• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Duplicitné nahlasovanie voľných miest nie je zásadným problémom na trhu práce, tvrdia zamestnávatelia

Duplicitné nahlasovanie voľných miest nie je zásadným problémom na trhu práce, tvrdia zamestnávatelia

Asociácia priemyselných zväzov SR tak reagovala na vyjadrenia ministra práce a sociálnych vecí jána Richtera o tom, že počet voľných pracovných miest, ktoré evidujú úrady práce, nezodpovedá reálnemu stavu.

24.7.2019 (Webnoviny.sk) - Duplicitné nahlasovanie voľných pracovných miest na úrady práce nie je zásadným problémom na trhu práce. Pre agentúru SITA to v reakcii na vyjadrenia ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera uviedla hovorkyňa Asociácie priemyselných zväzov (APZ) SR Silvia Šeptáková.

"O probléme duplicitného nahlasovania voľného pracovného miesta sme počuli prvýkrát," povedala. Obsadzovanie voľných pracovných miest, resp. hľadanie zamestnancov je podľa nej kontinuálny proces.

"Domnievame sa, že ak zamestnávateľ neupovedomí úrad práce o tom, že miesto už obsadil, je to preto, že na túto pozíciu bude ešte potrebovať ľudí," tvrdí hovorkyňa APZ. Na rokovaniach s ministerstvom práce o prípadných zlepšeniach systému sa predstavitelia asociácie podľa nej zúčastnia.

Počet nezodpovedá reálnemu stavu

Úrady práce a sociálnych vecí evidovali ku konci júna tohto roka 93,4 tisíca voľných pracovných miest. V porovnaní s koncom júna minulého roka tak počet nahlásených voľných pracovných miest stúpol o 11 tisíc.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter však koncom minulého týždňa na tlačovej besede upozornil na to, že počet voľných pracovných miest, ktoré evidujú úrady práce, nezodpovedá reálnemu stavu. Ak sa zamestnávateľ podľa neho obráti na agentúru dočasného zamestnávania a nahlási jej počet pracovných miest, ktoré by chcel obsadiť, agentúra tieto voľné pracovné miesta nahlási na úrad práce.

"Je veľmi veľa prípadov, že zamestnávateľ urobí duplicitu a nahlási aj on tie pracovné miesta," tvrdí Richter. Takúto duplicitu je podľa neho potrebné odstrániť. O zreálnení počtu voľných pracovných miest sa chce minister baviť so sociálnymi partnermi, teda so zamestnávateľmi a odborármi.

Evidujú neexistujúce voľné miesto

Problémom je podľa Richtera aj to, že zamestnávateľ obsadí voľné pracovné miesto, ktoré nahlásil na úrad práce, avšak úrad práce neinformuje o tom, že miesto je už obsadené.

"Veľakrát až do troch mesiacov úrad práce eviduje voľné pracovné miesto, ktoré je v skutočnosti už obsadené," uviedol. Vyše pätinu, čo je vyše 20 tisíc nahlásených voľných pracovných miest, podľa ministra tvoria prípady, keď zamestnávateľ, ktorý nahlási voľné pracovné miesto, nemá záujem spolupracovať s úradom práce na obsadení nahláseného miesta.

"Reálne predpokladáme, že to môže byť strategický ťah z jeho strany, možno formálnosť, alebo možno nahlásil miesto len preto, že objektívne čaká na cudzincov a nemá záujem obsadiť miesto slovenskými občanmi," povedal Richter.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie