• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Drony s umelou inteligenciou budú pátrať po nezvestných, majú pokročilé kamery aj snímač teploty

Drony s umelou inteligenciou budú pátrať po nezvestných, majú pokročilé kamery aj snímač teploty

Polícia už v Škótsku nasadila tri takéto drony, systém formálne spustí vo štvrtok v Glasgowe.

4.11.2019 (Webnoviny.sk) - Škótska polícia bude pri pátraní po nezvestných a zraniteľných ľuďoch používať nový systém dronov vybavených umelou inteligenciou. Diaľkovo ovládané stroje používajú pri pátraní pokročilé kamery a umelé neurónové siete, pričom človeka môžu spozorovať až zo vzdialenosti 150 metrov. Ich rozoznávací softvér je pritom natoľko kompaktný, že dokáže fungovať na telefóne.

"Samotný dron má veľmi špeciálne senzory. K dispozícii je veľmi výkonná optická kamera, ktorá nám umožňuje celkom jasne vidieť veci z dobrej výšky. Tiež je k dispozícii snímač teploty, ktorý detekuje teplo," vysvetlil inšpektor Nicholas Whyte z jednotky leteckej pomoci polície v Škótsku.

Drony, ktoré sú charakteristické modrým blikajúcim svetlom, sú výsledkom spolupráce polície, spoločnosti Thales a University of the West of Scotland (UWS).

Stačí malé množstvo pixelov

Dáta, ktoré drony zbierajú, spracúvajú v reálnom čase a ich technológia sa v podstate učí za pochodu, píše spravodajský portál BBC. Ich softvér dokáže rozlíšiť osobu, zviera alebo vozidlo iba z malého množstva pixelov v obrovskej pohyblivej farebnej snímke.


Podľa dekana Fakulty počítačových, inžinierskych a fyzikálnych vied UWS Carla Schaschkeho môže zariadenie zachytiť niekoho z väčšej vzdialenosti vďaka nepretržitému zobrazovaniu snímok.


"Robí to tak vďaka tomu, že sa mu zobrazujú obrazy, mnoho obrazov, znovu a znovu, až kým nerozozná, čo je daný objekt, v podstate z každého uhla," uviedol. Vývojári naučili technológiu rozoznávať ľudí s pomocou stoviek hodín záznamov policajtov v rôznom oblečení, pozíciách a situáciách.

Nasadili tri drony

Na prevádzkovanie dronu pri pátraní stačia len dvaja policajti - jeden, ktorý ho bude ovládať, a druhý, aby používal rozoznávací softvér.


Ako uviedol Barry Connor z oddelenia technológií a inovácií Thalesu, systém je navrhnutý tak, aby zmiernil záťaž na jeho používateľov.


Polícia nasadila v Škótsku už tri takéto drony. Formálne systém spustí vo štvrtok v Glasgowe počas technologického summitu inovačného centra CENSIS, ktoré sprostredkovalo spoluprácu polície, Thalesu a spomínanej univerzity.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie