• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Elektromagnetické žiarenie 5G siete nie je pre ľudí nebezpečné, merania vyvracajú hoaxy

Elektromagnetické žiarenie 5G siete nie je pre ľudí nebezpečné, merania vyvracajú hoaxy

Merania boli uskutočnené v oblastiach s rôznou hustotou obyvateľstva a v rôznych časových úsekoch dňa.

8.12.2020 (Webnoviny.sk) - Elektromagnetické žiarenie 5G siete nie je pre ľudí nebezpečné a jeho intenzita neprekračuje ministerstvom zdravotníctva určené limity.

Informoval o tom na pondelkovom bratislavskom kongrese ITAPA minister dopravy a výstavby Andrej Doležal, ktorého rezort v rámci reakcie na šíriace sa hoaxy o nebezpečenstve elektromagnetického žiarenia 5G siete nechalo zmerať jeho intenzitu.

Merali v Banskobystrickom kraji

Pilotné meranie intenzity elektromagnetického poľa sa uskutočnilo počas júla v Banskej Bystrici a pokračovalo v rámci celého Banskobystrického kraja.


„Tento projekt sme spustili ako reakciu na hoaxy o 5G sieťach, ktoré v tomto roku zaplavili aj Slovensko. Rozhodli sme sa preto zmapovať intenzitu elektromagnetického poľa a na základe presných dát, ktoré si budú ľudia môcť pozrieť na interaktívnej mape, ukázať občanom, aké sú skutočné intenzity žiarenia a či prekračujú povolené limity. A teda, či môžu skutočne negatívne ovplyvňovať zdravie občanov, čo tvrdia mnohé správy o novej generácii sietí, ktorá sa bude zavádzať aj u nás,“ vyhlásil minister Andrej Doležal.


Meranie pod dohľadom Výskumného ústavu spojov prebehlo vo vybraných lokalitách, v ktorých je umiestnených viacero základňových staníc od viacerých poskytovateľov elektronických komunikačných služieb.

Intenzitu budú systematicky mapovať

Z doteraz nameraných hodnôt najvyššia nameraná úroveň intenzity elektromagnetického poľa predstavovala približne 15 percent z prípustnej akčnej hodnoty stanovenej vyhláškou Ministerstva zdravotníctva SR.


Táto hodnota bola nameraná vo vzdialenosti 3 metre od základňovej stanice v hlavnom smere vyžarovania.


Podľa ministra dopravy a výstavby siete 5G síce budú využívať hustú sieť vysielačov, vysielacie výkony sú však nižšie.


Rezort dopravy a výstavby preto plánuje pokračovať v tomto projekte a systematicky mapovať intenzity úrovne elektromagnetického poľa na území SR, a to ako v čase pred zavedením, tak aj počas zavádzania sietí 5G do prevádzky.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie