• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Dostavba tunela Višňové a úseku D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala sa môže predĺžiť do roku 2024, pripustil šéf diaľničiarov

Dostavba tunela Višňové a úseku D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala sa môže predĺžiť do roku 2024, pripustil šéf diaľničiarov

Národná diaľničná spoločnosť, a. s., (NDS) stále rokuje so spoločnosťou Skanska SK, a. s., o možnom predĺžení lehoty dokončenia úseku diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové.

„Zatiaľ platí termín, ktorý bol posledný, iný termín nepoznám. Zmluvný termín je rok 2023, rokujeme ďalej, ale je takisto predpoklad ako na stavbe Hubová – Ivachnová, že to bude niekedy v rozmedzí roku 2024,“ informoval v utorok generálny riaditeľ a predseda predstavenstva NDS Vladimír Jacko.

Zatiaľ platí oficiálny termín

Odmietol pritom informáciu o možnom predĺžení dostavby sporného diaľničného úseku pri Žiline až do konca roka 2025. „Neviem, odkiaľ máte informáciu o roku 2025. Ešte vždy sme v štádiu rokovaní so zhotoviteľom tejto stavby,“ odvetil šéf diaľničiarov.

Ako podotkol, aj na stavbe diaľnice s tunelom Višňové sú nepredvídateľné skutočnosti v podobe opráv po bývalom zhotoviteľovi.

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina) potvrdil, že zatiaľ pracujú s oficiálnym termínom dokončenia tohto úseku.

Spoločnosť Skanska podľa neho už avizovala, zatiaľ neoficiálne, že má problémy s opravami objektov, čoho následkom logicky môže byť predĺženie lehoty. „Ak má zhotoviteľ čo povedať k predĺženiu lehoty výstavby, tak by to mal povedať,“ uviedol Doležal.

Eurofondy určite nepokryjú všetko

Pokiaľ ide o financovanie dokončenia úseku s tunelom Višňové, podľa ministra dopravy zďaleka nie plná suma bude čerpaná z eurofondov a menšia časť by mala byť bez problémov dočerpaná do konca roku 2023.

Doležal uviedol, že orgán auditu (ministerstvo financií) opäť začal konať v prípade dostavby Višňového. „V tejto chvíli neviem povedať, či dokážeme vyčerpať celú čiastku. Máme viacero zásobníkových projektov,“ poznamenal minister.


S rezortnou sekciou riadenia projektov podľa neho pracujú na týždennej báze, menia projekty tak, aby dokázali vyčerpať celú alokáciu, ktorú majú vyčerpať do konca roka 2023.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie