• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Erdogan vyslal smerom ku Grécku otvorené hrozby, je pripravený nasadiť aj ozbrojené sily

Erdogan vyslal smerom ku Grécku otvorené hrozby, je pripravený nasadiť aj ozbrojené sily

Turecko by chcelo vo východnom Stredomorí urobiť energetický prieskum zameraný na hľadanie plynu a ropy.

5.9.2020 (Webnoviny.sk) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval Grécko, aby vstúpilo do rokovaní o spornom východnom Stredomorí, inak bude čeliť následkom.

Turecko sa v súčasnosti s Gréckom aj Cyprom sporí o práva na energetický prieskum vo východnej časti Stredozemného mora. Všetky strany pritom v oblasti nasadili vzdušné aj námorné sily, aby zdôraznili svoje nároky.

"Porozumejú buď reči politiky a diplomacie, alebo bolestivým skúsenostiam v teréne," vyhlásil Erdogan pri otváraní nemocnice v Istanbule. Odkazujúc na oblasti, ktoré majú Grécko a Cyprus označené za ich výlučné ekonomické zóny, povedal, že "pochopia, že Turecko má politickú, ekonomickú a vojenskú moc roztrhať zavedené nemorálne mapy a dokumenty". Zároveň zdôraznil, že Turecko je "pripravené na každú eventualitu a výsledok".

Erdogan chcel spravodlivú dohodu

Turecko podľa Erdogana opakovane vyjadrilo ochotu dosiahnuť spravodlivú dohodu. "Naše slovo je úprimné. Problémom je, že tí, ktorí sú pred nami, nerešpektujú naše práva a snažia situovať nad nás," povedal tiež turecký prezident.

Napätie medzi Gréckom a Tureckom vypuklo po tom, ako Ankara vyslala prieskumné plavidlo Oruc Reis v sprievode vojenských lodí, aby hľadalo ložiská plynu a ropy. Grécko však tvrdí, že sporné vody sú súčasťou jeho kontinentálneho šelfu. Ankara tvrdenie Atén odmieta a obviňuje ich zo snahy vziať si neférový podiel zo surovín vo východnom Stredomorí.

Najhoršie vzťahy za desaťročia

Vyhlásenia Erdogana prišli po tom, čo Severoatlantická aliancia oznámila, že vojenskí predstavitelia Grécka a Turecka začali technické rokovania s cieľom znížiť riziko ozbrojeného konfliktu a ďalších incidentov v regióne.

Vzťahy medzi Gréckom a Tureckom sú v súčasnosti najhoršie za niekoľko desaťročí. Susedné krajiny sa od polovice 70. rokov dostali trikrát na pokraj vojny, pričom raz to bolo pre zdroje v Egejskom mori.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie