• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Dostanú Slováci jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa? Návrh prerokuje vláda

Dostanú Slováci jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa? Návrh prerokuje vláda

Vláda by mala v stredu rokovať o návrhu na jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa zo súčasných 25,88 eura na 100 eur. Jednorazovo zvýšený prídavok na dieťa majú rodiny s nezaopatrenými deťmi dostať v júni.

Pokrytie zvýšených výdavkov

Celkové výdavky na zvýšený prídavok na dieťa dosiahnu 83,1 milióna eur. Dávku v sume 100 eur úrady práce a sociálnych vecí vyplatia na 1 milión 120-tisíc detí.

„Cieľom návrhu je finančne prispieť rodinám s deťmi na pokrytie zvýšených výdavkov na bývanie, energie, stravu a pod. Nariadenie je súčasťou avizovanej inflačnej pomoci a je jedným z nástrojov na zmiernenie následkov vysokej inflácie,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Pomoc pripravujú postupne

Vláda minulý týždeň rozhodla o tom, že náhradní rodičia, rodiny v hmotnej núdzi, osobní asistenti a opatrovatelia dostanú v júni jednorazovú finančnú pomoc v sume 100 eur. Pomoc v sume 100 eur vláda dá aj seniorom, ktorým nevznikol nárok na starobný dôchodok. Ide o pomoc vlády v súvislosti so zdražovaním na Slovensku. Celkové výdavky na pomoc pre tieto ohrozené skupiny dosiahnu takmer 23 miliónov eur.

Ako po minulotýždňovom rokovaní vlády uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina), pomoc pre ľudí pripravuje rezort práce postupne. Pomoc pre rodiny s nezaopatrenými deťmi, ktorým sa má prídavok na dieťa zvýšiť zo súčasných 25,88 eura na 100 eur, by mala vláda podľa neho schvaľovať na svojom ďalšom rokovaní. Na odložení schvaľovania pomoci pre rodiny s nezaopatrenými deťmi sa podľa neho dohodla vládna koalícia. „Vecne to neviazne na ničom, je to iba technická vec,“ povedal minulý týždeň Krajniak.

Matovičova prorodinná politika podporí rast inflácie, odborníčka poukázala na viacero nezmyslov v predstavenom návrhu

Prijímanie prorodinných opatrení bez toho, aby boli podložené komplexnou analýzou ich dopadov a prešli riadnou odbornou diskusiou, vytvára nežiadúci precedens aj do budúcna.

Efektívne využitie verejných zdrojov musí byť nadradené politickým prioritám. Vo svojom článku to uviedla členka Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Anetta Čaplanová.

Matovičov balíček pomoci zvýši infláciu

Dôraz na podporu rodín s deťmi podľa nej vytvára riziko, že bude dodatočne potrebné vynaložiť ďalšie zdroje na kompenzáciu tých ohrozených skupín, ktorých sa predstavené opatrenia nedotýkajú, alebo sú pre ne nedostatočné.

„Samotné zahrnutie navrhnutých opatrení do balíčka označovaného ako protiinflačný je mätúce. Zavedenie týchto opatrení má predpoklady infláciu zvyšovať a nebude pôsobiť protiinflačne,“ upozorňuje.

Tieto opatrenia podľa Čaplanovej vzhľadom na ich trvalý charakter vytvárajú do budúcna fiškálnu záťaž. „Je na mieste otázka, či má byť v súčasných nestabilných ekonomických podmienkach spojených s vysokou mierou neistoty prioritou prijímanie opatrení, ktoré zaťažia rozpočet výraznými trvalými výdavkami,“ tvrdí.

Prídavky na dieťa majú vekom rásť

Členka RRZ upozorňuje na to, že zvýšenie daňového bonusu sa má odstupňovať podľa veku dieťaťa. Paradoxom podľa nej je, že daňový bonus na dieťa staršie ako 15 rokov má byť od začiatku budúceho roka len v polovičnej výške v porovnaní s výškou daňového bonusu na dieťa mladšie ako 15 rokov v sume 100 eur.

Prídavok na dieťa má stúpnuť na 50 eur mesačne bez ohľadu na vek dieťaťa. „Vo viacerých krajinách (napr. Česká republika, Poľsko, Nemecko, Rakúsko, Francúzsko) však rastie výška prídavku na dieťa s vekom dieťaťa, keďže staršie deti vyžadujú vyššie výdavky,“ uviedla.

Navrhované opatrenia podľa Čaplanovej neovplyvnia len rodiny s deťmi, ale celú spoločnosť a ekonomiku. „Ak sa na pokrytie dodatočných výdavkov použije rast daňových sadzieb pre vybrané firmy, možno očakávať, že si nájdu spôsob, ako aspoň časť dodatočného daňového zaťaženia preniesť do cien, resp. znížiť svoj zisk. Vyššie selektívne daňové zaťaženie naviac zvýši neistotu v podnikateľskom prostredí na Slovensku a môže odradiť firmy, ktoré zvažujú svoj vstup do slovenskej ekonomiky,“ dodala.

Zmena daňového bonusu

Od júla tohto roka sa má prídavok na dieťa podľa návrhu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) zvýšiť zo súčasných 25,88 eura na 30 eur a od začiatku budúceho roka na 50 eur. Stúpnuť má aj daňový bonus na nezaopatrené deti.


Na deti vo veku do šiestich rokov v súčasnosti daňový bonus dosahuje 47,14 eura, na deti vo veku od 6 do 15 rokov je to 43,60 eura a na deti nad 15 rokov 23,57 eura. Od júla má suma daňového bonusu na dieťa do 15 rokov vzrásť na 70 eur a od začiatku budúceho roka na 100 eur.

Na nezaopatrené dieťa vo veku nad 15 rokov má daňový bonus od júla tohto roka vzrásť na 40 eur a od začiatku budúceho roka na 50 eur. Od začiatku budúceho roka chce tiež vláda zaviesť príspevok na služby deťom v sume 50 eur na dieťa.


Rezort financií tiež plánuje zmierniť podmienky nároku na daňový bonus na dieťa. V súčasnosti majú na tieto daňové úľavy nárok tí rodičia, ktorí za rok zarobia aspoň polovicu ročnej minimálnej mzdy.


Po novom by mali mať rodičia podľa Matoviča nárok na daňový bonus na dieťa od prvého zarobeného eura. Výška daňového bonusu by sa však podľa ministra financií mala naviazať na sumu hrubej mzdy zamestnanca, aby sa zabránilo prípadným podvodom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie