• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Eurokomisia predložila novú stratégiu kyberbezpečnosti potrebnú pre digitálnu transformáciu

Eurokomisia predložila novú stratégiu kyberbezpečnosti potrebnú pre digitálnu transformáciu

Stratégia má pomôcť zabezpečiť, aby mohli všetci občania a podniky plne využívať dôveryhodné a spoľahlivé služby a digitálne nástroje.

16.12.2020 (Webnoviny.sk) - Európska komisia (EK) a vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vo štvrtok predložili novú stratégiu kybernetickej bezpečnosti EÚ.

"Ako kľúčový prvok formovania digitálnej budúcnosti Európy, Plánu obnovy pre Európu a Stratégie EÚ pre bezpečnostnú úniu táto stratégia posilní kolektívnu odolnosť Európy proti kybernetickým hrozbám a pomôže zabezpečiť, aby mohli všetci občania a podniky plne využívať dôveryhodné a spoľahlivé služby a digitálne nástroje," uviedla EK v tlačovej správe.

Riešenia online a offline rizík

EK okrem toho predložila návrhy na riešenie kybernetickej aj fyzickej odolnosti kritických subjektov a sietí: smernicu o opatreniach na zabezpečenie vysokej spoločnej úrovne kybernetickej bezpečnosti v celej EÚ a novú smernicu o odolnosti kritických subjektov.

"Týkajú sa širokej škály odvetví a sú zamerané na koherentné a komplementárne riešenie súčasných a budúcich online a offline rizík, od kybernetických útokov po trestnú činnosť alebo prírodné katastrofy," uviedla EK.

Transformácia si žiada investície

"Európa sa zaviazala k digitálnej transformácii našej spoločnosti a hospodárstva. Preto ju musíme podporovať nebývalou úrovňou investícií. Digitálna transformácia sa zrýchľuje, ale môže uspieť len vtedy, ak ľudia a podniky budú môcť dôverovať tomu, že pripojené produkty a služby, na ktoré sa spoliehajú, sú bezpečné," vyhlásila Margrethe Vestagerová, výkonná podpredsedníčka pre Európu pripravenú na digitálny vek.

"Medzinárodná bezpečnosť a stabilita viac ako kedykoľvek predtým závisia od globálneho, otvoreného, stabilného a bezpečného kybernetického priestoru, v ktorom sa dodržiavajú zásady právneho štátu, ľudské práva, slobody a demokracia. Dnešnou stratégiou EÚ zintenzívňuje ochranu svojich vlád, občanov a podnikov pred globálnymi kybernetickými hrozbami," uviedol Josep Borrell.

Viac k téme: kybernetická bezpečnosť

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie