• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Doležal je zodpovedný za katastrofálne hospodárenie u národného dopravcu, podľa Matoviča sa ukázala jeho neschopnosť viesť ministerstvo

Doležal je zodpovedný za katastrofálne hospodárenie u národného dopravcu, podľa Matoviča sa ukázala jeho neschopnosť viesť ministerstvo

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) skritizoval ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala (nom. Sme rodina).

Šéf rezortu dopravy totiž upozornil na nedostatočné financovanie železničnej osobnej dopravy, pričom hrozí rušenie tretiny vlakov a prepúšťanie stoviek zamestnancov v štátnej Železničnej spoločnosť Slovensko, a. s., (ZSSK).

„Nepríde so žiadnym konštruktívnym návrhom, kde peniaze zobrať, ako by chceli ušetriť,“ povedal v stredu o Doležalovi po rokovaní vlády Matovič.

Za zlé hospodárenie môže Doležal

Pripomenul veľmi ťažké rokovania ministerstva financií s národným dopravcom a Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR), pričom z verejných zdrojov ide na prevádzku osobnej železničnej dopravy a železničnej infraštruktúry takmer sedemsto miliónov eur ročne.

„Mali sme s nimi možno pätnásť stretnutí, nakoniec sme ich dotlačili do memoranda, aby sa začali konečne trošku hospodárne správať, šetriť. Nie na vlakoch, nie na ľuďoch, ale na tom, že sa bude menej rozkrádať, tunelovať,“ uviedol Matovič s tým, že od ministra Doležala by očakával hlavne rokovania.

Minister dopravy je podľa ministra financií priamo zodpovedný za hospodárenie ZSSK a mal by problém riešiť. „Môžeme všetko zvaľovať na ministerstvo financií, ale zatiaľ z mojej skúsenosti môžem povedať, že čím menej schopný minister, tým viac sa vyhovára na ministerstvo financií,“ tvrdí Matovič.

Počiatkovi zlodeji

Podľa neho to nemôže byť o tom, že „teraz si tu bude neschopný minister“ cez svoje podriadené organizácie vytvárať tlak na ministerstvo financií.


„To je jeho maslo. Čo urobil pre to, aby odtiaľ vystrnadil zlodejov, ktorí tam boli ešte od Počiatka nastrkaní,“ dodal minister financií.

Štát by mohol zrušiť predbežne tretinu spojov v osobnej železničnej doprave, ak ŽSR neušetrí peniaze. O prácu by tiež mohlo prísť približne do päťsto zamestnancov.


Ide o sumu 24 miliónov eur, čo je rozdiel medzi objednanými dopravnými výkonmi vo verejnom záujme za 354 miliónov eur a poskytnutými zdrojmi národnému osobnému dopravcovi v objeme 330 miliónov eur. Informovali o tom v utorok na sociálnej sieti minister dopravy a generálny riaditeľ národného vlakového dopravcu.

Hrozí zrušenie tretiny vlakov a štátne železnice možno prepustia stovky ľudí (video)

Štát by mohol zrušiť predbežne tretinu spojov v osobnej železničnej doprave, ak Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., (ZSSK) neušetrí peniaze. O prácu by tiež mohlo prísť približne do päťsto zamestnancov.


Ide o sumu 24 miliónov eur, čo je rozdiel medzi objednanými dopravnými výkonmi vo verejnom záujme za 354 miliónov eur a poskytnutými zdrojmi národnému osobnému dopravcovi v objeme 330 miliónov eur.


„Je logický krok, že už nevedia ušetriť, tak budú musieť obmedzovať dopravné výkony, aby sa zmestili do rozpočtu,“ povedal v utorok na sociálnej sieti minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Nie je iná alternatíva

Nie všetky rozhodnutia ZSSK v minulosti boli podľa šéfa rezortu dopravy najsprávnejšie a dôsledkom je, že pre niektoré z nich v súčasnosti trpí.

Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva ZSSK Roman Koreň uviedol, že momentálne nie je iná alternatíva ako rušenie vlakov a prepúšťanie zamestnancov.


„S odborníkmi z Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) a s našimi ekonómami sme vypočítali sumu 354 miliónov eur na základe nového reformného grafikonu vychádzajúceho z plánu dopravnej obslužnosti,“ uviedol Koreň.

Úsporné opatrenia

V súčasnosti podpísaná zmluva podľa neho počíta so zabezpečením výkonov za 330 miliónov eur, pričom pôvodne žiadali sumu 383 miliónov eur. „Z pôvodnej požiadavky sme aj po pripomienkach ÚHP, po zmene odpisovej politiky a úprave vzorca medziročnej indexácie zišli až na 354 miliónov eur. To je úspora 29 miliónov eur v rámci tohto roku,“ upozornil šéf ZSSK.

Ako poznamenal, úsporné opatrenia už urobili minulý rok, z plánovanej úhrady za výkony vo verejnom záujme v objeme 373 miliónov eur reálne minuli 363 miliónov eur. „Vraciame desať miliónov do štátneho rozpočtu, čiže úsporné opatrenia sme robili už minulý rok. Vládny audit identifikoval ešte možné ďalšie úspory a ja sa im nebránim,“ podotkol Koreň s tým, že mnohé si vyžadujú čas a investície.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie