• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Dokedy necháme vraždiť ukrajinské deti, pýta sa Krúpa a OSN premenoval ako Gašparovič (video)

Dokedy necháme vraždiť ukrajinské deti, pýta sa Krúpa a OSN premenoval ako Gašparovič (video)

Juraj Krúpa sa tiež spýtal, dokedy sa bude OSN prizerať „beštiálnym činom ruských vojakov, ktoré sme doteraz poznali iba z akčných filmov alebo z hororov".

7.4.2022 (Webnoviny.sk) - Obávam sa, že Organizácia spojených národov (OSN) sa pomaly, ale o to istejšie, stáva Organizáciou spojených nádorov. Na sociálnej sieti to napísal predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽaNO) a položil si otázku, „dokedy necháme vraždiť ukrajinské deti".

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Spýtal sa tiež, dokedy sa bude OSN prizerať „beštiálnym činom ruských vojakov, ktoré sme doteraz poznali iba z akčných filmov alebo z hororov", či dokedy bude stačiť OSN vyjadrovať „hlboké znepokojenie" nad povraždenými Ukrajincami.

„Nádor Venezuela, nádor Severná Kórea, nádor Kuba, ale predovšetkým ten najhnusnejší nádor nádorov Rusko! Odporný, naplnený nenávisťou k slobode, skrývajúci vo vnútri, navyše povraždené ukrajinské deti, matky a starcov," napísal poslanec Krúpa.

Podobné pomenovanie OSN sa omylom „podarilo" pred časom aj prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi.

Ukrajinci potrebujú vedieť, že v tom nie sú sami. Macko zhodnotil Hegerovu cestu do Kyjeva

Keď predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) zistil, že urobil chybu a nezúčastnil sa na ceste premiérov Poľska, Česka a Slovinska do Kyjeva. Aktuálne tak logicky využil príležitosť a pridal sa k ceste predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej na Ukrajinu.

Čo Heger Ukrajine ponúkne, je tajné

Chce ubezpečiť ukrajinské vedenie a prezidenta Volodymyra Zelenského, že má zo strany Slovenska podporu. Pre agentúru SITA to povedal generál vo výslužbe Pavel Macko s tým, že návšteva je dôležitá a je dobré, že náš premiér ide na Ukrajinu. Premiér Heger by mal so šéfkou EK odcestovať do Kyjeva vo štvrtok večer.


„Asi sa budú baviť aj o konkrétnej spolupráci medzi našimi krajinami. Predsa len je to iné, ako si odovzdávať odkazy cez telefóny alebo videohovory. Môže tam byť otázka možnosti opravy ukrajinskej techniky u nás a ďalšej vojenskej, technickej a humanitárnej pomoci. Ale ten obsah z pochopiteľných dôvodov úrad vlády nezverejňuje,“ uviedol generál Macko.

Nechcel špekulovať, čo konkrétne premiér ponúkne Ukrajine vo vojenskej a nevojenskej oblasti. Macko predpokladá, že Heger má nejaký mandát od vlády, ktorý je v utajovanom režime.

Ukrajinci potrebujú morálnu podporu

„Nehľadal by som za tým niečo veľké. Nevie ponúknuť nič výrazné mimo rámec EÚ, ktorá má ďaleko silnejšie nástroje,“ mienil generál. Ako ďalej poznamenal, keď sa pri nedávnej návšteve rozprával s ukrajinskými poslankyňami, ktoré sa stretli aj s premiérom a prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou, ich odkaz bol jasný v tom, že pre nich sú takéto návštevy dôležité.


„Ide o to, že potrebujú morálnu podporu a že svet stoji pri nich. Na konci sú aj tak vyjednávacie štáby odborníkov, ktorí akúkoľvek dohodu s hmatateľným výstupom musia dať do právnej formy a štandardných postupov,“ poznamenal.


Macko si myslí, že návšteva Ukrajiny zaznie vo svete primerane. „Tá návšteva je už v situácii, keď je Kyjev relatívne bezpečný a ruské vojská sa z tejto oblasti stiahli. To neznamená, že nemôžu pôsobiť raketovými útokmi na celé územie Ukrajiny. To sa aj deje,“ uviedol.

Za dôležité považuje, ako je to aj pri pomoci utečencom, aby bola pomoc sústavná bez ohľadu na to, kedy sa konflikt na Ukrajine skončí.

Rekonštrukcia Ukrajiny

Myslí si, že Ukrajina možno zostane na istej časti územia okupovaná, ale zatiaľ nevidí nič také, že by Rusko malo Ukrajinu zlomiť. To znamená, že bude potrebovať dlhodobú asistenciu a pomoc.


„Koniec-koncov by to mohlo byť výhodné z dlhodobého hľadiska pre všetkých, lebo povojnová rekonštrukcia bude znamenať veľké úsilie a príležitosti. Tieto návštevy majú smerovať aj k tomuto. Je to už aj o vyjasňovaní si pohľadov, ako by mali veci v budúcnosti fungovať. Preto je dôležité, že tam ide šéfka EK, náš premiér a chodia tam aj iní premiéri,“ doplnil.


Spôsob prepravy do Kyjeva nie je nateraz známy. Podľa Macka je to na uvážení bezpečnostných zložiek, ako vyhodnotia situáciu.

„Nevieme, v akom stave je kyjevské letisko. Či je v takom, že môže bezpečne prijať návštevu premiéra a predsedníčky EK. Viem si predstaviť, že letecky sa presunú na nejaké miesto vo vnútrozemí, ktoré je relatívne bezpečné a odtiaľ budú pokračovať po zemi,“ pripustil.

Rusi o návšteve vedia

Macko je presvedčený, že aj vlak premiérov pri nedávnej návšteve bol Rusom notifikovaný ako diplomatická návšteva. „Predsa len nie sú vo vojne s ostatnými a Rusi si musia dávať pozor, aby zbytočne nespôsobili nejakú pre nich diplomaticky neudržateľnú situáciu,“ uzavrel generál Macko.


Predseda vlády Heger sa minulý mesiac rozhodol necestovať na Ukrajinu spolu s ďalšími tromi premiérmi na základe odporúčania bezpečnostných zložiek.


Neskôr priznal, že ak by ponuku na cestu dostal opätovne, viac by ju prehodnotil. Premiéri Poľska Mateusz Morawiecki, Česka Petr Fiala a Slovinska Janez Janša išli vlakom do Kyjeva na stretnutie s prezidentom Zelenským, aby Ukrajinu podporili počas ruskej vojenskej agresie.


Danko chce nechať celý konflikt na Rusov a Ukrajincov, súhlasí s Orbánom a zbrane by im neposielal



Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska



Putin by mal skončiť za mrežami, tvrdí posledný žijúci prokurátor z Norimberského procesu


Putinovi nejde len o Doneck a Luhansk či Krym, podľa politológa nedokáže fyzicky kontrolovať získané oblasti Ukrajiny


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie