• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Drvivá väčšina rodičov šetrí deťom peniaze na štart do života. Vyhnú sa tak dňu, kedy ich požiadajú o pôžičku

Drvivá väčšina rodičov šetrí deťom peniaze na štart do života. Vyhnú sa tak dňu, kedy ich požiadajú o pôžičku

Takmer 80 % rodičov založilo alebo uvažuje o založení určitej formy sporenia pre svoje deti. Oslovení rodičia z prieskumu 365.invest, ktorí už svojim deťom sporia, sa v takmer polovici prípadov spoliehajú na sporiace účty v banke.

Štart do samostatného života

Druhým najčastejším spôsobom sporenia pre deti je podľa prieskumu investovanie, ktoré preferuje 27 % opýtaných. Takmer 63 % rodičov, ktorí investujú, sa nebojí odvážnych riešení a využíva akciové typy investícií.

Ako ďalej uviedla PR špecialistka 365.invest Martina Štérová, je dobré myslieť na budúce potenciálne finančné výdavky svojho dieťaťa.

„Či už pôjde o prvé bývanie, štúdium alebo všeobecne štart do samostatného života. Menej finančne stresujúcim spôsobom ako čakať na deň, keď si dieťa od rodiča vypýta pôžičku v hodnote tisícok eur, je začať im sporiť vo forme investovania už od mladého veku, postupne a po menších čiastkach,“ skonštatovala Štérová.

K úsporám sa dostanu zavŕšením dospelosti

Takmer 57 % rodičov sporí deťom na štart do života, pričom konkrétnejšie rozhodnutie o využití peňazí podľa prieskumu necháva na ne. Vyše tretina opýtaných chce nasporené peniaze deťom zveriť pri príležitosti 18. narodenín.

Prieskum pre 365.invest pripravila prieskumná agentúra 2muse koncom roka 2021 na reprezentatívnej vzorke 507 respondentov.

Máte peniaze na účte v banke? Znehodnocuje ich vysoká inflácia, ale riziko sa dá znížiť

Vysoká inflácia znehodnocuje aj úspory obyvateľov na účtoch v bankách. Pokiaľ pri nízkej inflácii na svojich peniazoch klient nezarábal, teraz je v situácii, že na nich vyslovene prerába.

Kým za minulý rok bola inflácia 3,2 %, za prvé mesiace tohto roka sa vyšplhala vysoko nad túto hranicu.

Vo februári sa celkový rast cien tovarov a služieb zrýchlil na 9 %. „Nechcem robiť paniku, ale je naozaj čas zachraňovať svoje úspory investovaním s vyššími výnosmi,“ povedal pre agentúru SITA majiteľ skupiny Proxenta Pavol Kožík.

Bezhlavé investovanie nie je cesta

Účty v bankách sú úročené nulou a vklady sotva jedným percentom v priemere. „Inflácia valcuje úroky na bankových vkladoch už šiesty rok po sebe, zahŕňajúc už aj rok 2022,“ hovorí analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Ako však doplnil šéf riadenia investícií v 365.invest Matej Varga, pri aktuálnej inflácii 9 % je potrebné si uvedomiť, že ide o súčasný stav.


„Jej dlhodobé tempo sa pohybuje okolo hodnoty 2 % a tam sa časom aj vráti, preto sa netreba bezhlavo púšťať do špekulatívneho investovania pre okamžité kompenzovanie poklesu reálnej hodnoty peňazí, ale pokračovať v ochrane úspor pred infláciou z dlhodobého hľadiska prostredníctvom správne zvolenej investičnej stratégie a pretrvaním v nej,“ uviedol pre agentúru SITA Varga.

Dynamické riešenia

Pri zorientovaní sa v rámci produktov, ak záujemca nemá skúsenosti s investovaním, Kožík odporúča nechať si poradiť odborníkmi.


Najväčšou bariérou investovania vždy bolo podľa neho vnímanie rizika. „No aj to má svoje kategórie. Vnímanie investovania len ako vysokorizikové zhodnotenie peňazí je skresľujúce. Väčšina ľudí práve naopak uprednostňuje rozumné výnosy za rozumné riziko,“ hovorí Pavol Kožík z Proxenty.

Vyššie výnosy sľubujú vysoko volatilné aktíva, ako napríklad kryptomeny. „Pri nich však treba popri potenciáli vyšších výnosov rátať aj s možnosťou úplnej straty investícií, preto sa ako aktívum odporúčajú len v rámci doplnkového investovania, ktoré predstavuje maximálne 5 % z celkového investičného portfólia,“ hovorí Varga.


Cestou je podľa neho dlhodobé pravidelné investovanie do odvážnych dynamických riešení, napríklad akciových podielových fondov.

Hľadanie najbezpečnejšej investície

S dlhším investičným horizontom minimálne päť rokov a sporením na pravidelnej báze zároveň investor podľa Vargu zmierňuje riziko poklesu hodnoty majetku vo fonde spôsobené krátkodobými výkyvmi, ktoré z volatilnejších aktív, akými sú akcie, môže vyplývať. „Bežný investor by nemal hľadať najvýnosnejšiu, ale skôr najbezpečnejšiu investíciu,“ radí investičný analytik Swiss Life Select Pavel Škriniar. Najvýnosnejšia je totiž spojená s takou mierou rizika, ktorú by nemusel vedieť zvládnuť.

Najbezpečnejšia investícia je taká, ktorá pozostáva z množstva investičných príležitostí. Kombinácia hotovosti, bankového vkladu, fondov investujúcich do dlhopisov, nehnuteľností, akcií, komodít, fyzických drahých kovov, či kryptomeny vie podľa Škriniara ponúknuť zabezpečenie na viaceré životné udalosti.


„Na trhu je dostatok rozumných príležitostí, kde môže investor uvažujúci o ochrane svojich úspor pred infláciou investovať. Stačí si nechať dobre poradiť odborníkmi, klient nemusí byť špecialistom na investovanie. Každý sa predsa vyzná v niečom inom,“ povedal majiteľ skupiny Proxenta Pavol Kožík.


Diverzifikácia znamená byť pripravený na dlhodobé ciele a nebyť prekvapený z krátkodobých udalostí. Spoliehať sa na iba jednu zložku je veľmi krátkozraké. „Do čoho sa dnes oplatí investovať? Do dostatočne diverzifikovaného investičného portfólia,“ uzavrel Škriniar.

Finančná neistota Slovákov sa môže prehlbovať, pod tento trend sa podpíše zdražovanie a výpadky tovarov

Ekonomická nálada na Slovensku sa v marci mierne zlepšila, no analytička očakáva možnú zmenu trendu. Dôvodom je najmä vplyv vojny na Ukrajine.

Zdražovanie a výpadky surovín

Tá totiž podľa analytičky 365.bank Jany Glasovej tlačí nahor ceny energetických komodít a narušuje dodávky tovarov a dodávateľsko-odberateľské vzťahy. Okrem výpadkov v dodávkach ropy či plynu sa trhy obávajú aj nedostatku iných produktov.


„Rusko je totiž dôležitým exportérom kovov ako paládium, lítium, hliník a neónový plyn, ktorý sa používa pri výrobe polovodičov. Ich nedostatok môžu v prípade narušených dodávok pocítiť aj naši priemyselníci vrátane automobiliek a výrobcov elektroniky a počítačov,“ povedala Glasová.

Vojna na Ukrajine

Vývoj v priemysle aj vývoj nálady v našej ekonomike v ďalších mesiacoch však bude podľa nej závisieť hlavne od toho, ako dlho potrvá vojnový konflikt na Ukrajine.


Po februárovom poklese sa v marci ekonomická nálada u nás mierne zlepšila. Podľa najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR vzrástol Indikátor ekonomického sentimentu o 0,8 bodu na 95,7 bodu.

Pod marcový mierny nárast optimizmu sa podpísal hlavne rast dôvery v priemysle a v obchode. Naopak, sentiment sa zhoršil v stavebníctve, v službách a najvýraznejšie medzi spotrebiteľmi.

Slovensko sa ocitlo na chvoste rebríčka finančnej pohody, stále nevieme hospodáriť s peniazmi a na budúcnosť si nešetríme

Slovensko sa v minulom roku ocitlo na chvoste európskeho barometra finančnej pohody. Iba piatim krajinám sa medziročne podarilo celkové skóre zlepšiť.


Ako ďalej povedal výkonný riaditeľ Intrum Slovakia Martin Musil, ostatné krajiny zaznamenali zhoršenie, čo sa dalo očakávať vzhľadom na koronakrízu a jej dopady na ekonomiku. Slovensko sa v celkovom hodnotení prepadlo až na predposledné 23. miesto.

Slovensko sa v rebríčku prepadlo

V prvých dvoch rokoch existencie Intrum barometra finančnej pohody sa Slovensko umiestnilo na 16. a potom na 17. mieste. V treťom roku jeho existencie však prišiel výrazný pokles o šesť pozícií. Za Slovenskom je už len Grécko, ktoré rebríček barometra doteraz uzatváralo každý rok.


V Intrum barometri finančnej pohody sa sledujú tri piliere, a to schopnosť platiť účty, úspory do budúcna a finančná gramotnosť. V rámci schopnosti platiť účty ide o mierne zhoršenie o jednu priečku. Pod pokles sa podpísala mierne vyššia miera požičiavania si peňazí.

Slováci nevedia hospodáriť

O pokles Slovenska v celkovom poradí sa predovšetkým podpísal prepad o päť pozícií v rámci piliera úspory do budúcna. Celkovo sa mierne zvýšil podiel tých, ktorí si dokážu každý mesiac odložiť do 10 % zo svojho platu. Zvýšil sa však tiež podiel tých, ktorí nesporia každý mesiac.


V oblasti finančnej gramotnosti sa Slovensko nachádza dlhodobo v spodnej časti rebríčka, teda na 19. mieste a krajine sa nedarí posúvať vyššie.

Slovensko tak aj naďalej patrí medzi krajiny s nižšou úrovňou finančnej gramotnosti. Napríklad definíciu k pojmu pohyblivá úroková sadzba nedokázala správne priradiť ani polovica respondentov zo Slovenska.


Rakúsko, Nemecko a Švajčiarsko sú celkovo najsilnejšími hráčmi v tohtoročnom barometri. Rakúsko vďačí svojmu umiestneniu stabilným disponibilným príjmom domácností a trvalo vysokej finančnej gramotnosti. Napríklad pojem ročná percentuálna miera nákladov vedelo správne definovať 69 % Rakúšanov, zo Slovákov to vedelo len 52 %.


Barometer vydáva správca pohľadávok Intrum. Ide o nástroj na meranie a prehľad finančnej pohody európskych spotrebiteľov v 24 krajinách. Údaje pre tvorbu rebríčka sú získavané z Európskeho prieskumu platobného správania spotrebiteľov a zo štatistických hospodárskych výsledkov jednotlivých krajín.

Vedia vaše deti zaobchádzať s peniazmi? Väčšina má totiž priemerné znalosti a nedokáže narábať s kartou


V oblasti finančnej gramotnosti dosahujú deti na Slovensku priemerné výsledky. Ako ďalej vyplýva z prieskumu 2muse pre 365.bank, chýbajú im teoretické vedomosti.


Úlohu však zohráva aj výuka na školách. Tie nedokážu dostatočne podľa bankárov pokrývať finančné vzdelávanie. Štyridsaťtri percent rodičov tvrdí, že škola sa až tak nevenuje finančnému vzdelávaniu.

Žiakom chýbajú skúsenosti

V oblasti finančných tém sa deti potrápili najmä s otázkami, ktoré sa týkali sporenia či úverov. Tie zodpovedala správne menej ako polovica. O niečo viac detí, teda 67 %, sa lepšie orientovalo v téme finančných pojmov.

Žiakom však chýbajú najmä praktické skúsenosti s peniazmi, a to predovšetkým s platbou kartou, výberom hotovosti a čítaním výpisu z účtu. Ako povedal Pavol Baboš z prieskumnej agentúry 2muse, jednou z príčin je najmä fakt, že väčšina rodičov sa deťom v téme peňazí venuje len sporadicky, a to hlavne v teoretickej rovine.


Až 77 % detí uviedlo, že ich s peniazmi naučili narábať rodičia. Ako na stretnutí s novinármi povedal generálny riaditeľ 365.bank Andrej Zaťko, aj dospelým ľuďom chýbajú častokrát základy.

Školy zaostávajú


„Nadmerne sa zadlžujú, nevytvárajú si dostatočnú finančnú rezervu. Samostatnou oblasťou je chýbajúca digitálna finančná gramotnosť, v dôsledku ktorej bývajú ľudia obeťou zneužitia a rôznych internetových podvodov,“ hovorí Zaťko. Podľa neho by malo byť preto finančné vzdelávanie podchytené už v detstve.

Fakt, že školy v tejto oblasti zaostávajú, pritom potvrdzuje aj PISA testovanie školákov, v ktorom sa Slovensko umiestnilo pod priemerom OECD.


„Súčasný stav na strane slovenského školstva je spôsobený viacerými faktormi. Predovšetkým zlým systémovým nastavením, nedostatočnými vedomosťami, či zručnosťami v oblasti výučby finančnej gramotnosti a nepostačujúcou časovou dotáciou na tieto témy,“ hovorí lektorka a školiteľka Komenského inštitútu Zuzana Labašová.

Pomôcť by mohla kurikulárna reforma

Riešením tejto situácie je podľa nej kurikulárna reforma školstva, väčší dôraz na finančnú gramotnosť vo výučbe, či vzdelávanie existujúcich, ako aj budúcich učiteľov.


Zaujímavosťou pritom podľa 365.bank je, že školáci, ktorí v PISA testovaní uviedli, že majú platobnú kartu, či využívajú online bankové služby, dosiahli signifikantne vyššie skóre v teste finančnej gramotnosti než tí, ktorí takúto skúsenosť nemali.


Podľa Labašovej je preto dôležité, aby rodičia a aj školy viedli deti k aktívnemu narábaniu s financiami, dávali dôraz na praktické skúsenosti a učenie sa prostredníctvom zážitku a reálnych situácií.

Detská banková aplikácia

Aj preto 365.bank priniesla detskú bankovú mobilnú aplikáciu Smartie pre deti vo veku od 8 do 15 rokov. Jej súčasťou je aj platobná karta a náramok, pričom funguje v dvoch rozhraniach, pre deti a zvlášť pre rodičov.


Rodičia majú niektoré funkcionality nad rámec, aby mohli mať deti pod kontrolu. Banka ju vyvíjala v spolupráci s detskými pedagógmi a psychológmi. Ako doplnil Tomáš Barbarič z 365.bank, žijeme v dobe, ktorá sa rýchlo digitalizuje a aplikácia prináša deťom a aj rodičom bezpečnejšiu formu vreckového.


„Dieťa sa tak rýchlejšie naučí rozumieť elektronickým peniazom a ďalším súvislostiam, čo mu dá výborný základ do jeho finančného života,“ uzavrel Barbarič.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie