• Dnes je: Utorok 16. apríla 2024 meniny má Dana, Danica

Energošmejdov pri slnečných projektoch zatiaľ energetici na Slovensku neevidujú, domácnosti by však mali zostať pozorné

Energošmejdov pri slnečných projektoch zatiaľ energetici na Slovensku neevidujú, domácnosti by však mali zostať pozorné

Zvýšený dopyt o vlastnú výrobu elektriny vyvolal záujem na strane dodávateľov týchto zariadení a rovnako podnietil vznik nových firiem.

V Českej republike už registrujú energetické spoločnosti problémy s energošmejdami pri slnečných projektoch. Domácnostiam sľubujú nemožné termíny, či nereálne údaje ohľadom týchto projektov.

Slovensko sa zatiaľ týmto energošmejdom vyhýba. Je však veľmi pravdepodobné, že onedlho svojimi nekalými praktikami zaútočia aj na slovenské domácnosti.

Tie by mali byť podľa energetických spoločností zostať pozorní pri uzatváraní kontraktov o postavení slnečných elektrární na svojich domoch.

Vznikajú nové firmy

„Skúsenosť s takzvanými energošmejdami pri solárnych projektoch naša spoločnosť momentálne neeviduje,“ uviedla pre portál SITA Energetika hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky Michaela Krivá.

Zatiaľ energeošmejdov pri slnečných projektoch neeviduje podľa svojej hovorkyne Michaely Dobošovej ani Západoslovenská energetika. Východoslovenská energetika vzhľadom na súčasnú situáciu na trhu s cenami energií pozoruje zvýšený záujem zákazníkov o vlastnú výrobu elektriny. Vznikajú tak aj nové firmy, ktoré si chcú zo solárneho biznisového koláča ukrojiť.


„Zvýšený dopyt o vlastnú výrobu elektriny vyvolal záujem na strane dodávateľov týchto zariadení a rovnako podnietil vznik nových firiem,“ upozornila hovorkyňa Východoslovenskej energetiky Katarína Šulíková.

Ako sa brániť proti energošmejdom?

Zákazníkom energetici odporúčajú, aby nekomunikovali s podomovými predajcami. V prípade záujmu či už o komoditu alebo nekomoditné produkty, by sa mali vždy obrátiť na kontaktné miesta overených veľkých energetických spoločností, ktoré im poskytnú všetky potrebné informácie.


„Je pre nás dôležité, aby nedochádzalo k dezinformáciám a klamaniu zákazníkov, preto Stredoslovenská energetika pravidelne informuje o zmenách a svojich ponukách prostredníctvom listovýchi alebo e-mailových kampaní. Všetky novinky o aktivitách a ponuky nekomoditných produktov nájdu naši zákazníci aj na našej web stránke,“ spresnila Krivá.


„Zákazníkom odporúčame, aby sa obrátili na odborníkov, na dodávateľov, ktorí majú dlhodobejšie skúsenosti s realizáciou fotovoltaických zariadení. Obrátiť sa môžu aj na našu spoločnosť, na našich expertov a odborníkov, ktorí pre nich pripravia návrh riešenia vrátane výberu vhodného zariadenia,“ dodala Šulíková.


Západoslovenskí energetici domácnostiam odporúčajú, aby si pri realizácii fotovoltického diela, ktoré má fungovať desiatky rokov, preverovali referencie pri výbere dodávateľa a nedávali ako jediné kritérium cenu. „Veľmi dôležitá je nielen samotná technická inštalácia, ale aj garancia následného servisu, respektíve riešenia prípadných reklamácií,“ zdôraznila Dobošová.

Niektoré termíny meškajú

Stredoslovenskí energetici priznávajú, že pri niektorých projektoch nedodržali deklarované termíny. „Žiaľ, aj naša spoločnosť musela z viacerých dôvodov pristúpiť k posunu termínov inštalácii,“ dodala Krivá.


Zvýšený záujem o fotovoltické zariadenia totiž podľa nej spôsobil v rámci celého Slovenska a predovšetkým u dodávateľov nedostatok komponentov a zariadení, ako aj nedostatok kapacít montážnych skupín, čo oddiaľuje termíny plánovaných realizácií.


Energetici sú si podľa Krivej vedomí časovej náročnosti na dodanie a inštaláciu fotovoltických zariadení aj v súvislosti so zabezpečením povinností, ktoré zákazníkovi z inštalácie vyplývajú.

„Našou snahou je čo najlepšie zabezpečiť súčinnosť pri komunikácii s regionálnymi distribučnými spoločnosťami ako aj s príslušným stavebným úradom. Treba si však uvedomiť, že aj príslušné inštitúcie majú kapacitný problém obslúžiť množstvo žiadostí/ohlášok, na ktoré neboli pripravení,“ doplnila Krivá.

Západoslovenská energetika pri meškaní projektu svojho zákazníka čiastočne odškodnia. „Keďže si uvedomujeme dlhú čakaciu dobu, snažíme sa to zákazníkom čiastočne vynahradiť. Ak zákazník čaká na montáž viac ako päť mesiacov od podpisu zmluvy, dávame mu 200 kilowatthodín elektriny úplne zadarmo každý nasledujúci mesiac do doby montáže, v podstate ako by tú elektrinu už vyrobil,“ uviedla Dobošová.

Veľký záujem o inštaláciu fotovoltiky

Stredoslovenská energetika a Západoslovenská energetika zaznamenali v minulom roku približne 10-násobný nárast záujmu o inštaláciu malého obnoviteľného zdroja energií zo strany slovenských domácností, a to najmä o fotovoltické systémy.


„Už niekoľko mesiacov pozorujeme zvýšený záujem zo strany zákazníkov o vlastnú výrobu elektriny. V minulom roku sme zaznamenali deväťkrát viac požiadaviek,“ dodala Šulíková z Východoslovenskej energetiky.


Západoslovenskí energetici hovoria o extrémnom záujme o fotovoltiku. „Je to pochopiteľné, pretože vzhľadom na geopolitickú situáciu a rekordné zdražovanie komodít, ide určite o výhodnú investíciu,“ uzavrela Dobošová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 15. apríl 2024

horoskopy na dnes pondelok 15 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 15. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Objavia sa síce starosti, ale veľmi rýchlo aj dobrý priateľ. Už večer sa zasmejete nad problémom, ktorý sa vám zdal neriešiteľný. Počítajte so závisťou.

Býk 21.4. - 21.5.

Rátajte s prekvapením, ktoré môže pozitívne ovplyvniť váš ďalší život. Máte zvýšený prídel energie, a preto by bolo múdre, keby ste našli nejaký vhodný spôsob na jej uplatnenie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Vec, ktorú by ste chceli dnes vyriešiť, vyzerá dosť zložito. Ale námaha sa vyplatí, pretože už teraz máte úspech, takmer zaručený. Predovšetkým ak zoslúdadíte city s rozumom.

Rak 22.6. - 22.7.

Máte dojem, že vaša snaha a námaha nie je náležite ocenená. Nemali by ste podľahnúť márnomyselnosti, veď čo robíte, robíte aj pre seba. Výsledky budú vašou najväčšou odmenou.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 15. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie