• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Dopyt po krboch a peciach vzrástol o 50 percent, podľa kachliarov šetria náklady na energie aj životné prostredie

Dopyt po krboch a peciach vzrástol o 50 percent, podľa kachliarov šetria náklady na energie aj životné prostredie

Pri spálení jedného metra kubického dreva sa totiž vytvorí jedna tona oxidu uhličitého, ktorý je potrebný na ďalší rast stromu.

Počas uplynulého roka sa dopyt po krboch a kachľových peciach zvýšil až o polovicu. Ako informoval slovenský Cech kachliarov, dôvodom nárastu dopytu bola najmä vojna na Ukrajine a pandémia koronavírusu.

Potenciál krbov a kachľových pecí

„V roku 2022 sa dopyt po krboch a kachľových peciach zvýšil o 50 %. Len počas pandémie vzrástol dopyt po krboch a kachľových peciach približne o 30 %. Krby a kachľové pece sú trendom,“ uviedol prezident Medzinárodného zväzu kachliarov (VEUKO) a poradca predstavenstva Cechu kachliarov Robert Šalvata, podľa ktorého napriek výhodám vykurovania krbmi a kachľovými pecami je medzi zákonodarcami malé povedomie o týchto benefitoch.

Ročný nárast počtu krbov a kachľových pecí na Slovensku je okolo 10-tisíc. Krátkodobý potenciál krbov a kachľových pecí sa pohybuje okolo 12 až 15-tisíc kachľových pecí ročne.


„To zodpovedá novej stavebnej hodnote okolo 135 miliónov eur, ktorá zostáva doma na Slovensku pre slovenské remeselné firmy,“ doplnil Šalvata.

Alternatívny zdroj energie

Cech kachliarov by po vzore ostatných európskych krajín rád presadil v slovenskej legislatíve možnosť pre každú domácnosť mať zabezpečený alternatívny zdroj energie, ktorý by fungoval v prípade výpadku elektriny.


Kachliari sú presvedčení, že kúpou krbu či kachľovej pece domácnosti výrazne ušetria náklady na energie.

„Ako vyplýva z aktuálneho porovnania nákladov na vykurovanie, vypracovaného Rakúskym zväzom kachliarov, kúrenie drevom je pri trhových cenách najlacnejšie,“ uviedol slovenský cech, podľa ktorého v slovenských pomeroch je kúrenie drevom v akumulačnej kachľovej peci spolu s kúrením plynovým kondenzančným kotlom najvýhodnejšie.

Šetrnejšie aj k životnému prostrediu

Podľa Cechu kachliarov, vykurovacie náklady rodinného domu s úžitkovou plochou 154 metrov štvorcových v štandarde nízkoenergetického domu predstavujú 581 eur ročne. Veľkou výhodou kachlí a krbov okrem nižších nákladov je podľa Šalvatu aj fakt, že sú vykurované domácim obnoviteľným zdrojom energie, palivovým drevom.


Vďaka technologickým zdokonaleniam sú podľa Cechu kachliarov súčasné kachle a krby šetrnejšie aj k životnému prostrediu.

„Emisie z moderných kachľových pecí sa za posledných 20 rokov znížili o 85 %. Jeden ohňostroj na Silvestra vytvorí v priebehu niekoľkých hodín viac jemného prachu v ovzduší, ako všetky rakúske kachľové pece za rok,“ dodal Šalvata s tým, že použitím palivového dreva z miestnych zdrojov je kachľová pec z pohľadu oxidu uhličitého neutrálna.

Tona oxidu uhličitého

Pri spálení jedného metra kubického dreva sa totiž vytvorí jedna tona oxidu uhličitého, ktorý je potrebný na ďalší rast stromu.

Na Slovensku je v súčasnosti okolo 325 tisíc remeselne zhotovených krbov a kachľových pecí, čo zodpovedá asi 14 % slovenských domácností a inštalovanému výkonu 2 275 megawattov. Na porovnanie, dátové centrá firmy Google majú celosvetovo spotrebu približne 260 megawattov.


Cech kachliarov je profesijné združenie, ktoré pomáha záujemcom o realizáciu krbu, kachľovej pece či sporáku zorientovať sa na slovenskom kachliarskom trhu, čím ich chráni od možných problémov s funkčnosťou či požiarnou bezpečnosťou konkrétneho diela. Od roku 2004 je Cech kachliarov členom Medzinárodného zväzu kachliarov (VEUKO), ktorý združuje 17 zväzov z 15 európskych krajín.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie