNO).

Podľa jeho slov sa nikto nemusí obávať toho, že by sme mali potravín nedostatok. Informoval o tom po stredajšom rokovaní vlády.

Nedostatok potravín nehrozí

„To, čo je problém je, že nám kolíšu ceny komodít. Súvisí to s tým, že zdražie plyn, ropa, tým pádom zdraželi palivá, elektrina a pre nás dôležité hnojivá.

Ceny pšenice, iných obilnín ale aj olejnín rastú smerom nahor celosvetovo a tomu sa prispôsobujú aj cenové úrovne v Európe a ja nepredpokladám, že by bol nedostatok potravín v Európe.


Skôr sa možno obávať toho, že bude nedostatok potravín v severnej Afrike, alebo v iných krajinách, ktoré dovážali veľkú časť obilia práve z Ukrajiny alebo Ruska a ktoré toľko exportovať ako v minulosti určite nebudú,“ skonštatoval minister s tým, že agrorezort aktuálne rieši situáciu, aby výkyvy na trhu čo najlepšie absorbovalo nielen podnikateľské prostredie, ale aby najslabšie príjmové skupiny netrpeli.

Zásoby pšenice

Podľa ministra má Slovensko na základe analýzy rezortu pôdohospodárstva zhruba dvojnásobok objemu potravinárskych obilnín k spotrebe slovenských mlynov do novej úrody.


„Chápem, že mnohé mlyny dnes rozmýšľajú nad tým, či budú nakupovať potravinársku pšenicu za 380 eur za tonu, keď bola v minulosti maximálne za 280 eur za tonu. Či dokážu tento cenový skok o 100 eur na tonu premietnuť do ceny múky, napriek tomu ich vyzývam, aby neotáľali a nepremárnili tento čas a vytvorili si dostatočné zásoby na základe zmlúv,“ uzavrel minister.

Zdražovanie potravín nezastaví ani podpísaná deklarácia o cenovej stabilite, zhodli sa analytici

Ceny potravín budú rásť aj napriek deklarácii o cenovej stabilite potravín, ktorú podpísal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽaNO) s predstaviteľmi obchodu.

Pri vybraných potravinách by nemalo dochádzať k neodôvodnenému zdražovaniu alebo nadmernému zvyšovaniu cien v dôsledku rastúcich obchodných marží.

Zastropovanie cien nie je cesta

Rastúce ceny výrobných vstupov či už ide o benzín, energie alebo agrokomodity sa do cien potravín zakomponovávať budú, myslí si analytička 365.bank Jana Glasová.


Podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka je deklarácia v zásade kompromisom. „Do určitej miery obmedzuje rast cien potravín a zároveň zachováva voľnú trhovú cenotvorbu. Musíme si totiž uvedomiť, že ak by došlo k úplnému zastropovaniu cien pri súčasných volatilných cenách komodít a energií, cenotvorba by bola narušená a výrobcovia by pri ďalšom raste cien zaznamenávali straty, ktoré by museli znášať buď oni sami alebo štát prostredníctvom kompenzácií,“ uviedol Horňák pre agentúru SITA.

Zníženie DPH na potraviny

Návrh v konečnom dôsledku podľa jeho slov obmedzuje rast cien potravín nad úroveň skutočných nákladov, ktoré vo výrobe vznikajú, pri zachovaní istej marže. Iný spôsob, ako by mohol štát pomôcť pri raste cien potravín, je dočasné zníženie DPH na potraviny.


„Podržanie marže je zo strany obchodníkov splniteľné. Ak porastú ceny vstupov, porastie aj cena tovaru pre spotrebiteľa. A to aj pri nemeniacej sa marži. Inými slovami, ceny vybraných potravín by mali vďaka tejto deklarácii viac menej kopírovať vývoj cien vstupov,“ skonštatovala analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Ceny pšenice dosiahli historické maximá, podľa odborníka môže zdražovanie vyvolať Arabskú jar 2

Cena pšenice je rekordná v dejinách, tvrdí Lukáš Kovanda z Národnej ekonomickej rady vlády Českej republiky. Vojna na Ukrajine môže podľa jeho slov vyvolať Arabskú jar 2. Informoval o tom Kovanda v tlačovej správe.


„Cena pšenice na burze v Paríži, ktorá je určujúca pre cenu pšenice a múky v ČR dnes stúpla na historický rekord, v prepočte 11 580 korún za tonu. Priemerná cena za obdobie od začiatku roka 1999 až dodnes pritom zodpovedá zhruba 4 603 korunám. Ukrajinská vláda totiž prerušuje dodávky jednej z najdôležitejších svetových obilnín,“ uviedol Kovanda.

V dôsledku vojny došlo k uzavretiu ukrajinských prístavov, odkiaľ sa pšenica rozváža do ostatných krajín a to spôsobilo aj vážne narušenie logistiky. Obchod s ruskou pšenicou je ochromený západnými sankciami, v dôsledku ktorých stúpli náklady na poistenie ich prepravy.


Svetovým najväčším odberateľom ruskej a ukrajinskej pšenice je Egypt, pre ktorý dva štáty zabezpečujú 86 percent pšenice. Egypt však už teraz naráža na problém s cenou chleba.

„Egyptský rozpočet vychádza z toho, že cena pšenice, ktorá sa do krajiny dováža bude činiť 255 dolárov za tonu. V skutočnosti ale už teraz Egypt dováža pšenicu za 350 dolárov za tonu, teda o 37 percent viac, než čo predpokladá rozpočet,“ dodáva Kovanda s tým, že v minulosti práve vysoké ceny potravín predstavovali kľúčový dôvod vypuknutia povstaní v arabskom svete.


Egyptská vláda preto zvažuje, že obmedzi dotačný program na chlieb, pričom jeho kritériá bude spĺňať zhruba 25-miliónov ľudí z celkového počtu obyvateľov 102 miliónov. Ostatní by zdražovanie chleba pocítili najviac.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie